Στο τέλος τους φτάνουν οι συζητήσεις για να ολοκληρωθεί ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μία μόνιμη λύση καθώς εκπνεύει ο τωρινός νόμος ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια η νέα ρύθμιση να προσαρμόζεται και στο στόχο για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247, στην κατεύθυνση αυτή, την Δευτέρα, σε μια ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, τέθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και οικονομίας και ανάπτυξης οι τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες τις επόμενες μέρες θα πρέπει να διευκρινιστούν και στις λεπτομέρειές τους.
Οι αλλαγές:
- 1. Το νέο σύστημα θα είναι εξωδικαστικό. Συνεπώς για όσους πληρούν τα κριτήρια ένταξης δεν θα υπάρχουν τα συνήθη δικαστικά έξοδα που συνεπάγονταν η αίτηση και εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.
- 2. Η ένταξη στο καθεστώς προστασίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα. Θα γίνεται η αίτηση, ο υποψήφιος θα «σκανάρεται» σε ότι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα εντάσσεται σε ρύθμιση.
- 3. Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέεται με αυτήν του εξωδικαστικού ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η ρύθμιση του συνολικού ιδιωτικού χρέους.
- 4. Η ρύθμιση θα έχει συνδρομή και του δημοσίου και των τραπεζών. Το δημόσιο θα επιδοτεί κατ’ελάχιστο το 1/3 της δόσης ενώ σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ένδειας (πχ σε περίπτωση μακροχρόνιας ανεργίας) θα μπορεί να φτάνει μέχρι και το σύνολο της δόσης για ένα διάστημα. Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα να επιδοτείται και το επιτόκιο του ρυθμισμένου υπολοίπου του δανείου. Οι τράπεζες θα υποχρεούνται ανάλογα με την ηλικία του αιτούντα να επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής, να προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο και να κουρεύουν το κεφάλαιο του δανείου αν είναι μεγαλύτερο από την πραγματική αξία του ακινήτου.
- 5. Στην ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση τους, φτάνει να ανακαλέσουν την αίτηση τους και να πληρούν τα κριτήρια.
- 6. Στην ρύθμιση θα μπορούν να μπουν επίσης όλες οι υποθήκες πρώτης κατοικίας ανεξάρτητα αν συνδέονται με στεγαστικό δάνεια. Θα μπορούν δηλαδή να υπαχθούν και επιχειρηματίες οι οποίοι υποθήκευσαν πρώτη κατοικία για να πάρουν επιχειρηματικό δάνειο.
- 7. Όσοι επιλεγούν θα δέχονται ανεπιφύλακτα την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.
- 8. Μετά την ένταξη σε οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να αποδεχθούν επίσης ανεπιφύλακτα το περιουσιακό και εισοδηματικό έλεγχο ανά διετία ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα και οι παράμετροι της ρύθμιση του δανείου τους.
- 9. Το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από 180.000 για τον άγαμο έως και 280.000 για την οικογένεια με παιδιά θα μειωθεί στις 150.000 για τον άγαμο και περίπου στις 200.000 για τις οικογένειες με παιδιά.
- 10. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι βασισμένα στις εύλογες δαπάνες και δεν θα χρειάζεται δικαστική απόφαση να τα επικυρώσει, αλλά τα πραγματικά στοιχεία του αιτούντα θα ανακτούνται αυτόματα από τις υπηρεσίες.
- 11. Όσοι εντοπίζονται κατά την αίτηση ή στην συνέχεια ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεώνονται ή να εξοφλούν το δάνειο τους χωρίς ελαφρύνσεις, ή να χάνουν το ακίνητό τους.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν επαφές με τις τράπεζες ώστε το σχέδιο να οριστικοποιηθεί και στις λεπτομέρειες του και να σταλεί στην ΕΕ ως προσχέδιο. Μόλις πάρει και την έγκριση από τους θεσμούς θα πρέπει να συνταχθεί το νομοσχέδιο και να σταλεί για ψήφιση από την Βουλή πριν το τέλος του μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο.
πηγή: dikaiologitika.gr