Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα: Τα στέκια, οι δρόμοι, η ιστορία, οι συνήθειες. Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τα Νότια Προάστια.
1. Ένα μόνο τραμ (Τ3: Σ.Ε.Φ. – Ασκληπιείο Βούλα) αρκεί για να βρεθείς στα πιο κεντρικά τους σημεία, από την Αγία Σκέπη, το Τροκαντερό και το Πάρκο Φλοίσβου μέχρι και τον Μπάτη και την Έδεμ στο Παλαιό Φάληρο. Από την Παραλία Γλυφάδας, το Παλαιό Δημαρχείο και την Πλατεία Κατράκη μέχρι την Αγγέλου Μεταξά, την Πλατεία Εσπερίδων και το Κολυμβητήριο στη Γλυφάδα, αλλά και το Ασκληπιείο Βούλας, λίγα μόλις βήματα από την Α΄ Πλαζ Βούλας.
2. Το Φεστιβάλ Δήμου Γλυφάδας επιστρέφει κάθε χρόνο για έναν μήνα, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας την 3η Μαρίνα με μουσική, ταινίες και θέατρο. Εκτός από κινηματογραφικές προβολές, η τελευταία βδομάδα του φετινού Φεστιβάλ περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» (24/9) και τη standup παράσταση «Εκείνος & Εκείνος» (26/9), αλλά και τις συναυλίες των Blues Wires και των Sixteen Strings (20/9), της Ελένης Ροδά (22/9) και των Delight (25/9).
3. Στο Παλαιό Φάληρο θα βρείτε τρία από τα πιο όμορφα πάρκα των Νοτίων Προαστίων: Το Πάρκο Φλοίσβου, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παιδότοπος των Βαλκανίων και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.400 παιδιά. Το πάρκο διαθέτει πολλά διαφορετικά τμήματα, με δύο χώρους-παιδικές χαρές, ένας για μικρότερα και ο άλλος για μεγαλύτερα παιδιά. Διαθέτει ακόμα «μονοπάτια» για περιπάτους, τα οποία μπορούν να σε περάσουν είτε μέσα από το πράσινο του πάρκου είτε να σε βγάλουν στο παραθαλάσσιο τμήμα του. Το αμφιθέατρο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και χωράει έως 80 άτομα, με μία καντίνα-καφετέρια, αλλά και με χώρους άθλησης, από το υπαίθριο γυμναστήριο, μέχρι τα γήπεδα minisoccer και μπάσκετ. Εκεί βρίσκεται και ο θερινός κινηματογράφος Cine Φλοίσβος. Τα τελευταία χρόνια, ανά περιόδους το πάρκο μεταμορφώνεται, αφού τα Χριστούγεννα έρχεται σε αυτό ο «Βόρειος Πόλος», με τον Άη Βασίλη και τους βοηθούς του, ενώ την περασμένη άνοιξη έγινε και λούνα παρκ, με ρόδα, αεροκούνιες, τραμπολίνο, rollerskate και πίστα καρτ.
Το Πάρκο Τροκαντερό μετρά μόνο λίγα χρόνια ζωής (εγκαινιάστηκε το 2017) και ήρθε να περιβάλει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Δεν αποτελεί μόνο αισθητική βελτίωση της περιοχής, αλλά και περιβαλλοντική, αφού με τα χρόνια το σημείο είχε μετατραπεί σε έναν άτυπο σκουπιδότοπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την έναρξη της δημιουργίας του απομακρύνθηκαν από αυτό 22.345 κυβικά μπάζα και σκουπίδια. Τώρα στη θέση τους υπάρχουν περισσότερα από 300 δέντρα, γλυπτά και ένα μικρό θεατράκι.
Τα τελευταία χρόνια το Παλαιό Φάληρο απέκτησε ένα πάρκο για ΑΜΕΑ στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου. Δεν διαθέτει μόνο προσβάσιμη είσοδο, αλλά σε συνεργασία με τα Special Olympic Ελλάς απέκτησε δύο γήπεδα ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν τους δικούς τους χώρους για να παίζουν μπάσκετ και bocce. Διαθέτει ακόμα έναν ποδηλατόδρομο.
4. Το Γήπεδο Τάε Κβο Ντο, γνωστό και ως Κλειστό Παλαιού Φαλήρου, δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έκτοτε οι χρήσεις του έχουν αλλάξει κατά πολύ. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 4.000 θεατές, ενώ οι κερκίδες του είναι μεταβλητές, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε εκδήλωση. Κατά καιρούς έχουμε δει τους χώρους του να χρησιμοποιούνται για παραστάσεις (θεάτρου, χορού, πατινάζ), συναυλίες, φεστιβάλ, εκθέσεις προϊόντων κ.α. Τα επόμενα events που θα φιλοξενήσει είναι η συναυλία του Eros Ramazzotti στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και το χορευτικό show του Royal Family Dance Crew την επόμενη ακριβώς μέρα.
5. Η Βιολογική Αγορά Βούλας φιλοξενεί περίπου 80 βιοκαλλιεργητές. Λειτουργεί κάθε Σάββατο (08:30-14:00) στην οδό Νηρέως, φέρνοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Πολλούς από τους παραγωγούς μπορείτε να τους βρείτε και στο Παλαιό Φάληρο έξω από το Ρέστειο Κολυμβητήριο μέχρι και το ελεύθερο πάρκινγκ του Τάε Κβο Ντο τις Πέμπτες (16.00-19.30).
6. Για τους λάτρεις του γκολφ, η Γλυφάδα αποτελεί μονόδρομο, αφού εκεί βρίσκεται το μοναδικό γήπεδο όλης της Αθήνας. Εκτός από το κεντρικό επαγγελματικό γήπεδο, το Γκολφ Γλυφάδας «Κ. Καραμανλής» (έκτασης 530 περίπου στρεμμάτων) διαθέτει προπονητικά, ενώ φροντίζει και για τους τενίστες επισκέπτες του με δύο γήπεδα. Αν δεν είσαι τόσο αθλητικός τύπος, διαθέτει μπαρ και εστιατόριο.
7. Από τις 21 παραλίες της Αττικής που πήραν γαλάζια σημαία το 2019, πέντε βρίσκονται εδώ. Η μία είναι η Α’ Πλαζ Βούλας, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται όλες στη Γλυφάδα. Συγκεκριμένα, είναι ο Αστέρας Γλυφάδας, η Α’ Πλαζ Γλυφάδας, η Β’ Πλαζ Γλυφάδας και η Παραλία Γλυφάδας, με τις τρεις τελευταίες παραλίες να είναι προσβάσιμες δωρεάν.
8. Ο Παντοκαφενές (Πικροδάφνης 240) είναι ένα ιδιαίτερο μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο που πρέπει να επισκεφτείς. Αποτελεί δράση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης (Κοιν.Σ.Ε.Π) «+εργάζομαι» και έχει σκοπό όχι μόνο να δώσει δουλειά σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να τους ανοίξει το δρόμο ώστε να έχουν τα εφόδια να ενταχθούν στον ευρύτερο επαγγελματικό κόσμο. Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τζώτη, νοσηλευτή ψυχικής υγείας, και τον Αλεξάντερ Νικίτοβιτς, εργοθεραπευτή, ως ένα μοντέρνο καφενείο-παντοπωλείο, που βρίσκεται σε μία ήσυχη και καταπράσινη γειτονιά. Εκεί άτομα με ειδικές ανάγκες εργάζονται ως σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόρου και μπαρίστα, ενώ στον κατάλογο δεν μπορείτε να βρείτε μόνο καφέδες, αλλά και μεζέδες συνοδευτικούς του τσίπουρου, του ούζου και της ρακής από βερίκοκο και κυδώνι. Το κατάστημα προσπαθεί να σερβίρει μόνο προϊόντα επιχειρήσεων που επίσης απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο για την ώρα έχει επιτευχθεί στα προϊόντα μελιού, λαδιού και στις μαρμελάδες.
9. Στους δρόμους της Βούλας περνάει το Κινητό Πράσινο Σημείο. Πρόκειται για ένα όχημα-φορτηγάκι ανακύκλωσης που σταματάει σε διαφορετικά σημεία της περιοχής και ανοίγει τις πόρτες για τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του. Εκεί υπάρχουν εφτά διαφορετικά μέσα συλλογής, για μέταλλα, πλαστικά, χαρτί, γυαλί, σύνθετες συσκευασίες, ηλεκτρικούς και ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς και βρώσιμα έλαια και λίπη. Πέραν της οικολογικής του αξίας, το εγχείρημα προσφέρει και προνόμια στους δημότες, αφού τους χορηγείται η Κάρτα Ανακύκλωσης του Δημότη, με την οποία συλλέγουν πόντους για κάθε υλικό που ανακυκλώνουν και τους εξαργυρώνουν σε προνόμια από τον Δήμο.
10. Ο δρόμος του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα από τα πιο «ζωντανά» σημεία της περιοχής, γεμάτος κόσμο και μαγαζιά. Ένα από αυτά είναι και το Booktalks, που κάθε βιβλιόφιλος θα λατρέψει. Έχει την ιδανική ατμόσφαιρα για να καθίσεις να διαβάσεις το βιβλίο σου, λειτουργεί και ως βιβλιοπωλείο, ενώ κλασικά βιβλία αιωρούνται από το ταβάνι του, θυμίζοντας κάτι από «Harry Potter».
11. Κάθε χρονιά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στη Γλυφάδα ζούμε μια «Κόκκινη Νύχτα». Τα καταστήματα μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, ενώ μία σειρά από εκδηλώσεις έρχονται να γιορτάσουν την αρχή της εορταστικής περιόδου. Εκείνη τη βραδιά, η Γλυφάδα γεμίζει από συναυλίες, παρελάσεις, άμαξες με άλογα, χορωδίες, καρουζέλ, κλόουν, ζογκλέρ και φυσικά Αγιοβασίληδες που παρελαύνουν ή έρχονται πάνω σε ένα τρενάκι, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες των γιορτών η Πλατεία Κατράκη μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο χωριό.
12. Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης αποτελεί μία σειρά πλωτών μουσείων στη Μαρίνα Φλοίσβου. Εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο σημαντικά πλοία της ελληνικής νεότερης ιστορίας, με κυριότερα το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 (ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη και έλαβε πάνω από 10 παράσημα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» (γνωστό και ως η «Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού»). Στο Πάρκο βρίσκονται ακόμα τέσσερα πλοία: το Ιστιοφόρο πέραμα «Ευαγγελίστρια», το Καλωδιακό Ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος», το Ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης» και η Αθηναϊκή Τριήρης «Ολυμπιάς».
13. Η Πλατεία Ιμίων της Βούλας δεν είναι από τις πιο γνωστές των Νοτίων Προαστίων, αλλά αν την επισκεφτείς σίγουρα θα την αγαπήσεις. Αν και γεμάτη από τους ντόπιους της περιοχής, καταφέρνει να είναι λιγότερο πολύβουη από τις αντίστοιχα κεντρικές πλατείες των δίπλα Δήμων, ενώ την ίδια στιγμή δεν της λείπει τίποτα· σε όλη της την περίμετρο βρίσκεις καφετέριες και μαγαζιά με brunch και γλυκά, επιλογές φαγητού όπως σουβλάκια, κρεατικά και ψάρια, ιταλικό και σούσι. Στο κέντρο της θα βρεις το σιντριβάνι της Βασιλέως Παύλου, σημείο συγκέντρωσης για όλους τους μικρότερης ηλικίας.
15. Το Ευγενίδειο Πλανητάριο (Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του παγκοσμίως. Διαθέτει έναν ημισφαιρικό θόλο που μας ταξιδεύει σε μέρη όπου κανονικά δεν θα βρισκόμασταν ποτέ όπως αστέρια, άλλους πλανήτες, μαύρες τρύπες του γαλαξία, τα βάθη του ωκεανού. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να ανακαλύψετε όλες τις νέες εξελίξεις του σύμπαντός μας μέσα από μία ψηφιακή προβολή, ή ακόμα και μόνο για να βιώσετε μία από τις πιο μαγευτικές –και ρομαντικές– εμπειρίες που θα μπορούσατε να βρείτε σε έναν εσωτερικό χώρο της Αθήνας. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στις προβολές. Στο κτίριό του υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος δύο ορόφων με διαδραστικά εκθέματα από τον κόσμο των θετικών επιστημών, καθώς και μία βιβλιοθήκη, ενώ διαθέτει και το UTech Lab, ένα εργαστήριο προορισμένο να μυήσει τους νέους στη σύγχρονη τεχνολογία.
16. Η οδός Γιαννιτσοπούλου στη Γλυφάδα μπορεί να σε ταξιδέψει γαστρονομικά με γεύσεις από διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ιρλανδική, ιταλική, αμερικάνικη, λιβανέζικη, κινέζικη κουζίνα, ενώ λίγο πιο πέρα στην Αγίου Ιωάννου μπορείς να βρεις ρωσικές-ουκρανικές γεύσεις.
17. Τον Σεπτέμβριο έρχονται τα Φαληρικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, στον Μπάτη του Παλαιού Φαλήρου. Στην εξέδρα της Προβλήτας πραγματοποιούνται συναυλίες και παραστάσεις. Η είσοδος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, αλλά αντί εισιτηρίου όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο περίπτερο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
18. Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών (Λεωφ. Ποσειδώνος 14 &Τρίτωνος 1, Π. Φάληρο) βρίσκεται από το 2017 σε ένα ιδιαίτερο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Διαθέτει περισσότερα από 20.000 αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλο τον κόσμο, διαφορετικών περιόδων. Χειροποίητα παραδοσιακά, πανηγυριώτικα, εμπορικά και επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, είναι κάποια μόνο από τα εκθέματα του Μουσείου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν παιχνίδια που ηλικιωμένοι δημιούργησαν αναβιώνοντας αυτά των παιδικών τους χρόνων. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια και σε παιδικά έθιμα.
20. Στη Μαρίνα Φλοίσβου, από τα πιο δημοφιλή σημεία στο Π. Φάληρο, μπορείς να δεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στα Νότια Προάστια με θέα θάλασσα από το «μπαλκόνι» κάποιου καφέ ή από τα παγκάκια και τα σκαλοπάτια ακριβώς δίπλα στη μαρίνα. Αποτελεί όμως και ιδανικό σημείο για τζόκινγκ δίπλα στη θάλασσα ή ποδηλατάδα στον ποδηλατόδρομό της. Συχνά φιλοξενεί συναυλίες, θεματικές εκδηλώσεις και μπαζάρ, ενώ το παγοδρόμιό της κάθε Χριστούγεννα έχει γίνει σήμα κατατεθέν.
πηγή: Νικολέττα Σταμάτη / athensvoice.gr