Διαφημιστείτε εδώ

36ος Μαραθώνιος Αθήνας: Ο Κενυάτης Μπρίμιν Μισόι ο μεγάλος νικητής της κλασικής διαδρομής

Ο μαραθωνοδρόμος κάλυψε την κλασική διαδρομή των 42 χλμ σε χρόνο 2.10.57, γνωρίζοντας την αποθέωση κατά την είσοδο και τον τερματισμό του στο στάδιο «Καλλιμάρμαρο».

Ο Κενυάτης είχε ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους αθλητές και έχοντας σταθερό ρυθμό στα τελευταία χιλιόμετρα, τερμάτισε σε εξαιρετικά καλό χρόνο.

Ο Τέσφα Τορουνέχ ήταν δεύτερος με 2.12.52 και ο Αζμεράβ Τσερεμε τρίτος με 2.13.20.

Σπουδαίες εμφανίσεις πραγματοποίησαν και οι Έλληνες πρωταθλητές, που για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσαν πως οι μεγάλες αποστάσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Ο Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) όπως και πέρυσι έτσι και φέτος τερμάτισε πρώτος, μόνο που τη φετινή σεζόν συνδύασε τη νίκη με νέο ατομικό ρεκόρ. Ο πρωταθλητής μας τερμάτισε σε 2.21.54 και άφησε στην ιστορία το 2.21.55, που είχε το 2016 στο Ντίσελνοτρφ. Ο Γκελαούζος κατάφερε να πετύχει ατομικό ρεκόρ στην αυθεντική διαδρομή, που θεωρείται αν όχι η δυσκολότερη, μία από τις δυσκολότερες στον πλανήτη. Ο Χριστόφορος Μερούσης, σταθερή αξία στο αγώνισμα, κατάφερε και φέτος να είναι πρωταγωνιστής και με 2.23.43 να καταλάβει την δεύτερη θέση. Ατομικό ρεκόρ πέτυχε και ο τρίτος της κατάταξης, Παναγιώτης Καραϊσκος, ο οποίος τερμάτισε σε 2.23.53 και πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ, αφού βελτίωσε το 2.25.37 του Βερολίνου.

Εξαιρετικό ήταν το ντεμπούτο της Ελευθερίας Πετρουλάκη στον μαραθώνιο. Η αθλήτρια του ΑΟ Μυκόνου τερμάτισε σε 2.46.09, επίδοση που της έδωσε τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη. Η Πετρουλάκη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμπειρία στο αγώνισμα κατάφερε να κάνει καλή διαχείριση δυνάμεων και να φτάσει πρώτη στον τερματισμό. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Στεφανία Λεοντιάδου (ΑΟ Δρομέας Αμαρουσίου) με 2.48.54 και στην τρίτη η Φωτεινή Δαγκλή – Παγκότο (ΑΟ Κάλλιστος) με 2.50.09 και νέο ατομικό ρεκόρ.

Τη νίκη στην γυναίκες κατέκτησε η Νιαβούρα Μουριούκι (Κένυα) με 2.36.46 και την δεύτερη η Τσερόνο Κόεχ (Κένυα) με 2.38.54.

Δηλώσεις των Ελλήνων Αθλητών

Κώστας Γκελαούζος: «Ήταν γρήγορος αγώνας με γρήγορα περάσματα. Ήμουν σε καλή κατάσταση και άντεξα. Συγχαρητήρια στους συναθλητές μου. Ήταν ωραία κούρσα, εγώ πήγα δυνατά, όλα μέσα που λέμε. Μετά το 10ο αποσπάστηκα με έπιασαν οι αντίπαλοί μου στο 20ο περίπου και ξέφυγα πάλι στο 27ο χιλιόμετρο. Είμαι ευχαριστημένος όχι μόνο για τη δεύτερη νίκη μου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και για το ότι βελτίωσα το ατομικό μου ρεκόρ. Τώρα ξεκούραση και θα προετοιμαστώ για να τρέξω μαραθώνιο την άνοιξη».

Χριστόφορος Μερούσης: «Είναι η έβδομη φορά που μετέχω (σ.σ.τέσσερις νίκες και τρεις δεύτερες θέσεις) και παρότι η προετοιμασία μου είχε πολλά σκαμπανεβάσματα είμαι ευχαριστημένος που τερμάτισα στη δεύτερη θέση, αλλά και γιατί με πλαισίωσαν στην πρώτη τριάδα οι αθλητές του μέλλοντος στο αγώνισμα. Είμαι ακόμη ικανοποιημένος γιατί τρέχω ακόμη σε καλό επίπεδο. Αυτό με τη βοήθεια του Θεού μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω για του χρόνου και με τη βοήθεια της υπηρεσίας μου, της Ελληνικής Αστυνομίας».

Παναγιώτης Καραϊσκός: «Στα πρώτα χιλιόμετρα δυσκολεύτηκα και «κόλλησα» καθώς τον περασμένο Αύγουστο είχα κάνει έναν ακόμα μαραθώνιο, στο Βερολίνο. Τον χάρηκα τον αγώνα, τον έζησα κυριολεκτικά. Όταν φτάσαμε στο Μάτι το μυαλό μου πήγε πίσω στις σκηνές που ζήσαμε το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι εκεί που βίωσαν την τραγωδία, βρίσκονταν ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια, χτυπούσαν τύμπανα, ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Εύχομαι η πατρίδα μας να μην ζήσει ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία».

Ελευθερία Πετρουλάκη: «Την νίκη μου την αφιερώνω στους ανθρώπους που χάθηκαν στις φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι. Όταν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο, ανατρίχιασα. Απίστευτες στιγμές. Αυτός ο Μαραθώνιος είναι η καλύτερη γιορτή της χώρας μας. Βγαίνουν πολλές από τις αρετές του λαού μας. Σημείωσα την επίδοση που ήθελα και εύχομαι και του χρόνου να είμαι καλά να συμμετάσχω και πάλι σε αυτό τον υπέροχο αγώνα».

Στεφανία Λεοντιάδου: «Ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας για μένα και συγκινήθηκα πολύ όταν πέρασα από το Μάτι. Με έπιασε ανατριχίλια. Στα αγωνιστικά, ήθελα μια καλή θέση και μάλιστα, ήθελα να δω αν θα τα καταφέρω μετά τον Μαραθώνιο που έτρεξα πριν από δύο μήνες στο Βερολίνο. Όλα πήγαν τελικά καλά, γιατί νομίζω έκανα και έξυπνη τακτική, φύλαγα δυνάμεις και μου βγήκε. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και μετά να προετοιμαστώ για την άνοιξη για να τρέξω σε μαραθώνιο με στόχο να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ».

Φωτεινή Δαγκλή – Παγκότο: «Έκανα γρήγορο ξεκίνημα και μετά μείωσα το ρυθμό μου. Παρόλα αυτά μόνο ευχαριστημένη μπορεί να είμαι, καθώς πέτυχα ατομικό ρεκόρ. Πάντως, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη, καθώς σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής άκουγα παιδιά που προπονώ στις Ακαδημίες του συλλόγου μου να φωνάζουν το όνομά μου. Κυρία Φωτεινή, κυρία Φωτεινή και μετά πολλά είχαν μαζευτεί στο στάδιο και χειροκροτούσαν. Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω».

 

Οι νικητές στους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ στην Αθήνα

Η νέα γενιά δρομέων έδειξε για μία ακόμη φορά πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ενόψει της συνέχειας.

Ο Γιώργος Τάσσης έκανε την πρώτη του νίκη στα 10χλμ. Wind στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και το πέτυχε με 30.29, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης.

Ο Τάσσης, ο οποίος την περασμένη άνοιξη ήταν νικητής στον Ημιμαραθώνιο, ξεκίνησε ελπιδοφόρα τη νέα χρονιά. Επίδοση καλύτερη από το προηγούμενο (30.50) – δικό του – ρεκόρ διαδρομής πέτυχε και ο δεύτερος της απόστασης, ο Χρήστος Καλλίας, που πέρασε τη γραμμή τερματισμού σε 30.40.

Ο 20χρονος Νίκος Σάκης κατέλαβε την τρίτη θέση με 30.59 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στη διοργάνωση. Στις γυναίκες η Γκλόρια Πριβιλέτζιο επιβεβαίωσε την εξαιρετική της κατάσταση και με 35.23 έκοψε την κορδέλα του τερματισμού.

Λίγα δευτερόλεπτα πίσω της, τερμάτισε η συναθλήτρια της, Αναστασία Καρακατσάνη, η πολυνίκης στην απόσταση με πέντε νίκες, με 35.51, ενώ η τριάδα συμπληρώθηκε από την Χάνα Μπρουκς (36.43). Η νεαρή Γλυκερία Σκάρκου ήταν τέταρτη με 37.41.

Δηλώσεις

Γιώργος Τάσσης: «Ενιωθα καλά, ήταν για μένα εύκολος αγώνας και πήγε καλά. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια μου και την επίδοσή μου, αν και ήθελα να τρέξω κάτω από 30 λεπτά. Δεν πειράζει, γιατί στόχευα και στη νίκη. Συνεχίζω τώρα για το μεγάλο στόχο της χρονιάς που είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στα 10.000μ.».

Χρήστος Καλλίας: «Ήταν πολύ όμορφος αγώνας, είχε έντονο συναγωνισμό και χαίρομαι που νίκησε ο Τάσσης με τον οποίο είμαστε στο ίδιο γκρουπ και κάνουμε μαζί προπόνηση. Βοήθησε και ο καιρός και κάθε χρόνο το επίπεδο ανεβαίνει. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Παναγιώτη Γερακό καθώς και τους χορηγούς μου».

Νίκος Σάκης: «Πέρυσι είχα τρέξει στα 5.000 μέτρα, φέτος αποφάσισα να αγωνιστώ στα 10.000 μέτρα. Είναι μια γιορτή της Αθήνας, της Ελλάδας, του αθλητισμού,’Ηθελα με τον προπονητη μου Μιχάλη Αναγνώστου να δούμε το επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα στο ξεκίνημα της σεζόν. Συνεχίζουμε έχοντας πάρει δύναμη από αυτό τον υπέροχο αγώνα».

Γκλόρια Πριβιλέτζιο: «Είχα δυνάμεις, δεν το περίμενα αυτή την εποχή, αλλά είχα καλή συναγωνίστρια την Αναστασία Καρακατσάνη που με πίεσε και κρατήθηκα, άνοιξα ρυθμό, έβαλα ταχύτητα και ήταν η μέρα μου και κέρδισα. Όπως και να’ χει ήταν ένα καλό ξεκίνημα για τη νέα σεζόν. Ο μεγάλος στόχος είναι ο μαραθώνιος του Άμστερνταμ την άνοιξη, όπου θέλω μια καλή επίδοση που θα βοηθήσει για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Στα πλαίσια αυτά θα πάω προετοιμασία τον Δεκέμβριο στην Καλαμάτα με τους προπονητές μου Γιάννη Περήφανο και Μανώλη Χάντζο».

Αναστασία Καρακατσάνη: «Ο αγωνας ήταν πολύ συναρπαστικός. Φάνηκε όμως η έλλειψη προπόνησης για εμένα καθώς βρίσκομαι στην αρχή της χρονιάς. Θα βάλω πολλά ακόμα χιλιόμετρα στην προπόνηση μου για να είμαι έτοιμη στους αγώνες που έχω βάλει στόχο στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου».

Γλυκερία Σκάρκου: «Ηταν η πρώτη φορά που έτρεξα 10 χιλιόμετρα και δυσκολεύτηκα κάπως, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολα όσο περίμενα. Είχε κόσμο στη διαδρομή και μας βοήθησε και τους ευχαριστώ. Ηταν πολύ όμορφα και θέλω να ξανατρέξω σε αυτόν τον αγώνα…»

Στη απόσταση των 10χλμ. Wind συμμετείχαν περίπου 9.000 δρομείς όλων των ηλικιών, που πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Συγκίνηση στην παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του Ύμνου του Μαραθωνίου

Μια ξεχωριστή και ιστορικής σημασίας στιγμή είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στις 11.00 το πρωί στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Δέκα λεπτά πριν κόψει το νήμα του τερματισμού ο φετινός νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού, το Στάδιο πλημμύρισε από τη μελωδία που συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους στην παγκόσμια πρώτη εκτέλεσή της κι η οποία κι αποτελεί πλέον τον Ύμνο του Μαραθωνίου της Αθήνας υπό τον τίτλο “Νενικήκαμεν».

Συγκίνηση και δυνατό χειροκρότημα ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου που υποδέχτηκε θερμά το νέο σύμβολο του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού, το οποίο δημιουργεί δυνατά συναισθήματα.
“Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν θα το είχα καταφέρει αν είχα σκεφτεί το μέγεθος του. Κατάφερα να συνθέσω τον ύμνο μόνο με την καρδιά. Κι οι αθλητές άλλωστε το ίδιο δεν κάνουν; Αν σκέφτονταν ότι πρέπει να διανύσουν 42.195 μ. πιθανόν να μην το αποφάσιζαν. Τρέχουν με την καρδιά τους” είπε αμέσως μετά την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του ύμνου ο δημοφιλής συνθέτης των πολλών μεγάλων επιτυχιών, Γιώργος Θεοφάνους, φανερά συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου.

Τον ύμνο που έχει τον τίτλο “Νενικήκαμεν” ερμήνευσαν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη με σολίστες τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη, και την μεσόφωνο Ινέζ Ζήκου και τη Χορωδία της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Τη σύνθεση του Γιώργου Θεοφάνους ενορχήστρωσε ο εξάρχοντας βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σουσάμογλου.

πηγή: rythmos.com.au

Exit mobile version