Με επυτιχία έκλεισε τις εργασίες του στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) με κεντρικό θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και ανθεκτικές πόλεις.
Τα φώτα στράφηκαν στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο που οραματίστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο που κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει πράξη πριν από τέσσερα χρόνια και όμως το υλοποίησε, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα έμπρακτα αποτελέσματά του.
Ο ΣΠΑΥ, ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος πληθυσμιακά της χώρας, που στοχεύει στη θωράκιση ενός από τα πιο όμορφα και ιστορικότερα βουνά της πατρίδας μας, του Υμηττού, καινοτομεί για μια ακόμα φορά με την υλοποίηση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, μίλησε για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και για την ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία.
Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην κρίσιμη εποχή που ζει η Αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο του ΣΠΑΥ, που υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, με δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και με υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος. Και πρόσθεσε:
«Προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο Forum του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την κυβέρνηση».
Στην επίσημη τελετή έναρξης δόθηκε το σύνθημα για τη νέα εποχή που ξεκινά με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο. Το περίφημο project «SMART ΥΜΗΤΤΟΣ» που υλοποιείται μέσω της Nova, αναδόχου εταιρείες που προέκυψε από το διαγωνισμό, θα προσφέρει τη θωράκιση και την προστασία σε όλο τον Υμηττό, όπου ζουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Αθηναίοι. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί έρχεται να ενισχύσει το ήδη διαμορφωμένο δίκτυο προστασίας με τις εθελοντικές ομάδες, τις δεξαμενές νερού, τα υδροβόλα και κυρίως το πιο σημαντικό την πολιτική μας προστασίας, που πλέον και με τη χρήση νέας τεχνολογίας που προσφέρει η Nova θα μπορεί να θωρακίσει στο 100% το βουνό μας.
Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova ICT και Group Public Sector & ICT Advisor για τον όμιλο της United Group, επεσήμανε κατά την παρουσίαση του έργου Τεχνητής Νοημοσύνης στον Υμηττό : «Στη Nova εργαζόμαστε διαρκώς ώστε να φέρνουμε την καινοτομία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ και τη Satways υλοποιήσαμε μια αξιόπιστη εναλλακτική δασοπροστασίας και πυρανίχνευσης, και αναπτύσσουμε ένα μοντέλο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων από φυσικές καταστροφές. Διαθέτουμε την πλούσια τεχνογνωσία μας στο ΣΠΑΥ, υποστηρίζοντας το πολύτιμο έργο του για την προστασία των δασικών μας πόρων».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού κέντρου προστασίας του Υμηττού από τους Αλέξανδρο Μπρέγιαννη (CEO NOVA ICT) και Αντώνη Κωσταρίδη (CTO Satways)
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε αρχικά πως η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλο το Δίκτυο των Δήμων όλο ο 24ωρο. «Γιατί οφείλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά το έργο σας», όπως είπε και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:
«Νομίζω ότι έχουμε τον τέλειο συνδυασμό, αυτό το φανταστικό που δείξατε με τη Τεχνητή Νοημοσύνη και να το συνδυάσουμε με τη δική μας ταπεινή, φυσική και ανθρώπινη νοημοσύνη, με σκληρή δουλειά, πολλή μελέτη και προσπάθεια, τότε έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Και η ενέργεια έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο πώς θα έχουμε ανθεκτικές, βιώσιμες και αειφόρες πόλεις. Νομίζω ότι είναι από τα πιο προνομιακά πεδία συνεργασίας μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης το κομμάτι της ενέργειας. Και οι δύο πλευρές οραματιζόμαστε μια πόλη, που πρασινίζει, που στρέφεται δηλαδή προς πιο καθαρές και ανανεώσιμες λύσεις για τους ενεργειακούς πόρους που καταναλώνει».
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του ΣΠΑΥ ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και σε δύο σημαντικά έργα που αυτό περιλαμβάνει, το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης και το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει βγει σε διαγωνιστική διαδικασία όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαγωνισμοί που αφορούν μεταξύ άλλων «καναντέρ, ελικόπτερα μεσαίου τύπου, σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ σε πυροσβεστικά οχήματα, αμφίβια αεροσκάφη, search and rescue ελικόπτερα, drones και ό,τι hardware μπορεί να βοηθήσει».
Καινοτομία του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 είναι η δημιουργία του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων», του πρώτου δικτύου για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, που πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουν την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση.
Την όμορφη βραδιά έκλεισαν βραβεύσεις σε ανθρώπους και φορείς για τη σημαντική τους συμβολή στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον Υμηττό μας καθώς και η βράβευση του μεγαλύτερου και του μικρότερου Εθελοντή από τις Ομάδες Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Υμηττού αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι ο άνθρωπος και ο εθελοντισμός που δεν γνωρίζει ηλικία παρά μόνο διάθεση και προσφορά.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου.