Pysanky: Η παράδοση των Ουκρανών στα πασχαλινά αυγά

Η αρχή της άνοιξης σηματοδοτεί και τον ερχομό του Πάσχα, που για πολλούς είναι συνυφασμένος με το βάψιμο των αυγών.

Γνωρίζατε ωστόσο, ότι στην Ουκρανία, η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών είναι μια σημαντική μορφή τέχνης που χρονολογείται από αιώνες; Γνωστή ως pysanky, η παράδοση αυτή θέλει τα ουκρανικά πασχαλινά αυγά να είναι διακοσμημένα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μπάτικ. Η μέθοδος μπάτικ αναφέρεται σε σχέδια που μπορεί να βρίσκονται σε υφάσματα κι ενώ  φαίνονται σαν περίπλοκες ζωγραφικές συνθέσεις ζωγραφισμένες στο χέρι, είναι βαμμένα με μπογιές για υφάσματα.

Καλυμμένα με εκπληκτικά μοτίβα που προέρχονται συχνά από τη σλαβική λαϊκή τέχνη, αυτά τα εντυπωσιακά διακοσμημένα αυγά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε πολλά μέρη της ανατολικής Ευρώπης. Η παράδοση pysanky θέλει τα πασχαλινά αυγά να είναι με τέτοιο τρόπο διακοσμημένα ώστε να προσδίδεται έμφαση στη λεπτομέρεια. Οι τεχνικές μάλιστα που χρησιμοποιούνται στη Ουκρανία για το βάψιμο των αυγών αποτελεί μια παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Μάλιστα πρόκειται για μια τόσο σημαντική για τον πολιτισμό παράδοση που πιστεύεται ότι προέρχεται από την προϊστορική Ουκρανία.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει κατά διαστήματα διακοσμημένα κεραμικά αντικείμενα που σχηματικά θυμίζουν αυγά, πάνω στα οποία έχουν υποστηρίξει τις θεωρίες τους. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το pysanky μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί το κακό ή τα πολύπλοκα σχέδιά τους εξυπηρετούν ώστε να διώχνουν τα κακά πνεύματα από το σπίτι.

 

Η  λέξη pysanky μεταφράζεται ως ότι κάποιος πάει να γράψει. Τα σχέδια πάνω στα αυγά αρχικά σχεδιάζονται με μολύβι και στη συνέχεια τοποθετείται στα σχεδιασμένα σημεία του αυγού λιωμένο κερί. Έπειτα το αυγό τοποθετείται στην κατσαρόλα για να βαφτεί. Η χρήση του λιωμένου κεριού βοηθά στο να μη σβήνουν οι σχεδιασμένες γραμμές στα αυγά ενώ βάφονται. Μόλις η βαφή πάνω στο αυγό στεγνώσει, τότε ζεσταίνοντας το αυγό το κερί λιώνει αποκαλύπτοντας το πολύχρωμο μοτίβο.

Για πολλές οικογένειες, η δημιουργία pysanky είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό τελετουργικό που τις φέρνει σε επαφή με τη γιορτή του Πάσχα.

πηγή: perierga.gr