Νταν Μπράουν. Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει ακούσει για τον Αμερικανό αριστοτέχνη της μυθιστοριογραφίας. Κι αν κάποιος δεν θυμάται το όνομά του, τότε τουλάχιστον γνωρίζει το μυθιστόρημά του για το οποίο έγινε διάσημος. Τον Κώδικα Ντα Βίντσι που εκδόθηκε το 2003.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των έργων του είναι ότι αφορούν θέματα κρυπτογραφίας, κλειδιών, συμβόλων, κωδικών και θεωριών συνωμοσίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, και μέχρι το 2009 έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα.
Ο κύριος πρωταγωνιστής τους είναι ο πανεπιστημιακός καθηγητής Συμβολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον και περιλαμβάνουν τα ιστορικά θέματα και το χριστιανισμό ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ο Μπράουν σύμφωνα με όσα γράφει στον διαδικτυακό του τόπο, υποστηρίζει ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, παρόλο που ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι. Για το διάσημο βιβλίο του, τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, λέει ότι είναι απλά “μια ιστορία διασκέδασης που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρω από αυτή” . Μάλιστα, προτείνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί “ως θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας”.
Ποιά είναι όμως η πλοκή και ποιό το μυστικό του;
Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι. Ξαφνικά δέχεται ένα επείγον νυχτερινό τηλεφώνημα. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο έφορο του Λούβρου ο οποίος έχει δολοφονηθεί μέσα στο μουσείο και δίπλα στο πτώμα του βρίσκεται ένας γρίφος. Ο Λάνγκντον μαζί με μια χαρισματική Γαλλίδα αποκρυπτογράφος, τη Σοφί Νεβέ, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα παράξενα αινίγματα. Τότε είναι που για μεγάλη τους έκπληξη, ανακαλύπτουν μια σειρά από κρυμμένα στοιχεία στα έργα του Ντα Βίντσι.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν ο Λάνγκντον ανακαλύπτει κάτι ότι το θύμα είχε σχέση με το Κοινό της Σιών. Μια μυστική οργάνωση της οποίας τα μέλη περιλάμβαναν- ανάμεσα σε άλλους- τον Μποτιτσέλι, τον Βικτόρ Ουγκώ και τον Ντα Βίντσι. Ο Λάνγκντον και η Νεβέ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν άγνωστο πανίσχυρο αντίπαλο που όπως όλα δείχνουν, έχει τον τρόπο να προβλέπει κάθε κίνησή τους. Το συγκλονιστικό είναι ότι αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τον γρίφο, τα έγγραφα του Κοινού της Σιών θα χαθούν για πάντα.
Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι η μοναδική νωπογραφία του που μας έχει σωθεί και το μεγαλύτερο έργο του. Πρόκειται για μια τοιχογραφία του 15ου αιώνα. Ένα μυστηριακό πίνακα που αναπαριστά τη στιγμή ο Ιησούς Χριστός ανακοινώνει στους μαθητές του ότι ένας από αυτούς θα τον προδώσει. Ο Ιησούς ανακοινώνει την επικείμενη από κάποιον εκ των παρόντων προδοσία του. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα πρόσωπα και τα σώματα και των 12 Αποστόλων, θα διακρίνουμε 12 διαφορετικές εκφράσεις θυμού, έκπληξης αλλά και και αιφνιδιασμού. Από αριστερά προς τα δεξιά ο Βαρθολομαίος, ο Ιάκωβος (ο γιος του Αλφαίου) και ο Ανδρέας είναι και οι τρεις φανερά έκπληκτοι. Η επόμενη τριάδα αποτελείται από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, τον Πέτρο και τον Ιωάννη. Ο Ιούδας είναι φανερά αιφνιδιασμένος από την ξαφνική αποκάλυψη του σχεδίου του. Το δικό του κεφάλι βρίσκεται χαμηλότερα από όλων στο τραπέζι, ενώ μόνο ο δικός του αγκώνας το ακουμπά. Η ταραχή του μαρτυρά την ενοχή του…Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί κατά καιρούς για αυτόν τον πίνακα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η πιο γνωστή όμως εκδοχή είναι η υπόθεση του παγκόσμιου best seller του Dan Brown “Ο κώδικας Ντα Βίντσι”. Ανάμεσα σε άλλα εκείνος υποστηρίζει ότι ο εκ δεξιών μαθητής του Ιησού δεν είναι ο Ιωάννης αλλά η σύζυγός του Μαρία Μαγδαληνή.
Τη θεωρία αυτή πυροδότησε το ότι η απεικόνιση του προσώπου που κάθεται δίπλα στον Ιησού δεν έχει τα ανδρικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι εμφανή στους υπόλοιπους μαθητές Του.
Η πιο αμφιλεγόμενη και επίμαχη θεωρία, υποστηρίζει ότι ο Ιησούς διατηρούσε ερωτική σχέση με την Μαρία Μαγδαληνή και μετά την Ανάσταση, η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στη Γαλλία μαζί με τον καρπό της σχέσης τους.
Μια θεωρία που “απογειώθηκε” παγκοσμίως μετά και την κυκλοφορία του πολύκροτου βιβλίου. Επίσης, έλεγε ότι η Μαρία Μαγδαληνή έφτασε κάποια στιγμή στην Γαλλία με τα παιδιά του Χριστού και ότι εκείνη ήταν το ΄”Αγιο Δισκοπότηρο”, οπότε όλοι πιθανόν θα μπορούσαμε να είμαστε απόγονοι του
Ωστόσο, η Εκκλησία αρνείται κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εκδοχή είναι αληθινή.
πηγή: Μανταλένα Μαρία Διαμαντή / klik.gr