Μέχρι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές 2019, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μπουν νέα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Ενδεικτικό εξάλλου του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στην Lamda Development και την κυβέρνηση είναι η ανακοίνωση του επενδυτή και αναδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Όπως γράφει και το economistas.gr από την πρώτη στιγμή, το 2015, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν να μπαίνουν τα εμπόδια, γιατί μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο και ουσιαστικά να δέχθηκε και την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία ήταν ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, ωστόσο η επένδυση των 7 δισ. ευρώ και των 6.200 στρεμμάτων, μόνο απλή υπόθεση δεν ήταν. Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται τα ζητήματα αρχαιολογίας, η εμπλοκή του δασαρχείου ακόμα και η προσπάθεια να χαρακτηριστούν οι δύο αεροδιάδρομοι ως διατηρητέου μνημείου. Και αφού η κυβέρνηση έβαζε όλες αυτές τις τρικλοποδιές, στη συνέχεια κατηγορούσε τους επενδυτές ότι καθυστερούν να καταθέσουν τις μελέτες, κάτι που οι κυβερνητικές κινήσεις την καθιστούσαν αδύνατη!
Οι ΚΥΑ, τα σχέδια των επενδυτών και το ύψος των ουρανοξυστών
Το νέο εμπόδιο που έφερε η κυβέρνηση λίγο πριν αποχωρήσει και αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Lamda Development είναι η ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) που υιοθετεί θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου. Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:
α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,
β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.
Αυτά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ, το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορεί να παραπέμπει όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά και ειδικά κτήρια, αλλά και σε έργα υποδομής εντός του μητροπολιτικού πάρκου, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για έγκριση.
Τα σχέδια των επενδυτών, δηλαδή της Lamda Development, της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι, προβλέπουν μεταξύ άλλων την ανέγερση πέντε ουρανοξυστών οι οποίοι θα φτάνουν σε ύψος τα 200 μέτρα. Υπενθυμίζεται πως στο ΚΑΣ το φθινόπωρο του 2017, αρκετά από τα μέλη είχαν ζητήσει το ύψος των κτηρίων να μην υπερβαίνει τα 140 μέτρα της Ακρόπολης.
Τι εκκρεμεί ακόμα
Για να μπορέσουν πάντως να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό φαίνεται ως υπάρχει ακόμα δρόμος καθώς εκτός από την ΚΥΑ για το πάρκο στο Ελληνικό, εκκρεμούν ακόμα δύο ακόμα δύο υπουργικές αποφάσεις, αυτή της ανάπτυξης και της πολεοδόμησης. Δηλαδή για την τακτοποίηση ζητημάτων που αφορούν στα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και των όρων πολεοδόμησης του ακινήτου.
Πηγή: iefimerida.gr