Η «σιδηρά κυρία» του υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού είναι αρχαιολόγος και έχει διατελέσει στο παρελθόν Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού για 10 τουλάχιστον χρόνια.
Από την έγκριση των Ολυμπιακών Εργων μέχρι την πολύκροτη υπόθεση της Αμφίπολης και από τους συνδικαλιστές στα προπύλαια της Ακρόπολης μέχρι συνολικά δώδεκα διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς τους οποίους είδε να έρχονται και να φεύγουν, η Λίνα Μενδώνη δεν ονομάζεται τυχαία «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας διατελέσει Γενική Γραμματέας του για δέκα ολόκληρα χρόνια.
Αρχαιολόγος στο επάγγελμα, υπήρξε πρόεδρος του ΚΑΣ και παρούσα σε όλα τα «μικρά» και «μεγάλα» γεγονότα που σημάδεψαν τον χώρο του πολιτισμού την τελευταία δεκαετία, είτε αυτό ήταν η, κατά την ίδια, άκομψη, απομπομή του Γιώργου Λούκου από το Φεστιβάλ Αθηνών ή οι ανεπαρκείς λύσεις στο θέμα του ΕΜΣΤ.
Πριν ευχηθούμε καλή θητεία και, οπως κάνουμε πάντα, διατηρώντας την αισιοδοξία μας πως η νέα Υπουργός θα πατήσει πάνω σε ένα πρόγραμμα που δεν θα αφήσει καμία παθογένεια να υφίσταται ερήμην, ας ελπίσουμε πως στο θέμα του κινηματογράφου (που δεν είναι ποτέ η πρώτη προτεραιότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού) έχουν ήδη κληθεί άξιοι σύμβουλοι και γνώστες του τοπίου στο ελληνικό σινεμά για να καθοδηγήσουν σωστά και με κοινή λογική τις δράσεις του Υπουργείου.
Από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που βρίσκεται πάλι σε κατάσταση διάλυσης, μέχρι την αδρανή (ως προς τις χρηματοδοτήσεις για τον κινηματογραφο – 1.5%) ΕΡΤ και την παντελή έλλειψη πρόβλεψης για κάποιο φως ως προς την αύξηση του προϋπολογισμού για την παραγωγή του ελληνικού σινεμά, τα θέματα είναι πολλά και γι’ ακόμη μια φορά ελπίζουμε να μην πέσουν θύματα κομματικών επιλογών.
Αναμένουμε φυσικά την ολική αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου – όπως έκαναν οι προηγούμενοι και οι προπροηγούμενοι και οι προπροπροηγούμενοι – σε μια παθογένεια τοηυ ελληνικού κράτους που ελπίζουμε να αλλάξει κάποια στιγμή στο βαθύ μέλλον, αλλά τουλάχιστον ας επιλεγούν άνθρωποι με γνώση και άποψη, με όραμα και ενδιαφέρον για τις θέσεις που αναλαμβάνουν.
Η κρατική πολιτική για το σινεμά πρέπει να είναι προτεραιότητα και η κοινότητα όχι μόνο πρέπει να βρίσκεται ήδη σε ολική επαγρύπνηση, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψει κανένα ημίμετρο.
Το επίσημο βιογραφικό της κας. Λίνας Μενδώνη:
Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ. Την περίοδο 1995-1998 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος ”Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο”. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου. Από τον Δεκέμβριο του 2009 κατέχει τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε, επίσης, μεταξύ Μαρτίου 1999 – Μαρτίου 2004. Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta’ Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
πηγή: Αφροδίτη Καλομάρη / dikaiologitika.gr