Με προσωπικό ασφαλείας προβλέπεται να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες σε «περίπτωση επιτακτικής ανάγκης» στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ειδικότερα, για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, «σε περίπτωση επιτακτικής ανάγκης, κατά την οποία πρέπει να ανασταλεί ή να περιοριστεί η λειτουργία δημόσιας υπηρεσίας, δύναται, κατά την κρίση του οικείου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του φορέα, να προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία, με δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή και με τον ορισμό κατ’ εξαίρεση προσωπικού ασφαλείας. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται, ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου της υπηρεσίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
Επίσης, προβλέπεται ο «περιορισμός των ωρών εισόδου κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες έως και κατά 50% για συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση».
Μερική η ολική αναστολή των δικαστηρίων
Έπειτα από τη χθεσινή επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη λήψη μέτρων για την προστασία δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών από τον κορονοϊό, στην ΠΝΠ περιλαμβάνεται το μέτρο της «προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών».