Οι ένοικοι των high tech πύργων του Canary Wharf, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπατριώτες μας, ελέω Covid-19 δεν ξεμυτίζουν από το σπίτι.
Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr είναι ενδεικτικές της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί και στις περιοχές-φιλέτο του Λονδίνου, εκεί όπου κατοικούν αρκετοί συμπατριώτες μας, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και των εκατοντάδων που πεθαίνουν καθημερινά στις εντατικές των νοσοκομείων. Στο Canary Wharf με τα πανύψηλα υπερσύγχρονα κτίρια, οι ένοικοι, ανάμεσα τους ευκατάστατοι Έλληνες, αφήνουν τις σακούλες με τα σκουπίδια έξω στα μπαλκόνια, καθώς φοβούνται ακόμη και να κατέβουν κάτω στο δρόμο για να ξεμουδιάσουν.
Οι συνεπείς πολίτες (οι συμπατριώτες μας συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία) έχουν να βγουν από τα σπίτια τους εδώ και επτά ολόκληρες βδομάδες, τηρώντας ευλαβικά την καραντίνα, μέρες πριν πειστεί ο Μπόρις Τζόνσον για την επικινδυνότητα του ιού, που άλλωστε την ένοιωσε για τα καλά όταν και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στην εντατική κλινική κάποιου νοσοκομείου.
Φωτογραφίες από τις σακούλες των σκουπιδιών αφημένες στα μπαλκόνια των «πύργων» του Canary Wharf
«Δεν είναι υπερβολή ότι οι σακούλες με τα σκουπίδια μένουν για μέρες στα μπαλκόνια» λέει στο protothema.gr η Έλενα Αναστασάκη, πολιτικός μηχανικός με ειδικότητα στην ακτομηχανική, η οποία εργάζεται στη μεγάλη πολυεθνική εταιρία Arup. «Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Βλέπετε ο κόσμος, ανάμεσα τους και αρκετοί δικοί μας, φοβάται να κατέβει στους δρόμους, έχει τρομάξει με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των νεκρών. Λειτουργεί πλέον με το ένστικτο της επιβίωσης που του υπαγορεύει να λάβει από μόνος του μέτρα προκειμένου να περάσει αλώβητος απ’ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία. Ένα απ’ αυτά τα μέτρα είναι και η απόλυτη απομόνωση».
Η Έλενα Αναστασάκη λέει ότι, προτού η αγγλική κυβέρνηση αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, οι ξένες εταιρείες κυρίως αντέδρασαν άμεσα, βγάζοντας τo disaster plan από το συρτάρι. Λειτούργησαν αυτόνομα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ξεκινώντας από το να στείλουν τους υπαλλήλους και τα στελέχη σε εργασία από το σπίτι. «Οι εταιρείες ήταν που τους ενθάρρυναν να δουλέψουν από το σπίτι» επισημαίνει.
Η συμπατριώτισσα μας αναφέρεται στο φόβο που κυρίευσε τους Λονδρέζους, όταν κατάλαβαν ότι το τίμημα για την «ανοσία της αγέλης» που έσπευσε να εφαρμόσει αρχικά η κυβέρνηση ήταν βαρύ, καθώς ισοδυναμούσε με χιλιάδες νεκρούς τη μέρα. «Φανταστείτε ότι δεν χρειάστηκε παρά μια μόλις προειδοποίηση ότι τα πάρκα θα κλείσουν σε περίπτωση που οι Αρχές διαπιστώσουν εικόνες συνωστισμού κατά τις διακοπές του Πάσχα, με αποτέλεσμα οι Άγγλοι να μην το κουνήσουν ρούπι από τα σπίτια τους ενώ ο καιρός ήταν ηλιόλουστος» λέει η Ελληνίδα πολιτικός μηχανικός.
Η οδηγία που έχει δοθεί στους πολίτες είναι μια βόλτα την ημέρα στη γειτονιά τους για άσκηση και τίποτα παραπάνω. Εάν σε πετύχουν στο δρόμο με τσιγάρο ή μπύρα, αρχικά σου κάνουν σύσταση κι αν δεν συμμορφωθείς τότε έχει πρόστιμο, από 30 έως 60 λίρες. «Δεν υπογράφουμε σε κάποιο χαρτί, ούτε στέλνουμε sms, καθώς το κράτος ποντάρει στη συνέπεια μας» εξηγεί η Έλενα Αναστασάκη.
Η πολιτική μηχανικός Έλενα Αναστασάκη που ζει και εργάζεται μόνιμα στο Λονδίνο για λογαριασμό μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας
Εντυπωσιακή ήταν και η αντίδραση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ούτε εκείνα περίμεναν από τον Μπόρις Τζόνσον να αποφασίσει για μέτρα, ενημερώνοντας τους γονείς ότι μπορούσαν τα παιδιά τους να σταματήσουν νωρίτερα το σχολείο. «Εντυπωσιακό να βλέπεις, εταιρίες και σχολεία να παίρνουν μέτρα με δικές τους πρωτοβουλίες και τον πανικό στα σούπερ μάρκετ να ξεκινά δέκα περίπου μέρες πριν την ανακοίνωση των μέτρων. Φάνηκε εδώ σα να αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να πάρει αυτά τα μέτρα» καταλήγει η κυρία Αναστασάκη.