Το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα ανακοίνωσε η Κύπρια υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου το πρωί της Δευτέρας (06.07.2020).
Η απόφαση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση συνάδει με τα κριτήρια που θέτει η απόφαση Altmark του 2003 του Δικαστηρίου της ΕΕ, επιτρέποντας στην Κύπρο να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την επαναλειτουργία της σύνδεσης για τη μεταφορά επιβατών ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα.
Το Ανώτατο ύψος της Κρατικής Ενίσχυσης ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιρουμένου του ΦΠΑ. Ο επιτυχών προσφοροδότης θα συμβληθεί με το υφυπουργείο Ναυτιλίας για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρία χρόνια. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού μεταξύ Αναθέτουσας Αρχής και του επιτυχόντος προσφοροδότη.
Κύπρος – Ελλάδα με το πλοίο: Πως, πόσοι και… πόσα
Το δρομολόγιο θα εκτελείται από επιβατηγό πλοίο, το οποίο θα πρέπει να φέρει σημαία ΕΕ/ΕΟΧ, η οποία να εντάσσεται στην Λευκή Λίστα του Μνημονίου των Παρισίων, με ηλικία όχι άνω των 35 ετών, καθώς και να είναι ενταγμένο με Νηογνώμονα μέλος του IACS και αναγνωρισμένο από την ΕΕ.
Θα πρέπει, δε, να υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα μεταφοράς 200 επιβατών και διαθεσιμότητα καμπινών για τουλάχιστον 140 άτομα, εάν η διάρκεια του ταξιδιού υπερβαίνει τις 16 ώρες.
Σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια, αυτά ορίζονται ως εξής: 50 ευρώ για αεροπορική θέση μονής διαδρομής και 80 μετ’ επιστροφής, καθώς 80 ευρώ για μονή καμπίνα μίας διαδρομής και 120 μετ’ επιστροφής.
Τα παιδιά μέχρι 24 μηνών θα ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ από 2 έως 12 ετών θα υπόκεινται σε διαφοροποιημένα ή μειωμένα κόμιστρα.
Τα αυτοκίνητα θα κοστίζουν 75 ευρώ για τη μονή διαδρομή και 150 μετ’ επιστροφής, ενώ οι μοτοσικλέτες των επιβατών θα κοστίζουν 50 ευρώ για μονή διαδρομή και 100 μετ’ επιστροφής. Οι τιμές αυτές ισχύουν χωρίς τα λιμενικά τέλη.
Αν και όλα δείχνουν ότι κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι δύσκολη η έναρξη του δρομολογίου μέσα στο 2020, εντούτοις -κατέληξε η κ. Πηλείδου- υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές, κυπριακές αλλά και άλλες εταιρείες.
Η οριστικοποίηση της διαδικασίας θα γίνει μετά από συνεργασία με τον Γενικό Λογιστήριο, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και την προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας προσφορών σύμφωνα με τον περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμο του 2016 (Ν.73(Ι)/2016).