Υπό κατάληψη είναι αυτή τη στιγμή οι περισσότερες από τις μισές Σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ.
Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.
Εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ θυμίζουμε ότι, αύριο Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, έχουν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας (στην Αθήνα, στις 12.00 από τα Προπύλαια). Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, και η ψήφισή του από τη Βουλή προσδιορίζεται από την κυβέρνηση περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπό κατάληψη είναι οι περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ. Βέβαια, στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», γονείς φοιτητών έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία με την προοπτική να στραφούν δικαστικά κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΕΙ στο οποίο σπουδάζει το παιδί τους, επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων, για τις οποίες θεωρούν ότι αποφασίζονται από «μειοψηφίες φοιτητών».
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25/1 – Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις
Επόμενος σταθμός, όπως γράψαμε και χτες, είναι τα επερχόμενα συλλαλητήρια την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα, 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα 12:00 το μεσημέρι στην Καμάρα), στην Πάτρα στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, αλλά και σε άλλες πόλεις. Σημειώνεται ότι ήδη πραγματοποιούνται νέες συνελεύσεις και νέες καταλήψεις σε σχολές σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ με στόχο τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Παρόντες και οι δάσκαλοι, με τη ΔΟΕ να έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του ολοήμερου (14:00 – 17:30).
Τι θα γίνει με την εξεταστική – Γονείς φοιτητών απειλούν πρυτάνεις με αγωγές
Για την απώλεια της εξεταστικής περιόδου στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις από φοιτητές που αντιδρούν κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών ΑΕΙ, προειδοποιούν τα πανεπιστήμια.
«Ολες οι σχολές του ΕΜΠ είναι υπό κατάληψη και η εξεταστική περίοδος κρέμεται από μία κλωστή. Πρέπει να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα. Αυτή η κατάσταση είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ και η απόλυτη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων» τόνισε, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή», η κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γλυκερία Κακάλη.
Ηδη οι διδάσκοντες σε τρεις σχολές του εμβληματικού ιδρύματος –πλην της Χημικών Μηχανικών, στην Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και τη Ναυπηγών– σε αποφάσεις τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το κλίμα είναι βαρύ και μεταξύ των πρυτάνεων και πανεπιστημιακών όλων των ΑΕΙ.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία στην απόφασή της αναφέρει ότι «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Για αύριο μάλιστα έχουν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας (στην Αθήνα, στις 12.00 από τα Προπύλαια). Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, και η ψήφισή του από τη Βουλή προσδιορίζεται από την κυβέρνηση περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά η ψήφισή του από τη Βουλή, λειτουργεί αρνητικά», ανέφερε στην «Καθημερινή» πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ της Αττικής.
Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της Σχολής Xημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εξεταστική περίοδος η οποία έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης.
Με δεδομένο ότι η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 εβδομάδων και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εκτεταμένη παράταση του ακαδημαϊκού ημερολογίου στους θερινούς μήνες, η οριακή δυνατότητα για την πραγματοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου είναι να ξεκινήσει άμεσα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και να είναι διάρκειας 3 εβδομάδων (η επί πτυχίω εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολής). Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί».
Από την πλευρά της, η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών επισημαίνει ότι «είναι θεμιτοί οι προβληματισμοί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οι καταλήψεις όμως που έχουν αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ στηρίζουν τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν, αποτελεί αντιακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική ενέργεια που δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η απόφαση των διδασκόντων στη Σχολή Ναυπηγών, που λέει μεταξύ άλλων: «Η διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δεν νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα. Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου».
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών έχει καταστρώσει πλάνο για το πώς θα οργανωθούν τα μαθήματα και η εξεταστική ανάλογα με τον χρόνο λήξης των καταλήψεων. Οπως λέει, στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικές λειτουργίες ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, η Σχολή θα εξετάσει είτε εξεταστική δύο εβδομάδων είτε απώλεια της εξεταστικής. Αν οι καταλήψεις λήξουν αργότερα…
Σήμερα, υπό κατάληψη είναι οι περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ. Βέβαια, στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», γονείς φοιτητών έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία με την προοπτική να στραφούν δικαστικά κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΕΙ στο οποίο σπουδάζει το παιδί τους, επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων, για τις οποίες θεωρούν ότι αποφασίζονται από μειοψηφίες φοιτητών.
Στα σχολεία
Καταλήψεις υπάρχουν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή υπό κατάληψη τελούσαν περί τα 250 σχολεία –τα 150 στην Αττική– και τη Δευτέρα περίπου 110 (τα 65 στην Αττική). Το υπουργείο θεωρεί ότι τις καταλήψεις ανέκοψε η εγκύκλιος του υπουργείου για οργάνωση τηλεμαθημάτων στα υπό κατάληψη σχολεία και λήψη απουσιών.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κορύφωση των καταλήψεων είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, δηλαδή τις ημέρες που προγραμματίζονται τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
ΕΚΠΑ: Ενημέρωση για την εξεταστική στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
«Το Συμβούλιο της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στην συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου 2024, σεβόμενο τις αποφάσεις των Συνελεύσεων των φοιτητών αλλά και έχοντας την ευθύνη έναντι του συνόλου των φοιτητών, αποφάσισε ομοφώνως ότι:
Οι εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων των Τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και Κοινωνιολογίας, που είχαν προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 22/1/2024 και Τρίτη 23/1/2024, θα μεταφερθούν στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου ακαδ. έτους 2023-2024.
Για τα Τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Οικονομικών Επιστημών και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι ανωτέρω ημέρες θα αναπληρωθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2023-2024. Για τα Τμήματα που οι εγκαταστάσεις τους δεν τελούν υπό κατάληψη, Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Από Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις μαθημάτων σύμφωνα με νέο πρόγραμμα που θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Τμημάτων.
Εκ της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών».
Καθηγητές Νομικής ΑΠΘ: Κανονικά η διεξαγωγή της εξεταστικής τις ημέρες της κατάληψης
Ανακοίνωση της απόφασης της Συνέλευσης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για την συνεχιζόμενη κατάληψη:
Η Συνέλευση της Σχολής συζήτησε στη σημερινή της συνεδρίαση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σχολή μας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης, ενώ έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ υπηρετεί στο σύνολό του το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, ώστε οι απόφοιτοι της Σχολής να εξοπλισθούν με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να βρουν τη δουλειά που τους αξίζει και που ν’ αντανακλά και να επιβραβεύει το υψηλό επίπεδο των προσόντων και των χαρισμάτων τους, χάρη στα οποία φοιτούν σ’ αυτή τη Σχολή.
2. Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών της απ’ όπου κι αν προέρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, η παρεμπόδιση της συμμετοχής φοιτητών και φοιτητριών στις εξετάσεις τους συνιστά μέτρο υποβάθμισης των παρεχόμενων σπουδών, τη στιγμή που ολοκληρώθηκε επιτυχώς το χειμερινό εξάμηνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
3. Η Νομική Σχολή αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε θέμα κρίνουν σκόπιμο, ατομικά ή συλλογικά. Αυτή η διαμαρτυρία, ωστόσο, δεν μπορεί να φτάνει στα άκρα, σε σημείο που να παρεμποδίζει φοιτητές και φοιτήτριες να εξεταστούν στα μαθήματά τους, βλάπτοντας ζωτικά συμφέροντά τους, πέραν του δικαιώματός τους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
4. Για τους παραπάνω λόγους, αποφάσισε ομόφωνα: α) να καλέσει όλους και όλες τους εξεταζόμενους και τις εξεταζόμενες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής να προσέρχονται κανονικά στις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες για να εξεταστούν στα μαθήματά τους της τρέχουσας εξεταστικής και β) να καταστήσει σαφές ότι μάθημα που δεν εξετάζεται κατά την τρέχουσα εξεταστική, δεν θα μπορέσει να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, διότι η Σχολή μας δεν έχει την πολυτέλεια, λόγω του μεγάλου αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων, αφενός, και του μεγαλύτερου αριθμού των ενεργών φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο, αφετέρου, να μεταθέτει την εξεταστική περίοδο κατά το δοκούν, πρώτον, διότι δεν υπάρχουν αίθουσες διαθέσιμες για κάτι τέτοιο και, δεύτερον, διότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του επόμενου εξαμήνου, ώστε να διενεργηθεί κανονικά το πρόγραμμα σπουδών στις 13 προβλεπόμενες εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στην εξεταστική του Ιουνίου.
Γενικές Συνελεύσεις Αθήνας: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Όλοι στις 25/1 στις 12:00 στα Προπύλαια»
«Πολύ μαζικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα Πανεπιστήμια της Αθήνας! Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών εναντιώνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν θα κάνει βήμα πίσω απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!
Οι χιλιάδες φοιτητές αποφάσισαν συνέχεια του αγώνα με πολύμορφη δράση και μεγάλο φοιτητικό, μαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 12:00 στα Προπύλαια.
Μεταξύ άλλων στις αποφάσεις των ΓΣ αναφέρεται:
«Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης!
Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές, να τρομοκρατήσει με απειλές και να καταστείλει τους αγώνες μας έπεσε στο κενό.
Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί!
Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.
Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!
Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω!
Οι κολλεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δε θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα. Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων».
Συνεχίζουν και απαιτούν:
«Απαιτούμε:
- Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
- Ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
- Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
- Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίηση της για υπονόμευση των δράσεων του Συλλόγου.
- Κατάργηση της ΕΒΕ.
Ενώ για την συνέχεια αποφασίζονται παντού:
- Μεγάλο Φοιτητικό – Μαθητικό συλλαλητήριο στις 25/1 στις 12:00 στα Προπύλαια
- Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων
- Νέος συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων
- Συμμετοχή στη συγκέντρωση εργατικών σωματείων και φορέων με σύνθημα «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Καμία εμπλοκή – καμία συμμετοχή στη σφαγή» το Σάββατο 27 Γενάρη, στο Πάρκο Ελευθερίας στις 12:00
Αποφάσεις για το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:
- ΑΣΟΕΕ
- Τοπογράφων ΕΜΠ
- Πανεπιστημίου Πειραιά
- Γεωπονικού Πανεπιστημίου
- Δασκάλων ΕΚΠΑ
- Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ
- Ναυπηγών ΕΜΠ
- Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
- Μεταλλειολόγων ΕΜΠ
- Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ
- Παντείου
- Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
- Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ
- Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ
- Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ
- Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
- Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ
- Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ
- Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ
- Ιατρικής ΕΚΠΑ
- Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ
- Βιολογικού ΕΚΠΑ
- Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών
- Φοιτητικής Εστίας Αθηνών
- Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ
- Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ
- Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
- Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
- Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ».
Όπως είπαμε, κλειστά είναι κεντρικά ΑΕΙ στην Αθήνα (ΟΠΑ, Φιλοσοφική, Πάντειο κ.α.), ενώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), η κατάληψη ξεκίνησε στις 18 του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24, προκειμένου να διευθετηθεί η εξεταστική. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, όσα μαθήματα ήταν να δοθούν αυτή τη βδομάδα, θα μεταφερθούν για τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αρκετές σχολές είναι υπό κατάληψη, άλλες συνεχίζουν καθημερινά τις συνελεύσεις, ενώ διαρκείς καταλήψεις καταγράφονται στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό και στη Νομική.
Παράλληλα, σε διαρκείς συνελεύσεις είναι οι φοιτητές, στις εκάστοτε σχολές προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Κανονικά πραγματοποιούνται οι εξετάσεις και όσα μαθήματα έχουν απομείνει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).
πηγή: neolaia.gr