Ομόφυλα ζευγάρια: Η «μπάλα» στους υφυπουργούς – Τι θα γίνει με όσους επιλέξουν να απέχουν

Μέσα από ένα πλούσιο παρασκήνιο διάρκειας 3,5 ωρών ξεκαθαρίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και επίσημα, ότι θέμα παραίτησης/ αποπομπής του Μάκη Βορίδη δεν υπάρχει, ούτε υπήρχε εδώ και μέρες όπως είχε γράψει το CNN Greece.

Δεν είναι μόνο η κομβική θέση που κατέχει ο κ. Βορίδης εντός Μαξίμου, ούτε το ειδικό πολιτικό του βάρος, είναι κυρίως ο χρόνος στον οποίο τοποθετήθηκε (πολύ πριν έρθει σοβαρά στην επικαιρότητα το νομοσχέδιο), ο τρόπος με τον οποίο διατύπωνε δημόσια τα σχόλιά του, αλλά και φυσικά η σχεδόν καθημερινή επαφή και συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις τους δεν διαταράχθηκαν ούτε στιγμή.
Και το κυριότερο η επιλογή του να μην καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά να απέχει, μη επιθυμώντας να τραυματίσει την Κυβέρνηση. Όλα αυτά συνεκτιμήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν το ζήτημα και εντός Υπουργικού με τον Υπουργό Επικρατείας να δηλώνει πως διαφωνεί επί της αρχής με το νομοσχέδιο και πως κατά τη γνώμη του “από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία.”

Ο Πρωθυπουργός τον άκουσε προσεκτικά για 15 λεπτά και στη συνέχεια τόνισε πως χαίρεται που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. “Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών” επέμεινε ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά περίπτωση ο χειρισμός υφυπουργών που θα απέχουν

Η συζήτηση πλέον στη γαλάζια παράταξη είναι το κατά πόσο η αντιμετώπιση στην περίπτωση Βορίδη, δημιουργεί “δεδικασμένο” και για τους Υφυπουργούς που διαφωνούν.

Αρκετά αμφίβολο, καθώς όπως φαίνεται κάθε περίπτωση θα κριθεί διαφορετικά.

Αυτό το οποίο τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη, είναι το γεγονός πως οι Υφυπουργοί δεν είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα έχουμε αλλαγές πλεύσης από κάποιους.

«Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ψηφοφορίας» έλεγε στο CNN Greece ανώτερη Κυβερνητική πηγή στα σκαλοπάτια του Μαξίμου, με την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Θρίλερ» με την Μαρία Κεφάλα

Ομολογουμένως η περίπτωση της Υφυπουργού Μαρίας Κεφάλα, κόρης ιερέα από τα Ιωάννινα είναι η πιο δύσκολη. Η ίδια σε συνομιλητές της, φέρεται να δηλώνει πως προσανατολίζεται στην αποχή, αλλά πολλοί στην Κυβέρνηση αναρωτιούνται αν το “μοντέλο Βορίδη” μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της και αυτό διότι κατέχει της θέση της Υφυπουργού στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πρόκειται ίσως το πιο εμβληματικό Υπουργείο για αυτό το νομοσχέδιο, το Υπουργείο το οποίο καλείται εν πολλοίς να το εφαρμόσει. Έτσι δεν αποκλείεται αν η κ. Κεφάλα επιμείνει στην αποχή να βρεθεί εκτός Κυβέρνησης. Αν και ακούστηκε πως η Βουλευτής Επικρατείας Νεφέλη Χατζηιωαννίδου θα μπορούσε να μπει στη θέση της, κάτι τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece δεν προκύπτει καθώς πιθανώς ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να αξιοποιήσει κάποιον από τους Βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό. Έχει ήδη τοποθετήσει την Ειρήνη Αγαπηδάκη και την Ιωάννα Λυτρίβη από το Επικρατείας σε Υπουργικές θέσεις.

Διαφορετική είναι η εικόνα για άλλους υφυπουργούς όπως ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Αν επιλέξουν την αποχή μπορεί να μην υπάρξει άμεση αντίδραση από το Μαξίμου, αλλά στον επόμενο ανασχηματισμό οι πράξεις όλων θα κριθούν και “μπορεί να το βρουν μπροστά τους”. Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι Βουλευτές που παρά τις διαφωνίες τοπικών κοινωνιών τους, ανυπομονούν να αδειάσει μια θέση Υφυπουργού και να πιστωθούν την στράτευσή τους.

Ποιοι «έστριψαν» στο ΝΑΙ

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είχε εκφράσει αρχικά ενστάσεις για την τεκνοθεσία, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece θα ψηφίσει το νομοσχέδιο μετά από συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό.

Στο «ναι» προσανατολίζονται πλέον και οι Διονύσης Σταμενίτης και Γιάννης Παππάς.

Το επόμενο «ματς» θα δοθεί πλέον στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Υπολογίζεται πως περίπου 110 -120 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να τοποθετηθεί ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει.

πηγή: cnn.gr