Τα δικά τους αντισηπτικά παρασκευάζουν οι φαρμακοποιοί για να καλύψουν την έλλειψη στην αγορά και τα βλέπουν να εξαφανίζονται κι αυτά από τα ράφια. Οι ίδιοι τονίζουν ότι αποτελεσματικό, δραστικό αντισηπτικό δεν μπορεί ο γενικός πληθυσμός να φτιάξει στο σπίτι του.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η χρήση του αντισηπτικού θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο ισχυρά μας όπλα στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τι συμβαίνει όμως όταν το πολύτιμο σκεύασμα αρχίζει να γίνεται είδος προς εξαφάνιση;
Όπως λέει στο Dikaiologitika News ο φαρμακοποιός Ηλίας Κατσόγιαννης, επιστημονικός συνεργάτης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Αυτή τη στιγμή η ζήτηση για αντισηπτικά είναι μεγαλύτερη από την διαθεσιμότητα τους. Όλα τα φαρμακεία δουλεύουμε με μερίδες. Ζητάμε 100 κι οι φαρμακαποθήκες μας φέρνουν για παράδειγμα 20 έτσι ώστε να γίνει διανομή σε όλο το κομμάτι του δικτύου».
Το καλό νέο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει εναλλακτική λύση αφού την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όχι απλώς προβλέπει την παραγωγή αντισηπτικού από τους φαρμακοποιούς αλλά τους προτρέπει να το κάνουν κιόλας με βάση μια συνταγή που έχει εκδώσει για την παραγωγή γαληνικού σκευάσματος αντισηπτικού.
«Τα αντισηπτικά μας ξεπουλάνε» λένε οι φαρμακοποιοί
«Την εβδομάδα που μας πέρασε, το φαρμακείο μας παρασκεύασε 200 αντισηπτικά κι εξαντλήθηκαν όλα» μας λέει ο Κωνσταντίνος Κακονίκος ιδιοκτήτης φαρμακείου στην περιοχή της Δάφνης και συμπληρώνει: «Στην ουσία είναι μια κίνηση με την οποία μπορούν να καλυφθούν προς ώρας οι ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Η βιομηχανία παρασκευής αντισηπτικών είναι στρεσαρισμένη. Με τα αντισηπτικά που φτιάχνουμε εμείς δίνουμε το περιθώριο στην τελευταία να πάρει μια ανάσα για να παρασκευάσει όσο περισσότερο γίνεται από αυτό το επίκαιρα κρίσιμο προϊόν».
Σύμφωνα με τον κο Κακονίκο, δεν τίθεται ζήτημα φυτικών ή πιο φυσικών αντισηπτικών- τίθεται μόνο ζήτημα δραστικότητας. Άλλωστε, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντισηπτικά που μπορούν να παρασκευάζουν οι φαρμακοποιοί είναι προσαρμοσμένες με τρόπο που να μπορούν να φτιαχτούν από ανθρώπους που ζουν είτε σε αναπτυγμένες είτε σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή ολοένα και περισσότερα φαρμακεία, από τον Έβρο ως την Κρήτη παρασκευάζουν τα δικά τους αντισηπτικά. Όσο για την τιμή, αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας και κυμαίνεται από 1, 90 ευρώ μέχρι 5 ευρώ. Η τιμή διάθεσης δεν είναι απλώς παραπλήσια με αυτή των βιομηχανικών σκευασμάτων αλλά συχνά είναι και φτηνότερη δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές στα αντισηπτικά καλπάζουν δεδομένης της μεγάλης τους ζήτησης.
Στη βασική ερώτηση αν το κοινό μπορεί αν φτιάξει ένα τέτοιο αντισηπτικό στο σπίτι του, η απάντηση είναι πως αυτό δεν προτείνεται. «Η κατ οίκον παρασκευή δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Αφήστε που ελλοχεύει και ο πραγματικός κίνδυνος να εξαντλήσουν όσοι θέλουν να πειραματιστούν τις πρώτες ύλες χωρίς αίσθηση προτεραιότητας» σημειώνει ο κος Κακονίκος.
Μακριά από Do It Yoyrself συνταγές πρέπει να μείνει το κοινό
Για κρίσιμους πόρους (σ.σ ο λόγος για προϊόντα όπως η αλκοόλη και οι περιέκτες), με τους οποίους δεν θα έπρεπε να πειραματίζεται το κοινό αυτή την κρίσιμη ώρα, κάνει λόγο και ο κος Κατσόγιαννης.
Ο ίδιος είναι επίσης κατηγορηματικός για τις σπιτικές Do It Yourself συνταγές. Θεωρεί ότι οι συνταγές χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ το κοινό δεν θα έπρεπε καν να μπει στη λογική να αγοράζει περιέκτες κι αλκοόλ για να φτιάξει αντισηπτικά όπως αυτά που φτιάχνουν οι φαρμακοποιοί στερώντας από τους τελευταίους τα σημαντικά αυτά υλικά.
Ο κος Κατσόγιαννης, την περασμένη εβδομάδα διέθεσε 150 τέτοια σκευάσματα στο δικό του φαρμακείο στον Νέο Κόσμο. Η τιμή που τα διαθέτει είναι 3 ευρώ τα 100 ml αλλά όπως εξηγεί αυτό είναι κάτι ρευστό μιας κι η τιμή των περιεκτών καθώς κι όλων των υπόλοιπων προϊόντων που δεν είναι τιμολογιακά ρυθμισμένα (όπως κι οι μάσκες για παράδειγμα) ανεβαίνει διαρκώς.
Και φυσικά, όπως είναι εύκολα κατανοητό, στην αγορά κυκλοφορούν αντισηπτικά και αντισηπτικά- κάποιος μπορεί να τα βρει από το super market μέχρι σε ένα πάγκο στη λαϊκή. Ό κος Κατσόγιαννης λέει παρ’ όλα αυτά ότι για τα σκευάσματα που υπάρχουν στα φαρμακεία υπάρχει το ποιοτικό δίχτυ ασφαλείας της αυστηρής αδειοδότησης του ΕΟΦ.
Πάντως, όπως εξήγησαν στο Dikaiologitika News κι οι δύο φαρμακοποιοί για τους ίδιους τους η διαδικασία αυτή δεν έχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα, είναι μία έκτακτη κατάσταση. «Το κάνουμε γιατί, είναι μία πραγματική ανάγκη. Για όλη την κοινωνία. Για την πολιτεία. Μέχρι να καλυφθεί η παραγωγή και να ισορροπήσει η ζήτηση. Τα εργαστήρια των φαρμακείων δεν μπορούν αντικειμενικά να καλύψουν όλη αυτή την ζήτηση» μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Κακονίκος.
Οδηγός – τι πρέπει να προσέχουμε στα αντισηπτικά των φαρμακείων
Τα βασικά συστατικά στη συνταγή του δίνει ΠΟΥ είναι τα εξής: αιθυλική αλκοόλη ή ισοπροπυλική αλκοολή υψηλής φαρμακευτικής καθαρότητας, Υπεροξειδίο του Υδρογόνου, Γλυκερίνη και Νερό (αποστειρωμένο).
Η παρασκευή του αντισηπτικού διαλύματος γίνεται αποκλειστικά από αδειούχο επιστήμονα φαρμακοποιό, καταγράφεται με προσοχή στο βιβλίο αποθέτων φαρμάκων και σηματοδοτείται με βάση τα διεθνή πρότυπα των καλών παρασκευαστικών πρακτικών.
Πάντως, όπως εξήγησαν στο Dikaiologitika News κι οι δύο φαρμακοποιοί για τους ίδιους τους η διαδικασία αυτή δεν έχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα, είναι μία έκτακτη κατάσταση. «Το κάνουμε γιατί, είναι μία πραγματική ανάγκη. Για όλη την κοινωνία. Για την πολιτεία. Μέχρι να καλυφθεί η παραγωγή και να ισορροπήσει η ζήτηση. Τα εργαστήρια των φαρμακείων δεν μπορούν αντικειμενικά να καλύψουν όλη αυτή την ζήτηση» μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Κακονίκος.
Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία: Στοιχεία φαρμακείου που παρασκεύασε το διάλυμα, Τίτλος «Αντισηπτικό διάλυμα χεριών κατά τις οδηγίες του Π.Ο.Υ», «Χρήση εξωτερική», «Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια», «Αποθηκεύστε το σκεύασμα μακριά από παιδιά», Ημερομηνία παρασκευής και αριθμός παρτίδας (αν υπάρχει σύστημα απόδοσης στο εργαστήριο)
πηγή : dikaiologitika.gr