Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 10 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου ψήφισε ομόφωνα τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενέργεια που αφορά τη διοίκηση και τη διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας, που θα δίνει στο Δήμο αρμοδιότητες να προχωρά αυτόνομα σε λύσεις προβλημάτων σχετικών με τον αιγιαλό και την παραλία.
Το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, θα είναι μια υπηρεσία ενσωματωμένη απευθείας στο οργανόγραμμα του Δήμου, μια υπηρεσιακή μονάδα που θα αναλαμβάνει να λύνει θέματα ζώνης λιμένα. Ως εκ τούτου, σε προβλήματα – όπως η υποχώρηση του κρηπιδώματος του παραλιακού πεζόδρομου – επειδή δεν θα είναι πλέον αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου – ο Δήμος θα μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες και εργασίες για την αντιμετώπισή τους. Κάτι, που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν να γίνει.
Μετά την λήψη της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία να το επιτρέπει αυτό στον Δήμο και ακολούθως, με συνεχόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, θα γίνει τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, για να συσταθεί η αυτοτελής μονάδα για τη διαχείριση της παραλιακής ζώνης.
Κάθε νησί έχει Λιμενικό Ταμείο, που διαχειρίζεται τα θέματα των λιμανιών και υπάγεται στους δήμους. Με πρόσφατη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που δεν υπάρχει στην έδρα τους Λιμενικό Δημοτικό Ταμείο, να συστήσουν Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο.
Θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες, απλά θα είναι μια υπηρεσία ενσωματωμένη απευθείας στο οργανόγραμμα του δήμου. Σε επίπεδο, συνήθως αυτοτελούς τμήματος, θα έχουμε μια υπηρεσιακή μονάδα που θα αναλαμβάνει να λύνει θέματα ζώνης λιμένα. Ελλιμενισμός, ανταποδοτικά τέλη, αναπλάσεις, τεχνικά έργα, τα πάντα. Εμείς λοιπόν επειδή είμαστε μια τουριστική περιοχή, επειδή στα όρια μας έχουμε δυο λιμένες, τη μαρίνα Αλίμου και το λιμανάκι των ψαράδων, αλλά και όλο το ενδιάμεσο που ουσιαστικά είναι λιμενική ζώνη, με κρηπιδώματα και ακτές, προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος μας να συστήσει την υπηρεσιακή μονάδα αυτή και να αναλάβει τη διοίκηση και τη διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας.
Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, ότι σήμερα που ταλαιπωρούμαστε την τρύπα (μπροστά στο Cine Άλιμος), αν υπήρχε το Λιμενικό Γραφείο, θα είχαμε εμείς την αρμοδιότητα για να την επισκευάσουμε. Γιατί φεύγει η αρμοδιότητα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και έρχεται στον δήμο. Και έτσι ο δήμος θα είναι αυτός που θα κάνει «κουμάντο» και θα καθορίζει τις χρήσεις και τη διαχείριση στον αιγιαλό και στην παραλία.
Αν θελήσουμε για παράδειγμα να μισθώσουμε κάποιο χώρο, θα εισπράττει ο δήμος, σήμερα εισπράττει το δημόσιο, αν θελήσουμε να κάνουμε μια επισκευή το οκ θα το δώσει ο δήμος. Δηλαδή γινόμαστε σαν δήμος, ένας φορέας πού πιο άρτιος και ολοκληρωμένος, σε σχέση με την δικαιοδοσία μας και τη αρμοδιότητά μας,μέχρι τη θάλασσα.
Δεν αποκτάμε βεβαίως πλήρεις αρμοδιότητες, μέχρι τη θάλασσα, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό, συμπληρώνουμε τις σημερινές μας αρμοδιότητες. Παράδειγμα, θέλουμε να κάνουμε ανάπλαση, στο λιμανάκι των ψαράδων, όταν έχουμε Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να ζητάμε άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία ή το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Βεβαίως για να συσταθεί το γραφείο, εμείς σήμερα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που να μας το επιτρέπει και αφού αυτό γίνει θα έρθουμε με μια επόμενη απόφαση, τον Σεπτέμβριο, να κάνουμε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, για να συστήσουμε αυτοτελή μονάδα για τη διαχείριση της παραλιακής ζώνης.
Είναι κάτι πρωτοποριακό και χρήσιμο εργαλείο που θα ανοίξει ένα καλύτερο δρόμο για την αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης
πηγές: alimosonline.gr /attikos-sfygmos.blogspot.com