Πληροφορίες για έκτακτο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών λόγω κορωνοϊού – Έξοδος από το σπίτι με SMS – Ποιες μετακινήσεις θα επιτρέπονται.
Tην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών λόγω κορωνοϊού αναμένεται να επιβάλει η κυβέρνηση ως ένα ύστατο μέτρο για να σταματήσει η εξάπλωση του επικίνδυνου ιού και να μπει «φρένο» στις άσκοπες μετακινήσεις από τους «απείθαρχους» του κορωνοϊού. Για το θέμα αυτό επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς του. Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής 22 Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τηλεοπτικό του διάγγελμα εντός της ημέρας. Στόχος είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών που διαπιστώθηκαν από την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στη Θεσσαλονίκη, που οδήγησαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας για πεζούς και οδηγούς στο Σέιχ Σου.
Mετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, θα επιτρέπονται μόνο αυτές προς εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και παροχή ιατρικής βοήθειας. Όπως έγινε γνωστό, στις 19.00 το απόγευμα οι υπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς, Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κοντοζαμάνης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, όπως τη λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας. Αναμένεται, επίσης, να ανακοινώσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν με μηνύματα SMS, προς συγκεκριμένο 5ψήφιο αριθμό, να δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- για το πού θα κατευθύνονται.
Έξοδος από το σπίτι με SMS λόγω κορωνοϊού – Η διαδικασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) έχει επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό και θα πληκτρολογείται. Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις και έξοδοι πολιτών χωρίς σοβαρό λόγο -φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις τελευταίες ημέρες.
Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών – Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Όπως φαίνεται και από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Μαρτίου, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών λόγω κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια».
Διαβάστε αναλυτικά το 68ο άρθρο που προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και το 69ο που ορίζει την Αστυνομία, το Λιμενικό και τη Δημοτική Αστυνομία μεταξύ άλλων ως υπεύθυνους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Άρθρο 68: Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
1. Προς τον σκοπό μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επιβάλλεται, πλέον άλλων μέτρων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.
2. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.
3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.
Άρθρο εξηκοστό ένατο: Μηχανισμοί ελέγχου μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και διοικητικές κυρώσεις
1. Η περ. α. της παρ. 1 του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133)».
2. Στο τέλος του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64) προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα της παρ. 1 του παρόντος, χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) ποινικές κυρώσεις και οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».
πηγή : athensvoice.gr