Ανακύκλωση ελαστικών από τον Δήμο Γλυφάδας

Κάλεσμα στους δημότες και τους κατοίκους της πόλης να προσφέρουν τα παλιά ελαστικά των αυτοκινήτων τους για ανακύκλωση και να μην τα πετάνε στα σκουπίδια ή σε δρόμους και πεζοδρόμια απευθύνει ο Δήμος Γλυφάδας, ο οποίος διακρίνεται για τις υψηλές επιδόσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης.


Ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος γύρω από το θέμα, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, έχει ιεραρχήσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ως ιδιαιτέρως σημαντική τη δράση της ανακύκλωσης που είναι σωτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος. «Η οικολογική μας συμπεριφορά είναι συνειδητή επιλογή γιατί αγαπάμε τη ζωή και εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας ένα βιώσιμο μέλλον», τονίζει ο κ. Παπανικολάου. Η Γλυφάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλή θέση στον πανελλαδικό πίνακα και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του έτους θα έχει αναρριχηθεί στις τρεις πρώτες θέσεις.

«Η ανακύκλωση έχει κομβικό ρόλο στη σημερινή εποχή, είναι μία επιλογή που αποτελεί μονόδρομο για τις πολιτισμένες κοινωνίες», επισημαίνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Άννυ Καυκά.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων ελαστικών, που απαλλάσσει το περιβάλλον από ένα ακόμη στοιχείο μόλυνσης και, παράλληλα, δημιουργεί ασφαλείς χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά, τεχνικούς χλοοτάπητες ποδοσφαίρου και ασφαλή οδοστρώματα. Επίσης, σε ένα μικρό ποσοστό γίνεται εκμετάλλευση του ενεργειακού περιεχομένου των ελαστικών με την καύση τους σε κατάλληλες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 ο Δήμος Γλυφάδας συνέλεξε από 17 βουλκανιζατέρ/συνεργεία 29.030 ελαστικά οχημάτων που είχαν συμπληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Από την ποσότητα αυτή, το 31,6% οδηγήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση και το 68,4% για ανακύκλωση. Το τρίμμα ανακυκλωμένου υλικού που παρήχθη χρησιμοποιήθηκε σε 8.086 τ.μ. ελαστικών δαπέδων σε προαύλια σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, καθώς και σε 61 χιλιόμετρα  τροποποιημένης ασφάλτου και σε 17 τεχνητούς χλοοτάπητες ποδοσφαίρου.

Τα λάστιχα που προορίζονται για ανακύκλωση, σύμφωνα με τον νόμο (Ν2939/01, ΠΔ 109/04) παραδίδονται σε πιστοποιημένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) και πρέπει να εναποτίθενται σε βουλκανιζατέρ, συνεργεία, καθώς και στο αμαξοστάσιο του δήμου, επί της οδού Αλ. Παναγούλη 3.