Σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας πέθανε ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ένας εκ των μετόχων της γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ.
Από το Σάββατο νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Υγεία με συμπτώματα δυσφορίας. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης H1N1 και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 54 ετών.
Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, αγαπητός σε πάρα πολύ κόσμο, άνθρωπος ήρεμος και προσηνής, ήταν πατέρας 4 παιδιών.
H κηδεία θα γίνει στις 15.00 την Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά.
Το Ιατρικό Ανακοινωθέν του νοσοκομείου
«Ο κος Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.
Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας», αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.
Η επιχειρηματική διαδρομή
Το πρώτο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, αρχικά ως Χονδρέμπορος.
Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της συγχώνευσης με τον Μαρινόπουλο. Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Την 1η Μαρτίου 2017, ο Όμιλος Μαρινόπουλος έκλεισε, και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύτηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη στην οποία εντάχθηκαν όλα τα καταστήματα Carrefour Express και Carrefour Μαρινόπουλος.
Σημειώνεται ότι τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και η οικογένεια απολαμβάνει τον σεβασμό των εργαζόμενων της. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και στο παρελθόν έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γίγαντες λιανικής.
Μετά από 64 χρόνια, η εταιρεία Σκλαβενίτης έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου, καθώς ο όµιλος πλέον διαθέτει 43 υπερµάρκετ, 466 σούπερ µάρκετ και 11 cash and carry, ενώ απασχολεί περίπου 23.000 εργαζοµένους.
Μέχρι την εξαγορά η αλυσίδα δεν είχε επεκταθεί ποτέ εκτός Αττικής και αριθμούσε μόλις 160 καταστήματα, εκ των οποίων 112 καταστήματα με την επωνυμία «Σκλαβενίτης», 39 καταστήματα «Χαλκιαδάκης» στην Κρήτη και 9 καταστήματα υπό το σήμα «The Mart» (πρώην Makro).
Από τη Λευκάδα στην αυτοκρατορία των 23.000 εργαζομένων
Ένα ατύχημα σε μία μεγάλη παρτίδα κρασιού που προορίζονταν για εξαγωγές το 1938 ήταν η αφορμή η οικογένεια Σκλαβενίτη να εγκαταλείψει τη Λευκάδα και να αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα. Μέχρι τότε ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, παππούς του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, είχε μία πολύ στρωμένη επιχείρηση στο νησί που ασχολούνταν με την εισαγωγή και εμπορία ξυλείας και την εξαγωγή κρασιού.
Η έλευση στην πρωτεύουσα συνέπεσε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατοχή. Η φτωχή οικογένεια που δεν είχε καταφέρει ακόμη να σταθεί στα πόδια της θα δοκιμαστεί σκληρά και θα λυγίσει, αφού οι δύο γονείς πεθαίνουν κυριολεκτικά από πείνα αφήνοντας ορφανά τέσσερα παιδιά.
Ρόλο προστάτη αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος ο 18χρονος Γιάννης ο οποίος ήταν και ο μόνος που εργάζονταν, από κοντά και ο μικρότερος αδελφός του, Σπύρος, ο οποίος θα εργαστεί σε μία σαπωνοποιία και ως φύλακας στον Ερυθρό Σταυρό.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών μαζί με τον Σπύρο έδειξαν αμέσως την έφεση τους προς το εμπόριο. Στην Κεντρική Αγορά άρχισαν να διαθέτουν μπαχαρικά, κεχρί και καναβούρι.
Κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη τους ήταν η συνεργασία με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, έναν Μικρασιάτη πρόσφυγα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Μαζί το 1954 θα δημιουργήσουν στα Πετράλωνα την «Σκλαβενίτης & ΣΙΑ» που είχε αντικείμενο το χονδρεμπόριο τροφίμων.
Η πρώτη εταιρεία delivery
Η μεταπολεμική Αθήνα αποκτά τα πρώτα εξαψήφια τηλέφωνα και η παρέα σκέφτεται να εκμεταλλευτεί τη νέα τεχνολογία που εισέρχονταν στην καθημερινότητα της πόλης. Δημιουργούν ΤΗΛ.ΕΞΥΠ. (ΤΗΛεφωνική ΕΞΥΠηρέτηση) και εκτελούν παραγγελίες τροφίμων κατ’ οίκον.
Η πρώτη εταιρεία delivery στην Ελλάδα είναι γεγονός. Σύντομα η φήμη τους για την εξυπηρέτηση και τις χαμηλές τιμές εξαπλώνεται σε όλο το λεκανοπέδιο και οι τζίροι τους ανεβαίνουν από χρονιά σε χρονιά.
Το πρώτο σούπερ μάρκετ
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, την εποχή που υπήρχαν μόνο τα παραδοσιακά μπακάλικα, αντιλαμβάνονται την ανάγκη για φθηνές αγορές στις λαϊκές γειτονιές των δυτικών προαστίων. Έτσι πριν από 49 χρόνια, στις 6 Φεβρουαρίου 1969 στο ισόγειο της ΤΗΛΕΞΥΠ, στο 80 της Λεωφόρου Κηφισού ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ. Η επέκταση θα έρθει από τις άλλες λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, στα Καμίνια και στο Μοσχάτο και στη συνέχεια σε όλη την Αττική.
Η νέα γενιά
Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της αλυσίδας υπήρξε ο θάνατος των τριών δημιουργών της, με τελευταίον αυτόν του Σπύρου (πατέρα των σημερινών μετόχων) τον Μάρτιο του 2006.
Έναν χρόνο νωρίτερα είχε προηγηθεί πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ την οποία έβλεπε θετικά μερίδα των τότε μετόχων. Τα παιδιά του Σπύρου, (Μαρία, Γεράσιμος, Στέλιος, και Βίκυ) τηρώντας την υπόσχεση που είχαν δώσει στον πατέρα τους, ότι η αλυσίδα θα παραμείνει ελληνική, συνεργάζονται με τις οικογένειες Νίκου Μαμιδάκη και Ανδρέα Ποταμιάνου ώστε να αγοράσουν τις μετοχές των ξαδέλφων τους και αργότερα και των κληρονόμων του Παπαδόπουλου.
Η επιλογή τους τους δικαίωσε, επεκτάθηκαν στον χώρο της βιομηχανίας με την επένδυση τους πριν από 15 χρόνια στην «Γλάρος» που παράγει για λογαριασμό της αλυσίδας, αλλά και για τρίτους, χαρτιά υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες και σήμερα, που έχουν κλείσει κραταιές χαρτοβιομηχανίες, αυτή είναι από τις πλέον κερδοφόρες και δυναμικές.
Επίσης στον χώρο του χονδρεμπορίου με την εξαγορά της Makro πριν από 4 χρόνια, την οποία μετονόμασαν σε The Mart αλλά κυρίως επεκτάθηκαν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα, τα σούπερ μάρκετ. Αρχικά με την απόκτηση του 60% της Χαλκιαδάκης στην Κρήτη και στη συνέχεια την εξαγορά του μεγαλύτερου παίκτη στην ελληνική αγορά της Carrefour Μαρινόπουλος.
Σήμερα οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα καθώς απασχολεί περίπου 23.000 εργαζόμενους, κυρίως στα 410 καταστήματα, και μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες από πλευράς κύκλου εργασιών.
Συλλυπητήρια του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή
Τη θλίψη του για τον ξαφνικό χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη, εκφράζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ξεχώρισε ως επιχειρηματίας, όχι μόνο γιατί κράτησε την επιχείρησή του όρθια στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί δεν αμέλησε ποτέ το ”ανθρώπινο πρόσωπο” που οφείλει να έχει κάθε επιχείρηση. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο αδόκητος χαμός του, αφήνει τον επιχειρηματικό κόσμο φτωχότερο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια των εργαζομένων στον Όμιλο.»
«Υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση.
Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τα συλληπητήριά του για τον θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη, μέσω ανάρτησης που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε τα εξής:
«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοι του & όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένεια του. Τα συλλυπητήριά μου».
«Δυσαναπλήρωτη η απώλειά του»
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία. Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη. Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά Του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο, τους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό για όλα τα καλά που προσέφερε απλόχερα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο!»
Πηγή : Zougla.gr