Στην Ελλάδα καταναλώνουμε πάρα πολύ καυσαέριο και σίγουρα ακόμη περισσότερη υπομονή. Ο μπόλικος ήλιος που έχουμε εδώ μέχρι περίπου το 2011 κάτι έδινε για να αντέξουμε. Πλέον νομίζω όμως ότι δεν αρκεί. Είτε χρειάζεται περισσότερη ποσότητα ήλιου είτε καλύτερη ποιότητα ζωής. Επειδή όμως δεν ασχολείται κανείς με το δεύτερο, ας ελπίσουμε σε ακόμα λιγότερες συννεφιές. Γιατί όμως όλη αυτή η γκρίνια; Το ψάχνω και εγώ καιρό τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω θα βρείτε 11 μέσα μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας στην πόλη (βγάλαμε επομένως απ’ έξω το πλοίο, το αεροπλάνο και τα τρένα). Όλα τα υπόλοιπα όμως τα βάλαμε σε μία σειρά ξεκινώντας από το χειρότερο και φτάνοντας στο λιγότερο κακό.
Disclaimer: Όπως και στο προηγούμενο ranking που κάναμε για τις γειτονιές της Αθήνας και το οποίο λογικά θα είναι η αφορμή για τον Α’ Διαδικτυακό Παγκόσμιο Πόλεμο και εδώ δεν έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια ούτε κάναμε συγκεκριμένη έρευνα. Το κάναμε μόνο για πλάκα, με τον μόνο τρόπο δηλαδή που μπορεί να έχει νόημα οποιοδήποτε ranking γίνεται σε αυτόν τον κόσμο.
12. Τραμ
Το τραμ το έχω πάρει μόνο μία φορά, πριν πάρω δίπλωμα οδήγησης όταν ήθελα να πάω στη Γλυφάδα για μπάνιο. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτό το μέσο και γιατί αργεί τόσο απελπιστικά πολύ, χωρίς το ίδιο να είναι αργό. Βλέπεις δηλαδή ότι κινείσαι μεν αλλά τελικά δεν πηγαίνεις πουθενά. Όταν βγεις από αυτό το χωροχρονικό παράδοξο κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και σου λένε οι φίλοι σου ότι «μία χαρά κρατιέσαι ακόμα». Μπαίνεις 19 χρονών και βγαίνεις 56. Ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από άποψη ΜΜΜ.
11. Πατίνι
Το μόνο από τη λίστα που δεν έχω χρησιμοποιήσει (εκτός από το Μετρό Θεσσαλονίκης φυσικά). Έχω, λοιπόν, μία απορία: Είστε τελείως τρελοί;
10. Μετρό Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχει. Μπορείς να το δεις, μπορείς να φανταστείς την ύπαρξή του. Κάποιοι μπήκαν στο βαγόνι του χωρίς να πάνε πουθενά. Οκ, αν δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων, είναι τέλειο ένα μέσο μεταφοράς που δεν σε μεταφέρει πουθενά. Από την άλλη δεν είναι και πολύ βολικό για την καθημερινότητά σου.
Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω θα βρείτε 11 μέσα μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας στην πόλη (βγάλαμε επομένως απ’ έξω το πλοίο, το αεροπλάνο και τα τρένα). Όλα τα υπόλοιπα όμως τα βάλαμε σε μία σειρά ξεκινώντας από το χειρότερο και φτάνοντας στο λιγότερο κακό.
Disclaimer: Όπως και στο προηγούμενο ranking που κάναμε για τις γειτονιές της Αθήνας και το οποίο λογικά θα είναι η αφορμή για τον Α’ Διαδικτυακό Παγκόσμιο Πόλεμο και εδώ δεν έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια ούτε κάναμε συγκεκριμένη έρευνα. Το κάναμε μόνο για πλάκα, με τον μόνο τρόπο δηλαδή που μπορεί να έχει νόημα οποιοδήποτε ranking γίνεται σε αυτόν τον κόσμο.
9. Τρόλεϊ
Ό,τι είναι το λεωφορείο, αλλά χειρότερο. Κυρίως γιατί ΚΑΘΕ φορά, για κάποιον λόγο, θα φύγει η κεραία και θα κατέβει ο οδηγός με το ίδιο ακριβώς βαριεστημένο ύφος και θα τη φτιάξει. Μέχρι να γίνει αυτό θα περάσουν πέντε λεπτά που θα μοιάζουν με δύο αιώνες. Το ακόμη πιο μίζερο είναι το μοιραίο του πράγματος: Αν παίρνεις συχνά τρόλεϊ, δεν ξέρεις μόνο ότι αυτή η τελετουργία θα συμβεί σίγουρα. Ξέρεις και ακριβώς σε ποια στροφή στην Πατησίων θα ακουστεί το κρακ.
8. Λεωφορείο
Λεωφορείο σημαίνει πρόβλημα. Άπειρες ώρες να περιμένεις στο κρύο ή στον καύσωνα, να μην ξέρεις πότε, αν και πότε θα έρθει. Ο ορισμός του toxic μέσου. Και δεν είναι μόνο πρόβλημα ότι δεν ξέρεις αν θα έρθει. Όταν θα έρθει πάλι δεν θα σου δώσει τίποτα.
Βασικά θα σου δώσει παραπάνω κόσμο από όσους αντέχει και 60χρονους που κάνουν τους coach και σε συμβουλεύουν να μπεις δεξιά και διαγώνια γιατί «ΧΩΡΑΜΕ». Για κάποιον λόγο χωράνε, αλλά δεν είναι μεταφυσικό το γιατί. Απλά σου παίρνουν τον ελάχιστο αέρα που είχε απομείνει. Ξεχωριστή υποκατηγορία τα δημοτικά λεωφορεία που εμφανίζονται άδεια σε άκυρες στιγμές και χάνονται σαν νεράιδες στο κωλοχώρι σου.
7. Αυτοκίνητο
Όταν έπαιρνες το δίπλωμα της οδήγησής σου σκεφτόσουν τον εαυτό σου να μπαίνει στο αμάξι, να βάζει μουσικάρες και να χάνεται στη διαδρομή Route 66 με μόνη έγνοια πού θα βρεις το καλύτερο μιλκσέικ της χώρας. Η πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερο “Fear and Loathing in Las Vegas”.
Για την ακρίβεια σημαίνει κόλλημα στην Κηφισίας, σημαίνει ο μπροστινός σου να αλλάζει λωρίδα χωρίς φλας, σημαίνει να ακούς βρισιές για την αγαπητή σου μητέρα επειδή άργησες δύο νανοσεκόντ στο φανάρι. Σημαίνει επίσης να σε πιάνει ίλιγγος από τις γύρες που κάνεις για να βρεις πάρκινγκ στην Καλλιθέα. Για να μην είμαστε όμως άδικοι. Έχεις μία σχετική ελευθερία και τουλάχιστον δεν χρειάζεται να είσαι όρθιος.
6. Ποδήλατο
Όταν είχα πάει στο Βερολίνο και είχα δει έναν τύπο να βρίζει στα γερμανικά μία φίλη μου, επειδή πάτησε για δύο εκατοστά τον ποδηλατόδρομο, κατάλαβα ότι στο συγκεκριμένο τομέα έχουμε πραγματικά χαώδη απόσταση. Επίσης κατάλαβα ότι ο τύπος έπρεπε οπωσδήποτε να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.
Οι ποδηλάτες στην Ελλάδα δεν ξοδεύουν χρήματα, αθλούνται και τελικά για συγκεκριμένες αποστάσεις παίζει να κάνουν πιο γρήγορα από ό,τι θα έκαναν με το αμάξι. Από την άλλη, αυτή η πόλη σίγουρα δεν έχει καμία υποδομή για να τους προστατεύσει και αυτούς και όλους τους υπόλοιπους.
5. Ηλεκτρικός
Αν πας από Άνω Πατήσια προς Νέο Ηράκλειο, είναι όλα καλά. Συνήθως έχει ψιλο-αδειάσει, περνάς από γιοφύρια, νεκροταφεία, γειτονιές, πράσινο. Λες και σε περιμένει σαλέ στην Ελβετία. Οκ, ένα πολύ φτηνό σαλέ.
Αν πας από Ταύρο-Αττική λογικά θα είσαι σε ένα βαγόνι με άλλους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, θα πνίγεσαι, θα ακούς διάφορους να βρίζονται. Θα μπεις και στο τούνελ που ξεκινάει από Μοναστηράκι που κάπου εκεί ο χρόνος σταματάει από τη μιζέρια. Επίσης αυτό το τρίξιμο στις ράγες λίγο μετά τη Βικτώρια θα το ακούω στο κεφάλι μου μέχρι να πεθάνω.
4. Προαστιακός
Οι εντυπώσεις που αφήνει ο Προαστιακός είναι γενικά καλές. Bαγόνια σε πολύ καλή κατάσταση, αραιά αλλά γενικά αξιόπιστα στην ώρα τους δρομολόγια. Είσαι εκεί που θες με ακρίβεια λεπτού. Κακός συνδυασμός όμως γιατί αν καμιά φορά αργήσεις είτε εσύ είτε ο συρμός, από εκεί που θα έφτανες ακριβώς στην ώρα σου, μπορεί να φτάσεις μεθαύριο.
3. Μηχανή
Υπάρχει σίγουρα πρόβλημα από το γεγονός ότι είσαι εκτεθειμένος στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπάρχει επίσης ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια. Δηλαδή ότι είσαι εκτεθειμένος στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στους ανθρώπους που κυκλοφορούν εκεί έξω με ένα τιμόνι στο χέρι.
Από την άλλη, γλιτώνεις άπειρο χρόνο από την κίνηση και ακόμη περισσότερο από το παρκάρισμα. Επίσης ας το παραδεχτούμε, είσαι πολύ πιο κουλ όταν λες «ήρθα με μηχανή» από το να λες «ήρθα με τρόλεϊ».
2. Ταξί
Σίγουρα καλύτερο από το αυτοκίνητο γιατί δεν χρειάζεται να κουραστείς να οδηγήσεις, μπορείς να πιεις όσο θέλεις όταν είσαι έξω και δεν χρειάζεται να ψάξεις να παρκάρεις. Καλύτερο και από τη μηχανή γιατί προσφέρει σίγουρα μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης ας το παραδεχτούμε, συχνά, είναι σαν να παίρνεις δώρο γεωστρατηγική ανάλυση για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τον Πούτιν.
Ποιο είναι το κακό; Ότι κλαις τα λεφτά που έδωσες. Σκέφτεσαι πάντα ότι αν είχες ταλαιπωρηθεί λίγο παραπάνω, τώρα θα είχες μερικά ευρώ παραπάνω στην τσέπη σου.
1. Μετρό
Ας πούμε την αλήθεια. Το μετρό της Αθήνας είναι πολύ καλά διατηρημένο, πράγμα που για Ελλάδα είναι πραγματικά σπάνιο. Είναι καθαρό, γρήγορο, έχει εξυπηρετικό προσωπικό και είναι γενικά αξιόπιστο. Οκ, προς το παρόν και μέχρι να προχωρήσουν οι εργασίες του, αφορά πολύ λιγότερους από όσους θα έπρεπε.
Κείμενο: Νίκος Σταματίνης