Belvedere made in Brahami (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κώδικα επικοινωνίας είχαν εφεύρει και εφάρμοζαν οι διακινητές νοθευμένων ποτών ώστε να μην δίνουν στόχο στις «επιχειρηματικές» τους δραστηριότητες.

Τα δύο κυκλώματα διακίνησης νοθευμένων ποτών είχαν ευρεία δράση σε Αττική, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη. Συνελήφθησαν 22 άτομα ενώ η οικονομική αστυνομία εντόπισε δύο παρασκευαστήρια σε Μενίδι και Καματερό. Τα δύο αρχηγικά μέρη είναι ιδιοκτήτες αδειοδοτημένων εταιρειών παραγωγής ποτών στην Παιανία και τον Άγιο Δημήτριο.

Κατά τις συνεννοήσεις τους όταν ανέφεραν τη φράση «θα πάμε για μπάνιο», εννοούσαν την μεταφορά νοθευμένων ποτών, «δέντρο» έλεγαν την βότκα, «ανταλλακτικό» το οινόπνευμα, «ψηλά» έλεγαν την βότκα Belvedere, «κοντά» την Absolut, «πετσέτα» την δεξαμενή όπου τοποθετούσαν τα ποτά, «χαρτάκια» τις ετικέτες επώνυμων ποτών, ενώ «κοντός» ήταν ο 47χρονος αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά κατασχέθηκαν 12 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που είχε εισαχθεί στην χώρα μας από τη Βουλγαρία για την παρασκευή των νοθευμένων ποτών. Κατά μέσο όρο παρασκευάζονταν τέσσερις τόνοι την εβδομάδα που αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 φιάλες.

Η κάθε μια πωλούνταν έναντι 5,5 ευρώ, δηλαδή στο 1/4 της κανονικής τιμής. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ζάκυνθο έγιναν έρευνες στις δύο μεγαλύτερες κάβες του νησιού που προμήθευαν με ποτά μπόμπες πολλά μαγαζιά στον Λαγανά και σε άλλες περιοχές.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν μαγαζιά που πουλάνε το σφηνάκι έναντι ενός ευρώ.

Να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιζαν δύο νόμιμες ποτοποιίες, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και στην Παιανία, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο κάβες στην Ζάκυνθο διέθεταν τα παράνομα ποτά σε μπαρ του νησιού, ενώ ερευνάται ποιοι και πόσοι επαγγελματίες του χώρου, έχουν σχέση με το παράνομο δίκτυο, ή γνώριζαν τις δραστηριότητες του.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 22 μέλη του κυκλώματος και έχουν κατασχεθεί 12 τόνοι λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης, που είχε εισαχθεί με νταλίκες από την Βουλγαρία, μέσα σε δεξαμενές καλυμμένες από σακιά με πριονίδι.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσαν ο κ. Αποστολόπουλος και αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους κατηγορούμενους, πρόκειται ουσιαστικά για δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν ανεξάρτητα, αλλά είχαν και διασυνδέσεις μεταξύ τους, ενώ είχαν επίσης κοινούς προμηθευτές.

Αρχηγικά μέλη της πρώτης οργάνωσης ήταν ένας 47χρονος ιδιοκτήτης της μιας ποτοποιίας και η 63χρονη αφανής υπεύθυνη της δεύτερης ποτοποιίας, την οποία τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν «θεία». Ο 47χρονος διατηρούσε ταυτόχρονα και το ένα από τα δύο παράνομα παρασκευαστήρια.

Οι δυο αυτοί ήταν οι αρχηγοί των δύο βασικών πυρήνων της οργάνωσης, ενώ υπήρχε και τρίτος πυρήνας, με αρχηγό έναν 38χρονο, ο οποίος αγόραζε την λαθραία αιθυλική αλκοόλη από την Βουλγαρία και την αποθήκευε σε «καβάνζτα» στο Κορωπί, πριν την διαθέσει στα παράνομα παρασκευαστήρια και τις ποτοποιίες.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα είχε το άλλο παρασκευαστήριο που εντοπίστηκε, όπου παρασκευάζονταν ποτά με γνωστές φίρμες, (κυρίως βότκα), τα οποία διοχετεύονταν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, ενώ έκανε και λαθρεμπόριο αιθυλικής αλκοόλης.

Ταυτόχρονα έκανε και λαθρεμπόριο ποτών, τα οποία αγοράζονταν από την Βουλγαρία σε χαμηλές τιμές, τους άλλαζαν εδώ ετικέτες και τα προωθούσαν σε χαμηλές τιμές, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.

Αρχηγός της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ένας 39χρονος Αρμένιος. Σε ότι αφορά την διαδικασία της παραγωγής και διάθεσης των ποτών, εισήγαγαν την λαθραία αλκοόλη, με την οποία παρασκεύαζαν τα ποτά στα παράνομα παρασκευαστήρια, καθώς και τα νόμιμα στις ποτοποιίες, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Στη συνέχεια προωθούσαν το εμπόρευμα στην αγορά μέσα από κάβες, ή και απευθείας σε μπαρ, χωρίς παραστατικά και εισπράττοντας πάντα μετρητά, για να μην φαίνεται καμία τραπεζική κίνηση στους λογαριασμούς τους.

Χαρακτηριστικό του κέρδους που αποκόμιζαν οι εμπλεκόμενοι από το λαθρεμπόριο της αιθυλικής αλκοόλης και την διακίνηση των παράνομων ποτών, όπως είπε ο κ, Αποστολόπουλος, είναι ότι ένας τόνος αλκοόλης, για αγορά και φορολογία στοιχίζει περίπου 32.000 ευρώ, στη νόμιμη αγορά, ενώ το δίκτυο πλήρωνε μόνο περίπου 3.000 ευρώ, δηλαδή 10 φορές λιγότερα, για αγορά στην Βουλγαρία.

Επίσης, το κάθε παρασκευαστήριο χρησιμοποιούσε περίπου 4 τόνους αιθυλικής αλκοόλης την εβδομάδα, ενώ ένας τόνος βγάζει 3.600 φιάλες ποτών του ενός λίτρου, ή 4.260 των 750ml.

Το κύκλωμα πωλούσε τα επώνυμα ποτά, από 17 ευρώ που κάνουν στην νόμιμη αγορά, 10 ευρώ, ενώ τα δικά τους, που παρασκευάζονταν στις ποτοποιίες, 5 ευρώ την φιάλη.

Οι παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες.

Εκτός από την λαθραία αιθυλική αλκοόλη κατασχέθηκαν ο εξοπλισμός για εμφιάλωση, τυποποίηση των ποτών, δεξαμενές, 5.267 φιάλες με διάφορα ποτά και περίπου 8.000 κενές, 75.975 ευρώ, πλαστές ετικέτες, δύο φορτηγά, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και πολλά άλλα πειστήρια.

Μόνο για τα ανευρεθέντα, υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες φόροι είναι πάνω από 300.000 ευρώ, αλλά ο κύκλος εργασιών των δύο εγκληματικών οργανώσεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ όλα τα ποτά και άλλες ουσίες που βρέθηκαν εστάλησαν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που θα καταδείξει αν πρόκειται για επικίνδυνα για την δημόσια υγεία σκευάσματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr