Διαφημιστείτε εδώ

«Big Brother» στα social media αποκτά η ΕΛΑΣ

Πρόκειται για ένα σύστηµα παρακολούθησης και καταγραφής των Facebook, Instagram, Twitter και Youtube

Σύστηµα παρακολούθησης και καταγραφής του Facebook, του Instagram, του Twitt er, αλλά και δηµιουργίας προφίλ υπόπτων µε βάση τις αναζητήσεις στο ∆ιαδίκτυο αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριµένα προµηθεύεται σύστηµα -κόστους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ- για την καταγραφή των επιβατών των πτήσεων και τη δηµιουργία της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών.

Σύµφωνα µε τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «Π», η ∆ιεύθυνση ∆ιαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., που έχει έδρα στο Περιστέρι, θα αποκτήσει έναν «Μεγάλο Αδελφό» των social media, όπως και ειδικούς αναλυτές και συστήµατα συνδυασµού ακόµη και των likes στο Facebook, ή θα καταγράφει επαφές και συνοµιλίες στα chat rooms.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ µελετούν την αγορά συστήµατος παρακολούθησης Viber, Whatsapp και δεκάδων άλλων διαδικτυακών εφαρµογών, δηµιουργώντας ένα πλήρες σύστηµα παρακολούθησης επικοινωνιών – όπως συµβαίνει στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου πλέον θα καταγράφονται τα πάντα και θα «χαρτογραφούνται» όλες οι επαφές των πολιτών.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε έγγραφο έκτασης 249 σελίδων, που συνέταξε στις 16 ∆εκεµβρίου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επιταχύνεται η προµήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισµού και λογισµικών για την ίδρυση και λειτουργία της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών (ΜΣΕ). Πρόκειται για συµµόρφωση σε Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, σχετικά µε τη χρήση των δεδοµένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονοµάτων επιβατών (PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τροµοκρατικών και σοβαρών εγκληµάτων, µε «στόχο τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και, κατά περίπτωση, την εξεύρεση συνεργών και την εξάρθρωση εγκληµατικών κυκλωµάτων, ενισχύοντας την προστασία της ζωής και το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά µνηµονεύεται.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται µετά τις διαδοχικές επιθέσεις του ISIS στη Γαλλία, στο Βέλγιο και ακολούθως στην Ισπανία, στη Γερµανία, στη Μ. Βρετανία κι αλλού, όπου κρίθηκε απαραίτητη η καταγραφή των µετακινήσεων µελών του «Ισλαµικού Κράτους» που άλλαζαν πτήσεις ή χρησιµοποιούσαν αεροδρόµια άλλων χωρών για να αλλοιώνουν τα ίχνη των µετακινήσεών τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, η επιτάχυνση της εγκατάστασης του συστήµατος PNR είχε τεθεί και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, στις ΗΠΑ, ως «θωράκιση» απέναντι στη διεθνή τροµοκρατία και το οργανωµένο έγκληµα.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Όπως αναφέρεται ακόµη στο έγγραφο, «λόγω της αποστολής των δεδοµένων PNR αρκετά πριν από την αναχώρηση της πτήσης, οι αρµόδιες Αρχές µπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν διασυνδέσεις επιβατών µε την τροµοκρατία και άλλες σοβαρές µορφές εγκληµάτων. Ακόµη, θα υπάρχει ταξιδιωτικός φάκελος κάθε επιβάτη, ο οποίος θα περιλαµβάνει τις απαραίτητες για την επεξεργασία και τον έλεγχο των κρατήσεων πληροφορίες από τους αεροµεταφορείς».

Exit mobile version