ΔΕΗ: Η Fibergreed μπαίνει στις υποδομές τηλεπικοινωνιών

Επιταχύνει την είσοδό της στην χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών η ΔΕΗ, με τη δημιουργία της Fibergrid, η οποία θα εστιάσει στην ανάπτυξη νέου δικτύου οπτικών ινών για τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ.


Eπιταχύνει την είσοδό της στην χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών η ΔΕΗ, με τη δημιουργία της Fibergrid, η οποία θα εστιάσει στην ανάπτυξη νέου δικτύου οπτικών ινών για τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται για την ενεργοποίηση της ΔΕΗ στην αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς η εταιρία ίδρυσε την Fibergrid, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή και χονδρική εμπορία δικτύου οπτικών ινών.


Την επιχειρησιακή εποπτεία της νέας εταιρίας έχει ο Νίκος Πανόπουλος, ο οποίος θα είναι και ο CEO, ο οποίος ήταν για χρόνια CTO της Wind. Ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η ΔΕΗ στο νέο εγχείρημα είναι η συμμετοχή του επικεφαλής Γ. Στάσση, ως προέδρου του ΔΣ της Fibergrid και του αντιπροέδρου Αλέξανδρου Πατεράκη, που έχει και την ευθύνη του μετασχηματισμού της ΔΕΗ, ως αναπληρωτής CEO.

Σκοπός της νέας εταιρίας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σήμερα σε 30 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, είναι η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εκμετάλλευση κάθε είδους δικτύων, υποδομών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υποδομών πληροφορικής, την παροχή προς τρίτους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών κάθε είδους αλλά και την ανάπτυξη κάθε άλλης συναφούς ή και επικουρικής προς τα ανωτέρω δραστηριότητας

Οι στόχοι

Αν και το business plan της Fibergrid δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αρχικά η εταιρία θα ενεργοποιηθεί αποκλειστικά στην αγορά χονδρικής, δημιουργώντας δικό της δίκτυο οπτικών ινών, κυρίως εναέριο αλλά και σε περιοχές όπου τρέχει έργα υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο της εταιρίας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι να παραμείνει στην αγορά χονδρικής, συνεργαζόμενη κυρίως με ανταγωνιστές του ΟΤΕ.

Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε συνομιλήσει για τον λόγο αυτό με την Nova, η οποία πλέον σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της και με ίδια μέσα, ενώ ανοιχτή σε συζητήσεις έχει δηλώσει και η Vodafone. Επίσης, στο κατασκευαστικό αντικείμενο η Fibergrid αναπτύσσει συνεργασία και με την Intrakat.

Πρόθεσή της ΔΕΗ δε και κατ επέκταση της Fibergrid, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (EETT), είναι να αναπτύξει δίκτυο που θα φτάνει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2027, προσθέτοντας ετησίως περί τις 600.000 νοικοκυριά (FTTH passed) σε αυτό. Σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί μέσω επένδυσης ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Πρώτος στόχος ωστόσο, είναι η κάλυψη περίπου 440.000 νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό έργο στο Περιστέρι το οποίο αφορά την ανάπτυξη δικτύου που καλύπτει περίπου 15.000 νοικοκυριά

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου που θα αναπτυχθεί θα είναι εναέριο, εκμεταλλευόμενο τις υφιστάμενες υποδομές, περιορίζοντας τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, καθώς η οπτική ίνα είναι πολύ πιο ευαίσθητη τόσο στην εργασία εγκατάστασης, όσο και στην έκθεση σε καιρικά φαινόμενα και η προστασία της αποτελεί πρόκληση