Αυξημένες αρμοδιότητες στην ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο. Αναγκαστικά μέτρα αλλά και ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα χρέη προς τους ΟΤΑ. Δόσεις και για τις κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.
Τις εισπρακτικές (και αναγκαστικές) τακτικές της θα μπορεί να αξιοποιεί, σύντομα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Θα παρέχεται όμως και η δυνατότητα ρυθμίσεων έως και 72 δόσεις για συνεπής δημότες που δημιουργούν νέα χρέη.
Σήμερα, όσοι χρωστούν στους δήμους δεν μπορούν να πληρώσουν με δόσεις. Τα χρέη τρέχουν και αν δεν εξοφληθούν συνεχίζουν να «αυγατίζουν». Κάποιες οφειλές, όπως οι κλήσεις της δημοτική αστυνομίας καταλήγουν στην εφορία. Όμως το μόνο που μπορεί να κάνει, σήμερα, η ΑΑΔΕ, είναι να βάζει προσαυξήσεις και να μπλοκάρει την φορολογική ενημερότητα που είναι απαραίτητη σε κάποιες συναλλαγές, σε μεταβιβάσεις κ.λπ.
Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει!
Μέσα τον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς είσπραξης για τα χρέη προς τους δήμους που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ… Σταδιακά, κατηγορίες οφειλών προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούν να εισπράττονται και με αναγκαστικά μέτρα αλλά και να ρυθμίζονται με το μοντέλο των 36 – 72 δόσεων πως θα ισχύσει σε εφορία και ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή θα γίνει με το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλουν οι δήμοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και θα ακολουθήσουν οι κλήσεις προς την δημοτική αστυνομία (τα νέα πρόστιμα). Δηλαδή αυτά τα τέλη και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται μεν από τους δήμους και θα εισπράττονται, αν χρειαστεί με «μοντέλο»… εφορίας. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο για την ρύθμιση οφειλών προς του δήμους με 72 δόσεις αλλά και την πιθανή αναβίωση της παλιάς ρυθμίσεις των 100 δόσεων, προς του ΟΤΑ, για όσους τη χάσανε.
Πάντως όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις αφού θα βεβαιώνονται ως απαιτήσεις προς την Εφορία.
Με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επιβάλλονται κατασχέσεις:
■ Τραπεζικών λογαριασμών, με εξαίρεση έναν και μοναδικό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για τον οποίο ισχύει όριο μέχρι 1.250 ευρώ.
■ Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
■ Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.
πηγή: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ / newmoney.gr