Διαφημιστείτε εδώ

Εκλογές 2023: Όλα όσα θα συμβούν την επόμενη εβδομάδα από τη στιγμή που κανένα κόμμα δε θα έχει την αυτοδυναμία

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στις διερευνητικές εντολές και οι προβλέψεις του Συντάγματος

Εβδομάδα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων αναμένεται η επόμενη εξαιτίας του γεγονότος ότι το βράδυ της Κυριακής κανένα κόμμα δεν θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού λόγω του το εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής για να γινόταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε ο πρώτος να λάβει ποσοστό άνω του 46%, κάτι που δεν προκύπτει επ’ ουδενί με τους σημερινούς συσχετισμούς.

Έτσι θα αναλάβει από το πρωί της Δευτέρας δράση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αφού παραλάβει τα επίσημα τελικά αποτελέσματα σε όλη την Επικράτεια, η κ. Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στο γραφείο της (σ.σ. έχει τη δυνατότητα να το κάνει και τηλεφωνικά) προκειμένου να του δώσει τη διερευνητική εντολή. Με απλά λόγια, του δίνει προθεσμία έως και τρεις μέρες, προκειμένου να διαβουλευτεί με τους αρχηγούς των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα εάν συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Εννοείται πως για να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα μαζί με το όποιο ή όποια άλλα συμφωνήσουν μαζί του, να έχουν όλοι μαζί τουλάχιστον 151 βουλευτές, ήτοι την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Εάν δεν τελεσφορήσουν οι συνεννοήσεις ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως επιστρέφει τη διερευνητική εντολή, η οποία δίνεται τώρα από την κ. Σακελλαροπούλου στον πρόεδρο του δεύτερου κατά σειρά κόμματος. Κι εκείνος έχει προθεσμία έως και τρεις μέρες για να βολιδοσκοπήσει τα άλλα κόμματα εάν επιθυμούν μια συγκυβέρνηση. Σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη και αυτή η διαδικασία, γίνεται ακριβώς το ίδιο και με τον αρχηγό του τρίτου κόμματος και εκεί σταματάει η συγκεκριμένη διαδικασία – δεν δίνεται δηλαδή διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του τέταρτου, του πέμπτου ή του έκτου κόμματος.

Να σημειωθεί πως όσοι αρχηγοί κομμάτων λάβουν την διερευνητική εντολή, μπορεί να την επιστρέψουν και απευθείας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να εκμεταλλευτούν όλο το τριήμερο εάν γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεννόηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για παράδειγμα, έχει αφήσει να διαφανεί πως εάν έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό π.χ. κοντά στο 36% τότε θα επιστρέψει κατευθείαν την διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδιώκοντας να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου στις κάλπες. Κι αυτό γιατί οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και άρα θα θέλει ένα ποσοστό περίπου 38% το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Επιστρέφουμε όμως στη διαδικασία που αναμένεται από βδομάδα. Εάν αποβούν λοιπόν άκαρπες και οι τρεις διερευνητικές εντολές, τότε η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους όλοι γύρω από ένα τραπέζι. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι της δίνεται η δυνατότητα να τους δει και κατά μόνας νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, που βάσει του άρθρου 37 του Συντάγματος δεν έχουν χρονικό όριο, θα μπορούσε να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση (με όλους μαζί ή τους περισσότερους τέλος πάντων) ή ακόμη και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», σαν αυτή που ζήτησε προς στιγμήν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μια κυβέρνηση δηλαδή στην οποία π.χ. θα μπορούσαν να συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 με μόνο σκοπό την παραπομπή των υπευθύνων για τις υποκλοπές, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία συγκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης σε έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας: Είτε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, είτε στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, είτε στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Σε ποιον από τους τρεις; Αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κ. Σακελλαροπούλου. Δεν συνυπολογίζεται ούτε ο χρόνος εισόδου στο δικαστικό σώμα (δηλαδή το ποιος είναι αρχαιότερος) ούτε ο χρόνος χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα. Επικρατέστερος πάντως ώστε να ορκιστεί για υπηρεσιακός πρωθυπουργός εμφανίζεται ο κ. Σαρμάς που πάντως είναι και ο αρχαιότερος εκ των τριών. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης θα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές οι οποίες θα διενεργηθούν την Κυριακή 2 Ιουλίου.

πηγή: newsbeast.gr

Exit mobile version