Εκλογές: Η… σιωπηλή στροφή Ανδρουλάκη προς το ρόλο του ρυθμιστή και τα μυστικά της πρώτης κάλπης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει σοβαρά (αν ήδη δεν το έχει αποφασίσει) να αλλάξει τη στρατηγική που ακολούθησε αμέσως μετά την εκλογή του και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και τώρα δείχνει ότι μπορεί να μετακινηθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

 

Ανάμεσα στις αναζητήσεις των κομμάτων για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις νέων – κυρίως – ανθρώπων προς την κατεύθυνση του «ποτέ ξανά», τα μετεκλογικά σενάρια έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ πιο δύσκολο πολιτικό στόχο από όσο ήταν πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ οι πονοκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εισπράττει ούτε τώρα τις ορατές απώλειες της κυβέρνησης, συνεχίζονται…

Μέσα σε όλον αυτό τον ορυμαγδό πυκνών πολιτικών εξελίξεων, μια δήλωση ενός πολιτικού αρχηγού ίσως ανατρέψει όλα τα σενάρια, αποσυμπιέσει τις εξελίξεις και αναδιατάξει στρατηγικές και πολιτικές προτεραιότητες των δυο «μονομάχων», Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

 

Η φράση Ανδρουλάκη

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είπε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση» για να προσθέσει αμέσως μετά: «Το θέμα είναι να έχει τη σωστή κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι τι κυβέρνηση θα είναι αυτή».

Η πρώτη φράση αυτής της περικοπής της ομιλίας Ανδρουλάκη, ερμηνεύεται ως μερική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το απόλυτο και άτεγκτο «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ή αντιπολίτευση» ως προς τη μετεκλογική στάση του κόμματος.

Κι επειδή το πρώτο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στο να παραμείνει στην αντιπολίτευση άνοιγε το δρόμο για επανάληψη εκλογών με ενισχυμένη αναλογική και, συναφώς, κρατούσε ισχυρό το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

 

Το τρίτο πρόσωπο

Βέβαια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι σε μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να ισχύει ότι στη θέση του πρωθυπουργού θα συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόσωπο, δηλαδή «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας».

Ωστόσο, η προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, δηλ. το κόμμα του να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες προκειμένου να επιμείνει σε αυτές τις προϋποθέσεις, αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο, αν θεωρηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «επαρκώς ενισχυμένο», τότε να αμβλυνθεί η αξίωση της Χαριλάου Τρικούπη για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού και να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ τον αρχηγό του πρώτου σε δύναμη κόμματος.

Στους δυο τρίτος δεν χωρεί;

Είναι προφανές ότι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα του πολιτικού μας συστήματος, θέλει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η εκ νέου προσφυγή σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, σε περίπτωση που η σύνθεση της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της απλής αναλογικής δεν καταφέρει να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας.

Κι αυτό, διότι στις δεύτερες εκλογές τα διλήμματα θα είναι πολύ ωμά, πολύ καθαρά και πολύ πολωτικά: «Αυτές οι εκλογές βγάζουν κυβέρνηση, διάλεξε εκλογές αν θέλεις τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα». Άρα, στους δυο τρίτος δεν χωρεί, συνεπώς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταγράψει σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές της απλής αναλογικής, στις οποίες αγωνίζεται να καταγράψει διψήφιο ποσοστό).

Ρυθμιστής των εξελίξεων

Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει σοβαρά (αν ήδη δεν το έχει αποφασίσει) να αλλάξει τη στρατηγική που ακολούθησε αμέσως μετά την εκλογή του και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους: Από την επιχείρηση «θα γίνω μεγάλο κόμμα» που προέβαλε όσο τα δημοσκοπικά του ποσοστά έφταναν το 15%, τώρα δείχνει ότι μπορεί να μετακινηθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων, και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ενός είδους «Έλληνα Γκένσερ» που – όσο το κόμμα είναι μικρό – θα γέρνει είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά, καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Μια τέτοια στρατηγική, εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες εβδομάδες, θα φέρει σε εμφανώς δύσκολη θέση τον αρχηγό του πρώτου κόμματος μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει απλά και πειστικά στους πολίτες γιατί θα αρνηθεί μια προοπτική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της επιδίωξης της αυτοδυναμίας του στις δεύτερες εκλογές.

Αυτή η εξέλιξη μένει, όπως είπαμε, να επιβεβαιωθεί στο προσεχές διάστημα, αλλά εάν αποδειχθεί ότι σε αυτήν έχει καταλήξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μπορεί να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και στους κομματικούς σχεδιασμούς των δυο «μεγάλων»…

πηγή: Διαμαντής Σεϊτανίδης / imerisia.gr