Έρχεται Δελτίο τιμών φαρμάκων προεκλογικά – «Αιτία πολέμου» για τις φαρμακευτικές

Αναστάτωση στην αγορά και ερωτηματικά για το χρόνο του αιφνιδιασμού

Νέες τιμές για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα, θα περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που προωθεί ο ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας για υπογραφή.

Πρόκειται για την ετήσια ανακοστολόγηση η οποία αναμένεται να σταλεί για διαβούλευση στις φαρμακευτικές εταιρίες, υπό τη μορφή προσχεδίου.

Όμως όπως φαίνεται, η όλη διαδικασία αποτελεί «αιτία πολέμου» για τις φαρμακευτικές, καθώς ο υπολογισμός των τιμών γίνεται με την τελευταία υπουργική απόφαση περί τιμολόγησης, η οποία αλλάζει πλήρως το τοπίο της κοστολόγησης των φαρμάκων.

Σημεία της απόφασης αυτής, επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες, με αποτέλεσμα να μην είναι τελικά γνωστό ποιά στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί κάθε φορά για την τιμή του κάθε σκευάσματος, ξεχωριστά.

Παράγοντες της αγοράς, εκφράζοντας τον αιφνιδιασμό τους, έκαναν λόγο για τη χρονική στιγμή που επελέγη για την έκδοση του δελτίου τιμών, στο όριο των εκλογών, δεδομένου ότι η ετήσια ανακοστολόγηση μπορεί να γίνει ως το τέλος του έτους και δεν υπάρχει πλέον καμία πιεστική προθεσμία.

Κρίσιμο ζήτημα για την φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί το θέμα της χρήσης του 9ψήφιου κωδικού των φαρμάκων, ο οποίος δηλώνει την κάθε συσκευασία φαρμάκου, με την περιεκτικότητα της δραστικής και την ποσότητα των φαρμάκων που περιέχει το κάθε κουτί.

Με την νέα απόφαση τιμολόγησης, εφόσον δεν μπορεί να ανευρεθεί ο συγκεκριμένος 9ψήφιος κωδικός του ΕΟΦ στο εξωτερικό, τότε γίνεται αναγωγή στην πλησιέστερη συσκευασία που υπάρχει στις χώρες που έχουν προκαθοριστεί από τα λοιπά στοιχεία της απόφασης.

Το συγκεκριμένο σημείο είναι αυτό που επιδέχεται σειρά ερμηνειών και μπορεί να οδηγήσει σε … εκπλήξεις, ανάλογα με τον κωδικό που θα θεωρηθεί ο πλησιέστερος στον ελληνικό 9ψήφιο.

Πρώτες πληροφορίες μέχρι στιγμής, κάνουν θέμα για αυξήσεις σε μεγάλης κυκλοφορίας φάρμακα και μειώσεις σε γενόσημα και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, δίνοντας για μια ακόμη φορά προβάδισμα στα εισαγόμενα φάρμακα αλλοδαπών οίκων – μεταξύ των οποίων και κάποιων που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».

Ο ΣΦΕΕ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Healthmag για το θέμα, αναφέρθηκε στην έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων στην παρούσα χρονική στιγμή. Επεσήμανε ότι «μπορεί μεν να αποτελεί μια εκκρεμότητα, όμως μέχρι τις εκλογές δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για ενστάσεις και διορθώσεις λαθών ή διαβούλευση.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που θα σταλεί δελτίο τιμών για διαβούλευση, αφού η συνήθης διαδικασία προβλέπει ανάρτηση του προσχεδίου στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
Δεδομένης δε, της έλλειψης χρόνου, θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να διαχειριστεί ένα δελτίο με πολλά προβλήματα και με κίνδυνο ελλείψεων, ακόμη και σε πρωτότυπα προϊόντα εντός πατέντας.

Αν το θέμα συνδυαστεί και με το ενδεχόμενο αλλαγής του αλγορίθμου της αποζημίωσης φαρμάκων, και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που στο πρώτο τετράμηνο τρέχει με 15% (υπέρβαση 233 εκ. ευρώ, γεγονός που δίνει clawback στο τέλος του έτους 781 εκ. ευρώ, έναντι 581 εκ. ευρώ πέρυσι), τότε ο κλάδος δεν μπορεί να είναι σύμφωνος σε μια τέτοια πολιτική φαρμάκου».

Η ΠΕΦ

Από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία που τηρείται, ως και αποσπασματική και μονομερή.

Σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας συνολικά, για μείωση του clawback και δυνατότητα συμψηφισμού του με επενδύσεις, στο πλαίσιο μιας ενιαίας φαρμακευτικής πολιτικής.
«Αντ’ αυτού», είπε ο κ. Τρύφων, «προωθείται το νέο δελτίο τιμών, μεμονωμένα, χωρίς να είναι γνωστό πώς θα εφαρμοστεί η σχετική υπουργική απόφαση, πού δίνονται αυξήσεις και πού γίνονται μειώσεις.
Για το λόγο αυτό, η ΠΕΦ θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις αυξομειώσεις τιμών ανά κατηγορια φαρμακων«.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «η ΠΕΦ δεν θα δεχθεί άλλες μεγάλες μειώσεις στα γενόσημα, ιδίως αφού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη καμία πολιτική ενίσχυσης της χρήσης των γενοσήμων«.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthmag, από τις νέες τιμές θα προκύψει αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη των 2,5 δισ. δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ή των 4,8 δισ. ευρώ, συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, με τη συμμετοχή ασθενών και φαρμακοβιομηχανίας, και μένει να φανεί σε ποιό ποσοστό θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς και οι φαρμακευτικές.

Εκτός όμως από την αμφισβητούμενη χρήση των 9ψήφιων κωδικών, το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Ειδικά για τα ελληνικής παραγωγής φάρμακα, όταν πρόκειται για γενόσημα, τότε επιλέγεται η φθηνότερη δυνατή λύση. Έτσι, ενσωματώνονται στη χώρα μας οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα γενόσημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να προτιμώνται στα συστήματα συνταγογράφησης των κρατών της ευρωζώνης. Μόνο που στη χώρα μας, οι τιμές αυτές λογίζονται ως τιμές αναφοράς και υφίστανται περαιτέρω μείωση στο 65% της τιμής αναφοράς, παίρνοντας τελικά διπλές μειώσεις, από την εφαρμογή του γράμματος της απόφασης, τινάζοντας ουσιαστικά την εγχώρια παραγωγή στον αέρα.

πηγή: healthmag.gr