Έρχονται πρόστιμα στην Εθνική Τράπεζα για την υπόθεση των POS με τις πωλήσεις σπιτιών σε Κινέζους αγοραστές, που πλήρωναν με κάρτα.
Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωσαν πως τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Εθνικής δεν λειτούργησαν και δεν εντόπισαν εγκαίρως την κομπίνα, ενώ όταν ήρθε το σήμα από τις αρχές της Κίνας, που ενημέρωνε για ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές με κάρτες σε συγκεκριμένα σημεία, δεν του δόθηκε η σημασία που έπρεπε, ο έλεγχος από την τράπεζα καθυστέρησε, ενώ και τα αρμόδια στελέχη της ΕΤΕ δεν ενημέρωσαν εγκαίρως, ως όφειλαν, την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τις επόμενες μέρες ο επόπτης θα επιβάλει ποινές στην Εθνική, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews.gr θα είναι χρηματικά πρόστιμα.
Όπως είναι γνωστό για την υπόθεση με τις πωλήσεις σπιτιών σε Κινέζους που πλήρωναν με κάρτα, απομακρύνθηκε από την Εθνική τον περασμένο Νοέμβριο η γενική διευθύντρια λιανικής κα Νέλλυ Τζάκου- Λαμπροπούλου και παύθηκε από διευθυντής του τμήματος καρτών (χωρίς να φύγει από την τράπεζα) ο κ. Γιώργος Χατζηανδρέου.
Η υπόθεση «έσκασε» στα τέλη Οκτωβρίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και μέτοχος της Jumpo, μέσω της εταιρείας του real estate Destiny, είχε μεταφέρει POS της Εθνικής στην Κίνα για να αγοράζουν οι Κινέζοι σπίτια στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Αμέσως η Jumpo διαχώρισε τη θέση της, δηλώνοντας πως δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Στη συνέχεια οι ελληνικές δικαστικές αρχές προχώρησαν σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Παπαευαγγέλου, οι οποίοι παραμένουν μέχρι τώρα «παγωμένοι». Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το bonus του ως αντιπροέδρου για τη χρήση 2018, το οποίο και έλαβε ήταν ύψους 304.000 ευρώ, ενώ τα μερίσματα από τις μετοχές στην εταιρεία της τάξης του 1,4 εκατ ευρώ, ποσά που επίσης έχουν δεσμευθεί.
Ο έλεγχος που διενήργησαν οι επιθεωρητές της ΤτΕ στην Εθνική για την υπόθεση επικεντρώθηκε στα εξής σημεία:
- Οι επικεφαλής του καταστήματος της τράπεζας, στο οποίο ήταν χρεωμένα τα POS πότε αντελήφθησαν τις ασυνήθεις συναλλαγές που πραγματοποιούνταν με μεγάλη συχνότητα και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες.
- Πότε το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της ΕΤΕ εντόπισε το πρόβλημα.
- Γιατί δεν «κτύπησε» αμέσως συναγερμός ενώ υπήρχε σωρεία ασυνήθιστων συναλλαγών.
- Πότε ενημερώθηκαν οι Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων και Ελέγχου της ΕΤΕ από την κα Τζάκου.
Το mononews.gr στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει ότι ήταν «τυφλό» το πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Τράπεζας για τουλάχιστον 45 μέρες, το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2018, το «ραντάρ» δηλαδή της τράπεζας που σημαίνει συναγερμό όταν εντοπίσει «ασυνήθεις συναλλαγές» με κάρτες. Τα συστήματα εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών της ΕΤΕ δεν «αντιδρούσαν» για τουλάχιστον 45 μέρες , το διάστημα δηλαδή που τα POS της ΕΤΕ, που είχαν «ταξιδέψει» στην μακρινή Κίνα έκαναν τρελούς τζίρους και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες.
πηγή: Έφη Καραγεώργου / mononews.gr