Τον έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας προσπαθεί να ανακτήσει η κυβέρνηση, ενώ εξελίσσεται το επταήμερο σκληρό lockdown με κλειστό το λιανεμπόριο, απαγόρευση στις νυχτερινές μετακινήσεις και χρήση sms για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ανησυχία επικρατεί για μια σειρά από περιοχές που φαίνεται να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, καθώς υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».
Μπορεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που ανέρχονται στα 2.215, να δείχνει μικρός, ωστόσο καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι ο ρυθμός υποχώρησης είναι ιδιαίτερα αργός.
Η Αττική παραμένει ψηλά σε κρούσματα
Από τα 426 νέα κρούσματα, όπως προκύπτει από τον χάρτη διασποράς, η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μεγάλη μείωση, ενώ, αντιθέτως, στην Αττική τα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν συνολικά στην Αττική 199 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 38 στον Πειραιά, τα 48 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και τα 15 στη Δυτική Αττική. Από την άλλη, η Θεσσαλονίκη σημείωσε μόλις 64 νέες μολύνσεις.
Αυστηρό lockdown στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας
Την ίδια ώρα, νέα έκτακτα μέτρα με αυστηρό τοπικό lockdown επέβαλε η Πολιτική Προστασία στην τοπική κοινότητα Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης στη Φθιώτιδα, μετά την τοπική κοινότητα στην ΠΕ Ροδόπης, αλλά και την Κάλυμνο. Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα και ώρα 06:00 μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου.
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στην Ελλάδα
Έσπασε το φράγμα των 5.000 θανάτων, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων δεν υποχωρεί κάτω από 400, παρά το lockdown των δύο και πλέον μηνών. Άνω των 65 ετών είναι 249 άνθρωποι (61,2%) από το σύνολο των 407 διασωληνωμένων και 40-64 ετών είναι οι 151 από αυτούς.
Υπέρ του σκληρού lockdown οι επιστήμονες
Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι ένα σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων θα έριχνε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό, κάτι που σε συνδυασμό με τις σχετικά ομαλές καιρικές συνθήκες της χώρας θα επέτρεπε να μην ληφθούν αυστηρότερα μέτρα εκφράζουν αρκετοί λοιμωξιολόγοι. Αντιστοίχως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης, σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια σενάρια με συνεχές lockdown, που δείχνουν πως θα είχαμε καλά αποτελέσματα και μάλιστα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.
πηγή : newsbeast.gr