Διαφημιστείτε εδώ

Έτσι έγινε το οικονομικό «θαύμα» στη Γλυφάδα

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα μας και των capital controls, ο Δήμος Γλυφάδας πέτυχε την τελευταία πενταετία να βελτιώσει θεαματικά την οικονομική του θέση, αλλά και να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοτικών έργων υψηλής ποιότητας. Από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι και σήμερα, από άκρη σε άκρη της Γλυφάδας γίνονται εκτεταμένα έργα υποδομής και ταυτόχρονα έχουν εξορθολογιστεί οι δαπάνες και η λειτουργία του Δήμου.

Γιατί όμως μιλάμε για οικονομικό θαύμα της διοίκησης Παπανικολάου; Γιατί ενώ τα έργα πολλαπλασιάζονται, τα αποθεματικά του Δήμου αυξάνονται και ταυτόχρονα τα δημοτικά τέλη μειώνονται! Από το 2015, οι πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ έχουν απαλλαγεί πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μάλιστα, ο Δήμος Γλυφάδας μείωσε οριζόντια τα δημοτικά τέλη κατά 10% για όλους (και για κατοικίες και για επαγγελματίες) και κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες, κάτι που έδωσε μεγάλη «ανάσα» στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας.

 

Η μεγάλη αύξηση των εσόδων του Δήμου την τελευταία πενταετία οδήγησε στην εκτόξευση των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου. Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 στα ταμεία του Δήμου υπήρχαν συνολικά – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – 13.597.179,58 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον το ποσό αυτό έχει φτάσει τα 19 εκατ. Και αυτό σε ένα Δήμο που δεν δανείστηκε καθόλου και χωρίς στο ενδιάμεσο διάστημα να έχουν «παγώσει» τα έργα, αλλά ακριβώς το αντίθετο!

Πώς πέτυχε αυτό το οικονομικό θαύμα ο Δήμος Γλυφάδας; Θα το δούμε στη συνέχεια, με συγκεκριμένα παραδείγματα και πρακτικές προς μίμηση από άλλους Δήμους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αύξηση των εσόδων αποτελεί η σύγκριση των αρχείων του Δήμου και των αρχείων της ΔΕΗ, η οποία δεν γίνεται τακτικά, καθώς οι βάσεις δεδομένων της ΔΕΗ και του Δήμου δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. Έτσι, με συστηματική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου – και μετά από σύγκριση των δύο αρχείων – αποκαλύφθηκαν σχεδόν 900.000 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα εντός Γλυφάδας (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης), τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στο Δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, επομένως δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Πρόκειται συνολικά για περίπου 6.000 ακίνητα, στα οποία είχε γίνει κάποια μεταβολή. Πλέον, με την καταχώριση αυτών, ο Δήμος εισπράττει επιπλέον περίπου 1.200.000 ευρώ ετησίως.

Με την αξιοποίηση μεταξύ άλλων και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που ήταν πτυχιούχοι οικονομικών, λογιστικής και πληροφορικής, ο Δήμος κυνήγησε παλιές οφειλές και εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από βεβαιωμένα έσοδα από διάφορες πηγές: Οφειλές από καταστήματα εστίασης, τέλη ελλιμενισμού στις Μαρίνες Γλυφάδας, ΤΑΠ, κλήσεις, κλπ. Ειδικά οι ανείσπρακτες οφειλές από τα δημοτικά τέλη, που πληρώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, την περίοδο της κρίσης (από το 2010 και μετά) είχαν φθάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος δημιούργησε εσωτερικά ένα μηχανισμό είσπραξης των χρωστούμενων δημοτικών τελών ξεχωριστά από τη ΔΕΗ και κατάφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με μία άλλη έξυπνη κίνηση, ο Δήμος Γλυφάδας εντόπισε μεγάλες χρεώσεις για κατανάλωση νερού, από μετρητές της ΕΥΔΑΠ που κανείς δεν ήξερε που βρίσκονταν! Μετά από αρκετές οχλήσεις, η ΕΥΔΑΠ απάντησε, παραδεχόμενη ότι ούτε η ίδια γνωρίζει που είναι επτά μετρητές. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας οδήγησε σε εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως για το Δήμο. Παράλληλα, ήδη έχει γίνει εξοικονόμηση πόρων με τον εντοπισμό δημοτικών χώρων όπου κακώς χρέωνε η ΕΥΔΑΠ τέλη αποχέτευσης στον Δήμο και για τα οποία επίσης η εταιρία παραδέχθηκε το λάθος της.

Στο σκέλος των εσόδων, άλλες ενέργειες που έγιναν ήταν η μηχανοργάνωση της αποθήκης, η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος εσόδων, ενώ στο σκέλος των δαπανών η δημοτική αρχή του Γιώργου Παπανικολάου που ανέλαβε μετά τις δημοτικές εκλογές το 2014 έριξε το βάρος σε μεγάλους διαγωνισμούς (π.χ. για πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, προμήθεια και φύτευση δέντρων, κ.ά.), πετυχαίνοντας έτσι οικονομίες κλίμακας.

Πάμε να δούμε όμως και ειδικότερα παραδείγματα, με αριθμούς και στοιχεία. Η εργολαβία συντήρησης των σχολείων για το σχολικό έτος 2015-16, μετά από διαγωνισμό, κατοχυρώθηκε με -59,47% έκπτωση από τις τιμές εργασιών του ΥΠΕΚΑ. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος εξοικονόμησε 250.000€, καθώς η αντίστοιχη εργολαβία για το σχολικό έτος 2014-5 είχε κατοχυρωθεί με -17%.

Επί της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Γλυφάδας, δηλαδή επί Δημαρχίας Κώστα Κόκκορη, ο διαγωνισμός για «υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου» ήταν ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 υπεγράφη η επέκταση της σχετικής σύμβασης έναντι 432.413 ευρώ! Μαζί με άλλες δαπάνες συντήρησης, το συνολικό κόστος για το πράσινο ήταν μεγαλύτερο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ – για υπηρεσίες και μόνο – χωρίς μάλιστα να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη… Επί της διοίκησης Παπανικολάου, η Γλυφάδα προμηθεύτηκε χιλιάδες δέντρα και άλλα φυτά έναντι 778.520 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με 221.310 ευρώ για τη συντήρησή τους, ποσό δηλαδή περίπου 2,5 φορές μικρότερο από εκείνο που είχε δαπανηθεί μόνο για υπηρεσίες πρασίνου.

πηγή: iglyfada.gr

Exit mobile version