Περίπου 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες στέλνει το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή λόγω των τεταμένων σχέσεων με το Ιράν μετά και την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
Όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο ABC News, οι στρατιώτες πιθανώς να αναχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ένας αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο, οι δυνάμεις θα σταλθούν στο Κουβέιτ, όπου ήδη βρίσκονται 750 στρατιώτες.
Αυτά τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανήκουν σε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, που τέθηκε σε επιφυλακή αμέσως μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, τόνισε άλλος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τόνισαν ότι χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και τους είχε ειπωθεί να προετοιμάζουν την αποστολή.
Από τον Μάιο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει περίπου 14.000 επιπλέον στρατιώτες στην Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Μαρκ Έσπερ εν μέσω της κλιμάκωσης με το Ιράν, ακύρωσε την άδειά του που ήταν προγραμματισμένη αργότερα τον Ιανουάριο.
Νωρίτερα, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν έστειλε απειλητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ λέγοντας πως η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».
«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» σημείωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Συναγερμός στη Νέα Υόρκη
Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Η πόλη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.
«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο δήμαρχος και η ηγεσία της αστυνομίας συγκάλεσαν αυτή τη συνέντευξη Τύπου την ώρα που το Ιράν απειλούσε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας και στελέχη της σταθμεύουν σε 14 τμήματα στο εξωτερικό – όλα τους λαμβάνουν ικανή χρηματοδότηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Γουόρντ Τρέιντ Σέντερ.
Οι αρχές της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι η πόλη είναι ο πιο δελεαστικός στόχος για μια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και η αστυνομία τίθεται σε ύψιστο συναγερμό όποτε υπάρχει πολιτική βία εναντίον πολιτών στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέρμοτ Σι είπε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και ότι οι Νεοϋορκέζοι θα δουν τις επόμενες ημέρες περισσότερους ένστολους –ορισμένοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό– σε «ευαίσθητες» περιοχές. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, όμως συνήθως εντείνεται η αστυνομική παρουσία στο μετρό, στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τουριστικά αξιοθέατα, όποτε τίθεται σε συναγερμό η αστυνομία.
Μάικ Πομπέο: Ο κόσμος είναι «πιο ασφαλής» μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί
Η Γαλλία έχει «άδικο» όταν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έγινε «πιο επικίνδυνος» μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η ντε Μονσαλέν είπε ότι σήμερα οι άνθρωποι ξύπνησαν «σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο» λόγω του κινδύνου «στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή.
«Οι Γάλλοι απλώς έχουν άδικο στο θέμα αυτό. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασφαλής σήμερα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Αμερικανοί στην περιοχή είναι πιο ασφαλείς σήμερα μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί», απάντησε ο Πομπέο.
Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο τελευταίος κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε αντίδραση, με αφορμή τον θάνατο του Σουλεϊμανί, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια σοβαρή κρίση εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» και να επιδεινώσει την αστάθεια στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Το Ριάντ ζητά «αυτοσυγκράτηση»
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα σε «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter.
Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους “τρομοκράτες πολιτοφύλακες”.
Το Στέιτ Ντιπάρμεντ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε τηλεφωνική του συνομιλία ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για την ακλόνητη στήριξη του Ριάντ και για την αναγνώριση των επιθετικών απειλών που θέτει η Δύναμη Κουντς του Ιράν, επικεφαλής της οποίας ήταν ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.
Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστηρίζουν τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Τεχεράνη, αλλά φοβούνται τα αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία και των συμμάχων της στην επικράτειά τους, αναφέρουν ειδικοί.
Κοντά στους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλη αραβική δύναμη στον Κόλπο, ζήτησαν επίσης να υπάρξει «σύνεση» και «μέτρο», μέσω tweet από τον υπουργό Εξωτερικών Ανουάρ Γκαργκάς.
Η Τεχεράνη κάλεσε εκ νέου τον Ελβετό διπλωμάτη
Το Ιράν κάλεσε, για δεύτερη φορά σήμερα, τον Ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη για να του επιδώσει την απάντηση της Τεχεράνης σε μια διπλωματική νότα των ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ώρες μετά την παράδοση από τον Ελβετό απεσταλμένο του μηνύματος της Ουάσινγκτον για το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Ο Ελβετός διπλωμάτης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει την «αρμόζουσα» απάντηση της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ιράκ και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.
Πηγή : newsbomb.gr