Φωτιά στη Σιβηρία: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να βρέξει, στη μάχη και αλεξιπτωτιστές

Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία. Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός “πιο θερμού πλανήτη”.

Μαίνονται οι φωτιές στη Ρωσία. Τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76 που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης στη Σιβηρία, πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ διευκρίνισε χθες ότι τα αεροσκάφη που μετέχουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, πραγματοποιούν πτήσεις κατά δυάδες, ενώ σήμερα, Παρασκευή, τέσσερα αεροσκάφη μετά τις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα προσγειωθούν στην πόλη Μπρατσκ για να συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.

Σε δυάδες πετούν και τα ελικόπτερα που έχουν φθάσει στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, τα οποία σήμερα επιχειρούν κοντά τις κατοικημένες περιοχές.

Αεροσκάφη Antonov An-26 πέταξαν στην περιοχή του Ιρκούτσκ για να βομβαρδίσουν με ιδιωούχο άργυρο τα σύννεφα προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές:

Όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς ρίψης νερού. Μάλιστα έχουν επιστρατευτεί και αλεξιπτωτιστές οι οποίοι πέφτουν σε δύσβατες περιοχές στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, όπου δυσκολεύονται να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσε εντολή για ενεργοποίηση αυξανόμενων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συνδράμουν. Η Ρωσία για την ώρα δεν έχει δεχθεί τη βοήθεια, ωστόσο υπάρχει διπλωματική σύγκλιση των δύο κρατών για την κρίση.

Οι καπνοί έφθασαν μέχρι την Αλάσκα και τον Καναδά, όπως ανακοίνωσε η NASA, ενώ οι φωτιές είναι ορατές από το διάστημα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη).

μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες 11 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10 εκ. στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ (περίπου 7 εκ. στρέμματα).

Στην κατάσβεση των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ρωσικές πόλεις έχουν κυριολεκτικά “πνιγεί” στον καπνό:
Καπνός στο κέντρο της πόλης Ulan-Ude της επαρχίας Buryatia στα σύνορα με Μογγολία

Η “Greenpeace” μιλάει για τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική. Μεγάλες πόλεις της Σιβηρίας έχουν πνιγεί στον τοξικό καπνό, που κατευθύνεται στα Ουράλια.

Συνολικά, περισσότερες από 250 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε τεράστιες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, από τη βόρεια Σιβηρία, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Αλάσκα έως τη Γροιλανδία. Οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ καταγράφουν την εκδήλωση περίπου 50 εστιών την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες με τις επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή να είναι τεράστιες και να μην μπορούν να εκτιμηθούν με ασφάλεια ακόμη.

Επιπτώσεις στην υγεία
Ο Μαρκ Πάριγκτον, επιστήμονας του ευρωπαϊκού προγράμματος “Κοπέρνικος” για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας, χαρακτήρισε τις δασικές αυτές πυρκαγιές ως “πρωτοφανείς”.

Αφενός εισχωρούν βαθιά στο υπέδαφος και καίνε τύρφη, δηλαδή αποθέματα άνθρακα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, αφετέρου έχουν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από κάθε άλλη φορά.

Τον Ιούνιο οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση της Σουηδίας. Έως τις 25 Ιουλίου είχαν απελευθερώσει περίπου 100 μεγατόνους (100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) διοξειδίου του άνθρακα, μια ποσότητα που είχε καταγραφεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο, σε 8 χρόνια, από το 2010 έως το 2018.

Δυστυχώς, η έκλυση διοξειδίου αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με ταχύτητα. Τα αέρια που εκλύονται από τις πυρκαγιές επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες στις περιοχές των δασικών πυρκαγιών αυξάνονται.

Η φωτιά στο Krasnoyarsk

Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία. Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία, που μεταφέρεται πολύ μακριά από τις περιοχές των πυρκαγιών και επηρεάζει την ποιότητα του αέρα σε όλο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός “πιο θερμού πλανήτη” λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Ο Νταν Τόμσον, επιστήμονας που ασχολείται με τις δασικές πυρκαγιές στην υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Καναδά, τονίζει ότι οι συνέπειες από τις φετινές πυρκαγιές στην Αρκτική θα είναι παγκόσμιες.

Πηγή:
Russia Today, Guardian, Telegraph, ΑΜΠΕ, news247.gr