Στο κέντρο της Αθήνας συσσωρεύεται η πλειονότητα των ξενοδοχείων της Αττικής, όπου σε αντιδιαστολή με άλλες περιοχές σημειώθηκε τεράστια αύξηση της παρουσίας τους τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα δωμάτια των ξενοδοχείων στον κεντρικό τομέα της Αττικής αυξήθηκαν κατά 19% το 2022 έναντι του 2015, με αποτέλεσμα πάνω από επτά στα δέκα (72%) ξενοδοχεία της Αττικής – εξαιρουμένων των νησιών του Αργοσαρωνικού – να συγκεντρώνονται σε λίγες γειτονιές του κέντρου.
Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από αναλυτική έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με την GBR Consulting και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η οποία χαρτογραφεί την ανάκαμψη του τουρισμού στην Αττική μετά το σοκ της πανδημίας.
Εντός του κέντρου της Αθήνας, οι γειτονιές που βρίθουν από ξενοδοχεία είναι η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κουκάκι, η Πλατεία Συντάγματος, η Ομόνοια και το Μοναστηράκι, οι οποίες συμπίπτουν και με τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με αισθητά υψηλότερη επισκεψιμότητα.
Πολύ μικρότερη αύξηση των δωματίων ξενοδοχείων μεταξύ 2015 και 2022 παρουσιάστηκε στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (+8%) και στην Ανατολική Αττική (+2%). Αντιθέτως στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής παρουσιάστηκε μείωση, με τη μεγαλύτερη να αποτυπώνεται στον Δυτικό τομέα Αθηνών (-37%) και τη Δυτική Αττική (-11%).
Στο μεταξύ, η πανδημία φαίνεται πως ανέκοψε προσωρινά την αναπτυξιακή πορεία των δωματίων τύπου Airbnb, τα οποία μεταξύ 2015 και 2019 αυξάνονταν με μέσο σύνθετο ρυθμό 60% κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας. Τα δύο χρόνια της πανδημίας, όμως, έβαλαν φρένο στον αριθμό των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο οποίος παρότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης, εξακολουθεί να είναι 13% χαμηλότερος σε σχέση με το 2019.
Χαμηλότερη πληρότητα από το 2019
Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της ΕΞΑΑΑ, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας μετά την μεγάλη βουτιά της πανδημίας εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019. Ειδικότερα, η πληρότητα έφτασε πέρυσι στο 69,1% έναντι 77,4% το 2019, εν μέρει διότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 η κίνηση εξακολουθούσε να είναι χαμηλή λόγω της πανδημίας. Συνολικά από το 2015 μέχρι πέρυσι, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα αναπτύσσεται με μέσο σύνθετο ρυθμό 0,9%.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2021 τα ξενοδοχεία έχασαν ένα μερίδιο των επισκεπτών έναντι των Airbnb και σε μικρότερο βαθμό από επισκέπτες που διάλεξαν θέρετρα ή σπίτια. Ειδικότερα, το 2019 το 81% των επισκεπτών επέλεξε να μείνει σε ξενοδοχείο έναντι 6% σε Airbnb. Ωστόσο, το 2021, ένα μικρότερο – αν και πάλι επικρατές – ποσοστό της τάξης του 74% επέλεξε τα ξενοδοχεία, έναντι του σημαντικά αυξημένου 16% που πήγε σε Airbnb.
«Φουσκωμένες» οι τιμές σε συγκεκριμένους μήνες
Ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με κάθε άλλο περίοδο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία εμφάνισε η μέση τιμή δωματίου τα τελευταία τρία χρόνια. Από το 2019 μέχρι πέρυσι η μέση τιμή αυξήθηκε συνολικά κατά 14,4%, παρότι μεσολάβησε μία βαθιά διολίσθηση το πρώτο έτος της πανδημίας.
Σημαντικές μάλιστα ήταν οι διαφορές έναντι προηγούμενων ετών σε συγκεκριμένους μήνες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση τιμή δωματίου τον Ιούνιο του 2022 ήταν 17% υψηλότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τον Ιούλιο 19% υψηλότερη, τον Αύγουστο επίσης 19% υψηλότερη, τον Σεπτέμβριο 17% και τον Οκτώβριο 21%.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν από το 2019 έως το 2022 κατά 2,1%.
πηγή: moneyreview.gr