Διαφημιστείτε εδώ

Γερμανία: Ενα βήμα πριν από την νομιμοποίηση της χρήσης και πώλησης κάνναβης

Κοντά στην νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η Γερμανία με τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach να υποστηρίζει ότι θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. «Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο Λάουτερμπαχ, μετά από μήνες συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε προσχέδια προτάσεων για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ενήλικες τον Οκτώβριο του 2022, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας,

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί η Γερμανία θα είναι η μεγαλύτερη ελεγχόμενη εθνική αγορά κάνναβης στον κόσμο και η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα επέτρεπε την εμπορική πώλησή της — με δυνητικά σαρωτικές επιπτώσεις για την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η νομοθεσία προβλέπει ότι η κάνναβη δεν θα ταξινομείται πλέον ως ναρκωτικό και οι πολίτες άνω των 18 θα επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 30 γραμμάρια ναρκωτικών για προσωπική τους χρήση.

Οι πολίτες θα είναι επίσης ελεύθεροι να καλλιεργούν έως και τρία φυτά στο σπίτι και τα αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν προϊόντα κάνναβης.

 

Οι διαφορές με Ολλανδία και Μάλτα

Να σημειωθεί, ότι στην Ολλανδία, μια χώρα που το κάπνισμα κάνναβης είναι νόμιμο, η ανάπτυξη και η πώληση του σπόρου στα λεγόμενα «coffee shop» είναι τεχνικά ποινικοποιημένη, αν και ανεκτή. Ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η νομιμοποίηση είναι περιορισμένη.

Ο Steffen Geyer, διευθυντής του Μουσείου Hanf, ενός μουσείου κάνναβης με έδρα το Βερολίνο που θεωρείται «η καρδιά του γερμανικού κινήματος νομιμοποίησης» τα τελευταία 30 χρόνια, εκτιμά ότι η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου..

«Η 1η Μαΐου 2023 θα θεωρηθεί ως η ημέρα που η Γερμανία νομιμοποίησε την κάνναβη για προσωπική χρήση», είπε ο Geyer στο CNBC, σημειώνοντας ότι η εμπορική νομιμοποίηση πιθανότατα θα ακολουθήσει το επόμενο έτος.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι μια από μια σειρά κοινωνικά προοδευτικών πολιτικών που προτάθηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2021 μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έκαναν χρήση κάνναβης το 2021 και το ένα τέταρτο όλων των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών στη χώρα την έχουν δοκιμάσει, σύμφωνα με τον Lauterbach, ο οποίος είπε ότι σκοπός των αλλαγών ήταν να αυξηθεί η δημόσια εποπτεία και να μειωθεί έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

″Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι μακράν η πιο ανοιχτή σε αυτό το θέμα”, δήλωσε ο Martin Chodorowski, διαχειριστής λογαριασμού στο Tom Hemp’s, ένα κατάστημα λιανικής Cannabidiol (CBD) με έδρα το Βερολίνο.

 

Αντίθετη η Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Το CBD είναι ένα ενεργό, αλλά μη εθιστικό, συστατικό της κάνναβης, που προέρχεται από το φυτό κάνναβης. Η πώλησή του είναι νόμιμη στη Γερμανία από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) – το κύριο ψυχοδραστικό μέρος της κάνναβης – είναι κάτω από 0,2%.

Υπολογίζεται ότι η νομιμοποίηση του ναρκωτικού θα μπορούσε να δημιουργήσει 27.000 νέες θέσεις εργασίας και να αποφέρει επιπλέον 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φορολογικά έσοδα, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και εξοικονόμηση ποινικής δίωξης, σύμφωνα με μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ.

Η Ευρώπη έχει από καιρό υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και ο κανονισμός της ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι η πώληση παράνομων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, «τιμωρείται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις».

Τα σχέδια της Γερμανικής κυβέρνησης θα ήταν επίσης ασυμβίβαστα με τις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ενιαίας σύμβασης του ΟΗΕ του 1961 για τα ναρκωτικά, αν και χώρες όπως ο Καναδάς και η Ουρουγουάη δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες από τότε που κινήθηκαν για τη νομιμοποίηση του ναρκωτικού.

πηγή: huffingtonpost.gr

Exit mobile version