Σε μια ιστορική συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας – Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η συμφωνία προβλέπει οι περίπου 9.000 κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κονδύλι φτάνει τα 200 εκατομμύρια ετησίως. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως εκείνες τις ιδιοκτησίες που έχουν δικαστικές εμπλοκές.
Πάντως, το θέμα θα συζητηθεί και στην τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αρχίζει την Δευτέρα (05/11/2018). Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο με αλλαγή νόμων.
Τι προβλέπει η συμφωνία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
Η συμφωνία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε αποτυπωθεί το 2013 με την ψήφιση του νομικού πλαισίου για την ίδρυση εταιρείας που θα διαχειριστεί το εγχείρημα. Το 2015 το θέμα «πάγωσε».
Η συμφωνία προβλέπει στην εταιρία να μετέχουν με 50% η ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το Δημόσιο. Θα διαχειρίζονται τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής τα οποία θα παραχωρηθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Ποια είναι τα «φιλέτα»; Τα 1.200 στρέμματα από την Λίμνη της Βουλιαγμένης μέχρι την Βάρκιζα, και άλλα 83 στρέμματα στην Βουλιαγμένη.
πηγή: notosnet.gr