Ο νέος Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ»
Ξεκινάει η θητεία των νέων Δημοτικών Αρχών από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου και ποδαρικό μας κάνει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης που ξετυλίγει με έναν χειμαρρώδη λόγο το πως πρέπει να είναι ο Δήμαρχος της νέας εποχής.
Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι μακριά από λάθη και νοοτροπίες του παρελθόντος χτίζεται ο νέος πολιτικός άνδρας που είναι πιο ανθρώπινος, πιο αληθινός. Στην πρώτη του συνέντευξη ο νέος Δήμαρχος Ηλιούπολης μας αναλύει ποιες είναι οι προτεραιότητες του, ποιο όραμα έχει για την Ηλιούπολη της επόμενης ημέρας, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για εκείνον και τη νέα δημοτική αρχή η επαφή με τους δημότες. Απολαύστε τον…
[Π]: Θεωρείτε ότι κάνατε την υπέρβαση ή ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα;
Γιώργος Χατζηδάκης: Ουσιαστικά αποδείχτηκε ότι ο κόσμος ήθελε αλλαγή. Είχε κουραστεί από την προηγούμενη Διοίκηση σε δύο βασικούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν αντιμετώπισε την καθημερινότητα στην πόλη. Έμεινε πολύ πίσω, το τελευταίο διάστημα και κυρίως την τελευταία πενταετία, σε ζητήματα όπως η καθαριότητα, η συντήρηση των υποδομών, ο φωτισμός, ζητήματα που ενδιαφέρουν τον πολίτη. Και δεύτερον, ο πολίτης ζητούσε αλλαγή τρόπου διοίκησης. Δηλαδή, θέλει κι επιθυμεί ένα πιο δημοκρατικό μοντέλο όπου θα ακούγεται η φωνή του και η δημοτική αρχή θα είναι σε απευθείας επαφή με τον κόσμο προκειμένου να ακούει τα προβλήματα, τις προτάσεις και να τις λαμβάνει υπόψιν της. Αυτό έλειψε τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτό κι εμείς δεσμευτήκαμε προεκλογικά και θα το πράξουμε άμεσα το εξής. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και για περίπου ένα μήνα, θα πάμε σε όλες τις γειτονιές, στα σχολεία της πόλης μας και θα κάνουμε ανοιχτές συγκεντρώσεις, πρόσωπο με πρόσωπο με τους δημότες. Έτσι δημοτική αρχή, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και δημότες θα συζητήσουν για τα κατά τόπους προβλήματα των γειτονιών. Να ακούσουμε όλα τα αιτήματα, όλες τις προτάσεις για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Καταλαβαίνετε ότι ένας Δήμαρχος δεν μπορεί από ένα κλειστό γραφείο να γνωρίζει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να βγει έξω, να έρθει σε επαφή, να είναι ανοιχτός στις προτάσεις των δημοτών. Τις προτάσεις αυτές θα κληθούμε ως Διοίκηση να υλοποιήσουμε και να παρουσιάσουμε βεβαίως και το πρόγραμμα. Μια διαρκής επαφή της Δημοτικής Αρχής με τον κόσμο, η οποία δε θα περιοριστεί στις συγκεντρώσεις αυτές. Κατά τη διάρκεια όλης της θητείας θα συνεχιστούν προκειμένου να έχουμε εικόνα όλων των προβλημάτων. Συγχρόνως θα κάνουμε απολογισμό πεπραγμένων κάθε Σεπτέμβριο ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την πρόοδο και το έργο στους δημότες. Δεσμευόμαστε για έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
[Π]: Αναγκαστικά;
Γ.Χ.: Όχι αναγκαστικά. Αν θέλετε, είναι η αντίληψή μας. Και ο εκλογικός νόμος προέβλεπε τις συμπράξεις, τις συναινέσεις, τη συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Μέσω του καινούργιου νόμου αυτό διευκολύνθηκε ακόμη περισσότερο η δουλειά της εκάστοτε δημοτικής αρχής, παρόλα αυτά εμείς θα προσπαθήσουμε και θα επιδιώξουμε συναινέσεις και ομόφωνες αποφάσεις, σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων που θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και πλήρη ενημέρωση, ανοιχτά για όλα όσα έχουμε εμείς ως Δημοτική Αρχή σκοπό να κάνουμε.
“Πρέπει να υπάρξουν συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των Δήμων.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε”.
[Π]: Με τα όσα μου προαναφέρατε, θα κάνατε χρήση του άρθρου 1 του νέου νόμου που λέει για σύμπραξη παρατάξεων;
Γ.Χ.: Θα το δούμε αυτό στην πορεία. Είμαστε ανοιχτοί. Μπορεί τυπικά να μην γίνει ή να γίνει στην πορεία. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ομόφωνες αποφάσεις. Δε θα αιφνιδιάζουμε. Θα στέλνουμε εγκαίρως τις εισηγήσεις των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου. Θα θέτουμε σε διαβούλευση και θα καλούμε τους πολίτες και τις δημοτικές παρατάξεις να εκφραστούν πριν λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για το που συμφωνούν και που διαφωνούν, προκειμένου να έχει παγιωθεί μια συναινετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο.
[Π]: Πιστεύετε ότι θα κάνετε πράξη δηλαδή, όλα εκείνα για τα οποία διαμαρτυρόσασταν το προηγούμενο διάστημα;
Γ.Χ.: Ακριβώς. δεσμευόμαστε. Δε θέλουμε να πάμε στη λογική ότι επειδή ο νέος νόμος μας διευκολύνει πάμε και παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας χωρίς συναινέσεις.
[Π]: Θα έχετε έξι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Θα είναι και έτοιμες οι αντιδημαρχίες ή θα έχουμε εκπλήξεις;
Γ.Χ.: Έχω κάνει ήδη επαφή με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, πλην του νυν Δημάρχου ο οποίος παραιτήθηκε και από δημοτικός σύμβουλος και δε θα είναι μέλος στη νέα θητεία. Προεκλογικά, είχα δεσμευτεί και δημόσια ότι επειδή μας χωρίζουν πολλά και στον τρόπο αντίληψης και διοίκησης γι’ αυτό το λόγο και δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον όσο εκείνος ήταν επικεφαλής και ως αντίληψη πολιτική. Από κει και πέρα, είμαι διατεθειμένος και ανοιχτός και στους 13 δημοτικούς συμβούλους που έχει αυτή η παράταξη στην πορεία των ετών να συνεργαστούμε. Αυτό βέβαια, θα το δείξει και η πορεία των πραγμάτων αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Όσον αφορά τους υπόλοιπους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην επαφή που είχαμε τους ζήτησα αν επιθυμούν να είναι αντιδήμαρχοι. Ευγενικά μου απάντησαν ότι δεν επιθυμούν να είναι αντιδήμαρχοι, συζητάμε όμως να στελεχώσουμε τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και είμαστε σε αυτές τις διαβουλεύσεις αυτή τη στιγμή. Εμείς επιθυμούμε να συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου μένει όμως να το δούμε.
[Π]: Αυτό θα φέρει πιο εύκολα… ομόφωνες αποφάσεις…
Γ.Χ.: Σωστό. Η αντιπολίτευση είναι πολύ σημαντική και στο να ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά κυρίως για να κάνει προτάσεις που θα είναι για το θετικό της πόλης. Πιστεύω, ειλικρινά, ότι το σύνολο των παρατάξεων θέλει το καλό της πόλης μας και θέλει να συμβάλλει με τις προτάσεις του. Ξέρετε, επειδή είμαστε τέσσερα χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές – σας μιλώ πολύ ειλικρινά – καταλαβαίνετε τουλάχιστον τα τρία πρώτα χρόνια η αντίληψη όλων είναι να συμβάλλουν θετικά. Μετά βέβαια ξέρετε, έρχεται αν θέλετε, το αντιπολιτευτικό πνεύμα, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις επόμενες εκλογές… Τουλάχιστον θεωρώ ότι τα πρώτα χρόνια όλοι μπορούν να συμβάλλουν θετικά.
“Η αντιπολίτευση είναι πολύ σημαντική και στο να ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά κυρίως για να κάνει προτάσεις που θα είναι για το θετικό της πόλης”.
[Π]: Η Ηλιούπολη είναι αντικειμενικά μια όμορφη πόλη. Τι μπορεί να γίνει, για να γίνει ομορφότερη;
Γ.Χ.: Η Ηλιούπολη είναι ένα πολύ όμορφο προάστιο, με πολύ καλή ρυμοτομία. Έχει αρκετούς χώρους πρασίνου, οι οποίοι όμως πρέπει να αναβαθμιστούν. Δηλαδή, το κακό στην πόλη ότι παρόλο που έχει πολλά πάρκα, δεν είναι επισκέψιμα τουλάχιστον στο βαθμό που θα θέλαμε, από τους δημότες. Άρα θα πρέπει όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, όχι μόνο τα πάρκα, να αναβαθμιστούν και να είναι επισκέψιμοι.
Αυτό που λείπει από την πόλη μας είναι οι πεζοδρομήσεις. Δεσμευτήκαμε και προεκλογικά ότι θα προχωρήσουμε μαζικά σε πεζοδρομήσεις οδών στην πόλη μας και για να βελτιώσουμε το εμπορικό κομμάτι, να αναπτύξουμε την τοπική αγορά, αλλά κυρίως για να κρατήσουμε τους δημότες μέσα στην πόλη. Να ψυχαγωγούνται, να τρώνε, να απολαμβάνουν δρόμους περιπάτου.
Έχουμε μείνει πίσω σε καθαριότητα και φωτισμό. Το νούμερο ένα πρόβλημα που διαμαρτύρονται οι δημότες, αυτή τη στιγμή, είναι η κατάσταση στην καθαριότητα. Εκεί πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της – έχει έλλειψη συντονισμού και καλής οργάνωσης κατά βάση – και σε ένα βαθμό έλλειψη προσωπικού. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της ανακύκλωσης, το οποίο είναι πολύ μικρό στην πόλη μας. Θα βοηθήσει το να αυξηθεί η ανακύκλωση.
Και βέβαια ο φωτισμός που δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν κατάφερε παρότι προσπάθησε να κάνει έναν σωστό διαγωνισμό προκειμένου να αντικαταστήσει το φωτισμό με Led όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι δήμοι.
Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τις παιδικές χαρές στην πόλη μας. Είναι πρώτη προτεραιότητα να αναβαθμιστούν και να πιστοποιηθούν. Ξέρετε πολλοί γονείς από την Ηλιούπολη πάνε σε παιδικές χαρές όμορων δήμων.
Όλα αυτά είναι προτεραιότητες. Υπάρχουν βέβαια και μεγαλόπνοα σχέδια για τα οποία έχουμε δεσμευτεί σε βάθος τετραετίας. Έχουμε δεσμευτεί για ένα πολιτιστικό κέντρο που θέλουμε να γίνει στην πόλη μας. Υπάρχει διαθέσιμο ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο στην πλατεία του ΙΚΑ. Πρέπει να αναβαθμιστούν όλες οι αθλητικές υποδομές της πόλης μας. Ξεκινάμε σταδιακά, λύνοντας τα προβλήματα καθημερινότητας. Είναι αυτό που ζητά ο κόσμος, ο οποίος γνωρίζει και τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και δεν απαιτεί πολλές νέες υποδομές, ζητά όμως τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων και σταδιακά να γίνονται νέα βήματα στην πόλη μας. Και φυσικά στα σχολεία, που είναι γενικά σε καλή κατάσταση, όμως χρειάζονται συνεχώς βελτιώσεις. Το πολύ θετικό είναι ότι έχουμε όρεξη και διάθεση. Κάνουμε μια νέα αρχή και πραγματικά έχουμε να δώσουμε, να προσφέρουμε. Θα το διαπιστώσουν και οι δημότες. Και φυσικά θα κριθούμε.
[Π]: Με αφορμή τα όσα μου αναφέρατε για τις πλατείες και τις αναπλάσεις. Βλέπουμε ότι κάθε δημοτική αρχή ξεκινά και φτιάχνει από την αρχή την κεντρική πλατεία. Θα το δούμε αυτό και στη δική σας θητεία;
Γ.Χ.: Όχι δεν υπάρχει πλάνο. Το πρόβλημα της κεντρικής πλατείας είναι το κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο προκαλούν κυρίως τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Εκεί πρέπει και η δημοτική αστυνομία να παίξει το ρόλο της. Επομένως η οπτική είναι το πως η κεντρική πλατεία θα γίνει ένας χώρος εκδηλώσεων, ώστε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Όμως να μη μείνουμε μόνο στην κεντρική πλατεία. Η αντίληψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια αποκέντρωση των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων στο σύνολο της πόλης μας. Έχουμε πάρα πολλές πλατείες και θα πρέπει να μοιραστούν και να γίνονται εκδηλώσεις σε γειτονιές για να αναπτυχθούν όλες. Υπάρχει η λογική ότι ο Δήμαρχος αναβαθμίζει την κεντρική πλατεία, χρειάζονται όμως και οι γειτονιές αναβάθμιση. Υπάρχει τοπική αγορά στην κεντρική πλατεία, όμως και εκτός αυτής. Πρέπει όλες οι πλατείες να είναι επισκέψιμες σε γονείς με καροτσάκια και σε άτομα με αναπηρία. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης της αγοράς, όμως με τήρηση κανόνων για την προσβασιμότητα όλων των πολιτών.
[Π]: Τη γειτονιά σας θα την αφήνατε τελευταία σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις;
Γ.Χ.: (γέλια). Η λογική είναι να αναβαθμιστούν όλες οι γειτονιές και όχι η δική μου. Δεν το πιστεύω αυτό που λένε ότι ο Δήμαρχος φροντίζει μόνο τη γειτονιά του. Όλοι προσπαθούν να βελτιώσουν το σύνολο της πόλης, άλλοτε αποτελεσματικά κι άλλοτε όχι.
[Π]: Την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τα νέα σας καθήκοντα, ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε;
Γ.Χ.: Το πρώτο και σημαντικότερο, όπως ανέφερα είναι η καθαριότητα. Θα προσέθετα εκτός της αναδιοργάνωσης στη λειτουργίας της και μια μεγάλη καμπάνια σε όλες τις γειτονιές και στα σχολεία για την ανάγκη της ανακύκλωσης. Θα εστιάσω επίσης, στα κλαδιά και μπάζα που βλέπουμε να αφήνουν δημότες και μη σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Μάλιστα με τη δημοτική αστυνομία θα δούμε το ζήτημα για να υπάρξουν και πρόστιμα σε όσους ασυνείδητους το πράττουν. Θα πρέπει να ειδοποιούν την υπηρεσία ώστε να τα συλλέγει πριν καταλήξουν στα πεζοδρόμια της πόλης. Θα δώσουμε αγώνα από την πρώτη ημέρα για να αλλάξει η εικόνα αυτή.
Από κει και πέρα, δυστυχώς, πάρα πολλά έργα που είχαν δρομολογηθεί και από την προηγούμενη διοίκηση έχουν κολλήσει…
[Π]: Λόγω εκλογικών διαδικασιών;
Γ.Χ.: Όχι… Ξέρετε υπάρχει ένα «κακό». Από τις εκλογές αναλαμβάνουμε τρεις μήνες αργότερα. Έτσι στο διάστημα αυτό, η πόλη έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Δεν υπάρχει ενεργή διοίκηση από τις 2 Ιουνίου και μετά να τρέξει τα έργα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έργο σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Δήμο. Παρόλο που υπάρχουν έργα συμβασιοποιημένα ή δεν έχουν ξεκινήσει ή έχουν σταματήσει. Επομένως, προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκαριστούν όλα τα έργα, άμεσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, θα σας αναφέρω την εργολαβία που υπήρχε σε σχολεία μέσω του Φιλόδημου που προέβλεπε πάρα πολλές εργασίες, δεν έχει γίνει το παραμικρό. Προτεραιότητα λοιπόν, από Δευτέρα να ξεκινήσουν τα έργα στα σχολεία που προβλέπει ο Φιλόδημος.
Επίσης, πρωτεύον ζήτημα το να γίνει και ένας διαγωνισμός ώστε μέσα στο 2020 να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το φωτισμό στο Δήμο μας. Μελέτες χρειάζονται αρκετές.
Θα εξετάσουμε και αναδιοργανώσεις στις υπηρεσίες. Θα τα δούμε όλα, όχι όμως βιαστικά, για να μην αδικήσουμε και κανένα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το προσωπικό, που μπορεί να δώσουν κάποιοι ακόμη περισσότερο. Εγώ είμαι ευχαριστημένος από το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στο Δήμο. Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι πολύ φιλότιμοι που δίνουν καθημερινά αγώνα για την πόλη και βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που είναι σε λάθος θέσεις και δεν αποδίδουν τα μέγιστα.
Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες για να αλλάξει τελείως ο τρόπος διοίκησης του Δήμου. Θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στο να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη.
“Ενας Δήμαρχος δεν μπορεί από ένα κλειστό γραφείο να γνωρίζει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να βγει έξω, να έρθει σε επαφή, να είναι ανοιχτός στις προτάσεις των δημοτών”.
[Π]: Ακούγονται πολύ ωραία όλα αυτά, ευχόμαστε να βρείτε και το πρόσφορο έδαφος και τις δυνατότητες να τα υλοποιήσετε. Θεωρείτε ότι οι συνεχείς νομοθετικές επεμβάσεις που έχουν γίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση την ωφελούν; Τι θα έπρεπε να γίνει για να μην έχουμε αυτό που λέμε «στο φούρνο του Χότζα»;
Γ.Χ.: Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο που η νυν δημοτική αρχή έχει 6 δημοτικούς συμβούλους. Όταν είχε μπει σε διαβούλευση ο νόμος Κλεισθένη είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου – παρόλο που είμαι υπέρ της απλής αναλογικής – ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως όταν έχει δύο γύρους. Οι δύο γύροι εκλογών έχουν ως συνέπεια αυτό που είδαμε και στην Ηλιούπολη. Δηλαδή, να έχουμε Δήμαρχο με μόνο 6 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους. Έπρεπε αυτό το σύστημα να δίνει στο Δήμαρχο ένα μπόνους όχι να έχει 21, αλλά να μπορεί να συμπράττει, να συναινεί με κάποιες από τις παρατάξεις ώστε να μπορεί πιο εύκολα να έχει την πλειοψηφία. Ήρθε η νέα κυβέρνηση και με τις αλλαγές που έκανε έδωσε τη δυνατότητα πιο εύκολα η δημοτική αρχή να διοικήσει αυξάνοντας και τις αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη δημοτική αρχή. Θεωρώ ότι θα έπρεπε πιθανότητα να δούμε στην πράξη πως εφαρμόζεται ο Κλεισθένης. Δηλαδή, έχουμε το εξής παράλογο. Πριν εφαρμοστεί ο νόμος και δούμε τα αρνητικά του, να τον διορθώσουμε. Ζητήματα αν είναι συνταγματικό ή όχι, δεν τα βάζω άλλωστε είναι αρμοδιότητα άλλων. Εγώ το βλέπω σε επίπεδο πολιτικό. Θα ήμουν υπέρ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι βιαστικά, αλλά στην πορεία των πρώτων δύο μηνών να δούμε τι θα προκύπτει. Γιατί έτσι θα έρχεται διαρκώς η νυν κυβέρνηση να νομοθετεί για να ξεπερνά προβλήματα διοίκησης του Δήμου. Από κει και πέρα ξέρετε, ο Καλλικράτης ήταν ένας πραγματικά νόμος το 2010 που έκανε πολλές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κλεισθένης είναι ένας νόμος που ουσιαστικά δεν κατάργησε τον Καλλικράτη. Έβαλε πιθανόν κάποια ζητήματα όπως την απλή αναλογική που επικεντρώθηκαν όλοι, κάποια ζητήματα διοίκησης και συνεργασίας αλλά δεν έκανε σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες. Αυτό που πρέπει να δούμε και να γίνει κουβέντα είναι το ζήτημα των εσόδων των Δήμων. Υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή του πλούτου μεταξύ των Δήμων. Η Ηλιούπολη είναι ένα προάστιο, κατά κύριο λόγο κατοικίες. Έχει λίγα εμπορικά καταστήματα και τα ιδία έσοδα του Δήμου είναι περιορισμένα. Σε αντίθεση με δήμους του παραλιακού μετώπου που έχουν τεράστια έσοδα. Πρέπει λοιπόν να δούμε πως μπορεί ένα κράτος να συμβάλλει. Για παράδειγμα δεν μπορεί η Ηλιούπολη να παίρνει τις ίδιες επιχορηγήσεις με άλλους πχ. παραλιακούς δήμους επειδή τα κριτήρια είναι πληθυσμιακά. Και βλέπετε ότι με μικρότερο πληθυσμό, άλλοι δήμοι έχουν τεράστιους προϋπολογισμούς, λόγω καταστημάτων παραλιακής και μαρίνες. Πρέπει λοιπόν να δει την ίση ανάπτυξη των Δήμων. Άλλο ένα ζήτημα τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, πως θα περάσει στους Δήμους και τι θα σημαίνει αυτό. Πρέπει να διευκρινιστεί.
Όλη η Αττική αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα. Η απογραφή του πληθυσμού είναι πολύ μικρότερη από τους πραγματικούς κατοίκους, διότι πολλοί απογράφονται στα χωριά τους. Αυτή τη στιγμή, η Ηλιούπολη έχει απογραφή 78.000 περίπου κατοίκους και οι πραγματικοί κάτοικοι ξεπερνούν τους 130.000. Επειδή τα έσοδα λαμβάνονται με βάσει τους δημότες, πρέπει να εξεταστεί κι αυτό.
Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στην επένδυση του Ελληνικού. Ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να γίνει κουβέντα – κι εμείς θα την ανοίξουμε άμεσα. Εμείς ως Ηλιούπολη πρέπει να οχυρωθούμε ως προς τα εξής:
- Φανταστείτε τι θα γίνει στην αγορά της πόλης μας. Η δημιουργία του mall στον Άγιο Δημήτριο είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά της Ηλιούπολης. Γι’ αυτό έχουν λογική οι πεζοδρομήσεις, προκειμένου να κρατήσουμε τον κόσμο μας και την αγορά. Διαφορετικά, θα δούμε ένα – ένα τα μαγαζιά να κλείνουν κι όλοι οι δημότες να πηγαίνουν στα καινούργια.
- Το δεύτερο πολύ σημαντικό, ότι δυστυχώς η Ηλιούπολη διχοτομείται από την Αλίμου – Κατεχάκη, ένας δρόμος πολύ επικίνδυνος με τεράστιο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Φανταστείτε τι θα γίνει – όχι μόνο στην Ηλιούπολη αλλά σε όλο το παραλιακό μέτωπο – όταν θα ξεκινήσει η κατασκευή της επένδυσης. Μηχανήματα έργου, φορτηγά, νταλίκες, αυτοκίνητα καθημερινά από το οδικό δίκτυο Αλίμου – Κατεχάκη και Παραλιακή. Πρέπει επιτέλους μια κυβέρνηση να κάνει κάτι. Από το 2006 συζητάμε, επί Σουφλιά, για έναν δρόμο που θα συνδέει τα νότια προάστια με την Αττική Οδό. Έχουμε φτάσει 2019 και ακόμη είμαστε στις εκθέσεις ιδεών, ότι πρέπει ΝΑ φτιαχτεί ένας δρόμος ο οποίος θα συνδέσει την επένδυση του Ελληνικού ουσιαστικά με την Αττική Οδό. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν να ξεκινήσει ΧΘΕΣ, μελέτες κι ένα έργο με όποιες διαδικασίες συντομότερα.
[Π]: Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχετε κάνει;
Γ.Χ.: Θα επιδιώξουμε να κάνουμε. Θεωρούμε ότι αυτό θα αναβαθμίσει και την επένδυση. Από τα Βόρεια Προάστια θα χρειάζονται ώρες σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν φτιαχτεί δρόμος, για να πλησιάσει κάποιος. Έχουν πέσει διάφορες προτάσεις. Η βασικότερη των τελευταίων ετών είναι να φτιαχτεί μια υπόγεια σήραγγα που θα συνδέει τη Λ. Βουλιαγμένης με την Αττική Οδό. Όμως όλα παραμένουν εκθέσεις ιδεών. Μελέτες δεν έχουν προκηρυχθεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί και καταλαβαίνετε πόσα χρόνια θα χρειαστούν. Η Ηλιούπολη δεν αντέχει να δεχτεί χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά. Δεν θα γίνει ανεχτό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να μην υπάρξει πρωτοβουλία από καμία κυβέρνηση για να φτιαχτεί αυτός ο δρόμος.
[Π]: Έχετε ήδη κάνει συναντήσεις με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους των όμορων Δήμων. Θα ήθελα να μου πείτε τι κλίμα εισπράξατε, τι πνεύμα συνεργασίας υπάρχει;
Γ.Χ.: Σωστά. Έχω κάνει συνάντηση με τρεις Δημάρχους. Τον Γιάννη Κωνσταντάτο στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, τον Ανδρέα Κονδύλη στο Δήμο Αλίμου και τον Άκη Κατωπόδη στο Δήμο Βύρωνα. Είμαι υπέρ ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αντιμετώπισα θετικό κλίμα και από τους Δημάρχους. Επιθυμούν κλίμα συνεργασίας και να προσφέρει ο ένας Δήμος στον άλλο. Αν θέλετε, τα προηγούμενα χρόνια έλειψε αυτό. Αυτή η εξωστρέφεια δεν υπήρχε. Είμαι υπέρ αυτής και πιστεύω ότι όλοι μπορούν να κερδίσουν. Πρέπει να υπάρξουν συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των Δήμων. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Το κλίμα ήταν θετικό. Έχουμε και κοινά ζητήματα, αφού στην ατζέντα βάλαμε και το Ελληνικό, αλλά και το βουνό, τον Σύνδεσμο Ανάπτυξης Υμηττού. Μάλιστα με τον Βύρωνα μας συνδέει κι ένα πολύ σημαντικό έργο, το αντιπλημμυρικό. Πιστεύω ότι μέσα στο 2020 θα μπορέσει να ξεκινήσει το έργο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης, πραγματικά ποτάμι στην οδό Αναστάσεως. Συνεργασίες θα επιδιώξω και με άλλους Δήμους, όμορους και μη. Ήταν θετικά τα μηνύματα.
[Π]: Αναφερθήκατε μόλις σε Κοιμητήριο και Υμηττό. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω πρώτον, αν έχει κορεστεί το Κοιμητήριο της Ηλιούπολης και δεύτερον, για τον Υμηττό αν είστε υπέρ της προστασίας του ή το θεωρείτε μια επενδυτική ευκαιρία;
Γ.Χ.: Ξεκινάω από το πρώτο. Πράγματι έχει κορεστεί το κοιμητήριο Ηλιούπολης. Τυγχάνει πολύ συχνά μέσα στο έτος να υπάρχει αναμονή πιθανόν και δέκα ημέρες, γεγονός που είναι πολύ τραγικό για τους συγγενείς κυρίως συναισθηματικά, στο να περιμένουν για να ταφεί ο δικός τους άνθρωπος. Έχουμε περιπτώσεις όπου φεύγουν από την Ηλιούπολη για να πάνε σε άλλους Δήμους, κυρίως στο Βύρωνα και να τελέσουν τις κηδείες γιατί δεν αντέχουν το διάστημα αναμονής. Το κοιμητήριο είναι μικρό για την πόλη μας. Έχει δημιουργηθεί πριν από 50 και πλέον χρόνια σε αυτή την έκταση και τα χρόνια αυτά έχει ανέβει κατακόρυφα ο πληθυσμό της πόλης. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει ένα νέο κοιμητήριο στην Ηλιούπολη. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε μέσα σε αυτή την θητεία να τα καταφέρουμε. Πως; Είμαι της αντίληψης ότι πρέπει να συνεργαστούμε και με όμορους Δήμους, να κάνουμε δηλαδή διαδημοτικά κοιμητήρια. Δεν είναι εύκολο να βρεις χώρους. Αν ενώσεις όμως δυνάμεις με κοινό αίτημα, εκτιμώ ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ιδέες για χώρους έχουμε, επαφές έχουμε ξεκινήσει. Ευελπιστώ ότι θα ευοδωθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι το υπάρχον κοιμητήριο έχει περιορισμένες αντοχές.
Το δεύτερο ζήτημα. Προφανώς είμαστε υπέρ της προστασίας του Υμηττού. Είχαμε την τεράστια πρόσφατη καταστροφή το 2015. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει οι αναδασώσεις που έπρεπε να γίνουνε. Εξαιρουμένων κάποιων ανακοινώσεων για αναδασώσεις στις οποίες ανταποκρίνεται πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων. Συντονισμένη όμως μελέτη για το τι πρέπει να φυτευτεί δεν έχει γίνει και είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Είμαι επίσης υπέρ ότι το βουνό πρέπει να γίνει επισκέψιμο, γιατί αυτό θα το προστατεύσει ακόμη περισσότερο.
[Π]: Δεν ενέχει αυτό έναν κίνδυνο ανοικοδόμησης;
Γ.Χ.: Είμαι αρνητικός στο να χτιστεί το οτιδήποτε μέσα στο βουνό. Οι ζώνες, Α και Β, που υπάρχουν στον Υμηττό δεν επιτρέπουν οικοδομήσεις και πολύ σωστά, το βουνό είναι περιφραγμένο οπότε δεν τίθεται ζήτημα καταπάτησης, ότι κατά καιρούς αυθαίρετα υπήρχαν στους πρόποδες, κοντά στον αστικό ιστό, έχουν κατεδαφισθεί. Δεν τίθεται εκτιμώ ζήτημα ή κίνδυνος. Χρειάζεται άμεσα αναδασώσεις, μέτρα προστασίας του πρασίνου, ενέργειες συντονισμένες σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, το Δασαρχείο. Να φτιάξουμε εκτός από περιπατητικές διαδρομές, περιβαντολλογικό κέντρο που θα το επισκέπτονται τα σχολεία. Τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν το βουνό, να το επισκέπτονται. Ότι έχει μείνει πρέπει να το προστατεύσουμε και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του πρασίνου ξανά. Το βλέπεις αυτή τη στιγμή και στεναχωριέσαι που έχει περιοριστεί κατά πολύ το πράσινο.
[Π]: Ο δημότης Γιώργος Χατζηδάκης πως θέλει τον Δήμαρχο Γιώργο Χατζηδάκη; Από την οπτική του δημότη δηλαδή τι περιμένετε από τον νέο Δήμαρχο Ηλιούπολης;
Γ.Χ.: Θέλω ο Δήμαρχος πρώτα απ’ όλα να ακούει. Να μην είναι αυταρχικός. Ξέρετε τον προηγούμενο Δήμαρχο πολλοί τον χαρακτήριζαν έτσι κι είχαν δίκιο ως ένα βαθμό. Κυρίως όμως τον θέλω να ακούει προσεκτικά και να λαμβάνει υπόψιν του αυτά που λένε οι δημότες. Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι σοφός και ψηφίζει πάντοτε σωστά. Αυτή είναι η αντίληψή μου. Ακόμη κι αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα υπάρχει λόγος που οι δημότες καταψηφίζουν. Θέλω τον νέο Δήμαρχο ανοιχτό, να δέχεται την διαφορετική άποψη και να προσπαθεί να βγάζει την κοινή συνισταμένη σε όλες τις απόψεις. Να είναι συναινετικός όπου πρέπει. Να μην είναι κλεισμένος σε ένα γραφείο. Να βγαίνει έξω. Να βλέπει ο ίδιος τα προβλήματα. Να είναι δίκαιος, και με το προσωπικό και με όσους συνεργάζεται. Να μην δημιουργεί αυλές. Πολλές φορές τους Δημάρχους τους έχουν φάει οι κόλακες και οι αυλικοί. Επιπλέον, να είναι εργατικός. Πιο ανθρώπινος. Είμαι εναντίον του μοντέλου «πολιτικός». Τον θέλω πιο αληθινό, πραγματικό. Ότι είναι στην καθημερινότητα του, στην οικογένεια του, αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο να το βγάζει και στους δημότες. Η αμεσότητα αυτή πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και στην προεκλογική περίοδο. Και βέβαια, ένας Δήμαρχος δεν πρέπει να καβαλήσει το καλάμι γιατί ξέρετε η εξουσία είναι γλυκιά… Θεωρώ ότι είναι στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου πως έχει γαλουχηθεί και μεγαλώσει. Κάποιος που λέμε ότι «καβάλησε το καλάμι», ε, το είχε από πριν.
Ο Γιώργος Χατζηδάκης γεννήθηκε το 1976 στην Ηλιούπολη, όπου και μεγάλωσε. Η καταγωγή του είναι από το Λασίθι της Κρήτης.
Είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (M.Sc.) στα Χρηματοοικονομικά (Business and Finance) από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μ. Βρετανίας. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά και Ιταλικά).
Ως μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης, συμμετείχε στην ομάδα που εκπροσώπησε την πόλη μας στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α’ Εθνικής του 1990-92.
Εργάζεται από 18 χρονών στον ιδιωτικό τομέα, τόσο στο χρηματοοικονομικό τομέα όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας την επιχείρησή του στην Ηλιούπολη.
Από μικρή ηλικία μπολιάστηκε με το πάθος για τα κοινά έχοντας διατελέσει:
– Εκπρόσωπος των Φοιτητών στη Διοίκηση (Σύγκλητο) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)
– Υπεύθυνος Οικονομικών στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ)
– Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηλιούπολης
– Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Ηλιούπολης
Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης από το 2010 και ασκώντας την πολιτική με ευθύνη και διαφάνεια έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Δεν δίστασε να παραιτηθεί από τη θέση του Αντιδημάρχου όταν διαπίστωσε καταστρατήγηση των Αρχών και Δεσμεύσεών του στους πολίτες της Ηλιούπολης.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 31 Αυγούστου 2019]
πηγή: palmos-glyfada.gr