Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος και σίγουρα δεν είναι δεξιός…
Είμαι αριστερός, φυσικά. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση και ποτέ δεν θα ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μειώσει τους φόρους των πλουσίων. Αν υπάρχει κάτι που δε θα κάνω ποτέ είναι να ψηφίσω τη δεξιά». Ο Γιούργκεν Κλοπ, πέρα από τα προπονητικά του επιτεύγματα, είναι γνωστός για την προσωπικότητα και τις αιχμηρές του δηλώσεις. …
«Μακάρι να τα καταφέρεις με το ποδόσφαιρο, αλλιώς δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για σένα»
Ο Γιούργκεν Κλοπ γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας το 1967. Αναπόφευκτα, από πολύ μικρός «κόλλησε» το ποδοσφαιρικό μικρόβιο από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν τερματοφύλακας σε ερασιτεχνική ομάδα….
Έτσι, ξεκίνησε παίζοντας κι ο ίδιος ερασιτεχνικά σε νεανικές ομάδες της νότιας Γερμανίας. Το ποδόσφαιρο αποτελούσε την κύρια ενασχόλησή του κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ενώ το σχολείο δεν τον ενδιέφερε τόσο πολύ. Τα παράπονα των καθηγητών του για την αμέλειά του ήταν ένα διαρκές φαινόμενο. Ωστόσο, παρά τις μέτριες σχολικές επιδόσεις, όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή συγκεντρώθηκε στο στόχο του και κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης και να πάρει πτυχίο στις Αθλητικές Επιστήμες. Το πρώτο του επαγγελματικό ποδοσφαιρικό συμβόλαιο ήρθε το καλοκαίρι του 1990. Αγωνίσθηκε στην Μάιντς ’05 κι έγινε το «αγαπημένο παιδί» των οπαδών της μικρής πόλης. Για 11 συνεχόμενα χρόνια ο Κλοπ αγωνίστηκε μόνο με την ερυθρόλευκη φανέλα της Μάιντς και έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές και γκολ στην ιστορία της ομάδας. Προς τα τέλη της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο γερμανός αμυντικός παραδεχόταν ανοιχτά ότι ο ρόλος του προπονητή τον γοήτευε περισσότερο.
Ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του τεχνικού του στη Μάιντς και μελετούσε τις τακτικές του. Παράλληλα, άρχισε να φοιτά σε σχολή στην Κολωνία για να αποκτήσει την άδεια προπονητή. Στροφή στην προπονητική Το 2001 πήρε τη μεγάλη απόφαση. Έθεσε τέλος στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και ανέλαβε προπονητικά καθήκοντα στον αγαπημένο του σύλλογο. Η διοίκηση της Μάιντς εμπιστεύτηκε στον 34χρονο Κλοπ τα ηνία της ομάδας. Ήταν ένα μεγάλο ρίσκο που τελικά, όπως αποδείχθηκε, της βγήκε σε καλό. Ο «Κλόππο», όπως ήταν το νέο του παρατσούκλι, μέσα σε δύο σεζόν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλαμπ. Για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, η Μάιντς τερμάτισε ενδέκατη στην τελική κατάταξη, παρά το γεγονός ότι ήταν η ομάδα με τον μικρότερο προϋπολογισμό στο γερμανικό πρωτάθλημα.
Έφτασε μάλιστα να αγωνιστεί στο κύπελλο Ουέφα, όπου αποκλείστηκε, μοιραία, από τη Σεβίλλη. Τελικά, το 2007 η Μάιντς υποβιβάστηκε. Παρά το καλό όνομα που είχε δημιουργήσει ο Γιούργκεν Κλοπ στους διεθνείς ποδοσφαιρικούς κύκλους, αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την ομάδα του. Ωστόσο, ο χωρισμός ήρθε την επόμενη χρονιά, όταν έχασαν την άνοδο. Ύστερα από συνολικά 18 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στο γήπεδο του μικρού ερυθρόλευκου γερμανικού συλλόγου, το «αγαπημένο παιδί» της Μάιντς άνοιξε τα φτερά του. Το διαζύγιο με την «ομάδα της καρδιάς του» κάθε άλλο παρά πικρό ήταν.
Ο τεχνικός παραδέχθηκε ότι όλοι στο σύλλογο, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, έκλαιγαν για μέρες. Προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν, ολόκληρη η πόλη διοργάνωσε ένα μεγάλο πάρτυ. Οι εορτασμοί διήρκεσαν μία βδομάδα. Οπωσδήποτε είναι κάτι που δεν μπορείς να το συναντήσεις εύκολα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Η καταξίωση στη Ντόρτμουντ Το 2008 ο Κλοπ ανέλαβε την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο ιστορικός σύλλογος έβγαινε από μία πολύ κακή σεζόν έχοντας τερματίσει στη 13η θέση της Μπουντεσλίγκας. Ο ταλαντούχος προπονητής έδωσε νέο αέρα στην ομάδα….
Για τις επόμενες τρεις σεζόν η Ντόρτμουντ διέθετε το νεότερο ρόστερ της Μπουντεσλίγκας. Με την καθοδήγηση του Κλοπ, που είχε ενσωματωθεί πλήρως στο νέο περιβάλλον, άρχισε να ανελίσσεται ραγδαία επανακτώντας τη χαμένη αίγλη των προηγούμενων ετών. Το 2009 και το 2010 τερμάτισε στην έκτη και στην πέμπτη θέση αντίστοιχα. Το 2011 έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το 2012, η ομάδα του «Κλόππο» πήρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το γερμανικό πρωτάθλημα σπάζοντας μάλιστα κάθε βαθμολογικό ρεκόρ. Χάρη στην απόδοσή του, τις δύο αυτές σεζόν, κέρδισε επάξια το βραβείο του κορυφαίου γερμανού προπονητή της χρονιάς.
Οι σεζόν από το 2013 έως το 2015, αν και λιγότερο εντυπωσιακές, συνέχισαν να φέρνουν κύπελλα και διακρίσεις. Παρόλα αυτά, ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Ντόρτμουντ. «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση. Επέλεξα αυτή τη στιγμή για να το ανακοινώσω διότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι παίκτες άργησαν να πάρουν τις αποφάσεις τους και δεν υπήρχε χρόνος να αντιδράσουμε». Το υπονοούμενο της δήλωσης αυτής απευθυνόταν στον Γκέτσε και στον Λεβαντόφσκι. Οι δύο παίκτες είχαν σπάσει τα συμβόλαιά τους με την ομάδα εν μέσω αγωνιστικής περιόδου και χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση. Βέβαια, αυτό που πείραξε ιδιαίτερα τον γερμανό τεχνικό ήταν το γεγονός ότι επέλεξαν να πάρουν μεταγραφή στον αιώνιο αντίπαλο της Ντόρτμουντ, τη Μπάγερν Μονάχου. «Μετακόμιση» στη Λίβερπουλ Όταν ο Κλοπ ανακοίνωσε το «διαζύγιο» με τη Ντόρτμουντ, διαβεβαίωνε παράλληλα ότι δεν έχει κάνει συμφωνία με άλλη ομάδα. Η προσέγγιση από τη Λίβερπουλ ήρθε μεταγενέστερα.
Εν μέσω συζητήσεων, πριν από την τελική υπογραφή του συμβολαίου, λέγεται ότι ο «Κλόππο» κλήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Λίβερπουλ, Ίαν Έαρ. Εκεί, ο άγγλος επιχειρηματίας ρώτησε τον Γιούργκεν ποιος είναι ο αγαπημένος του δίσκος των Μπιτλς. «Ο αγαπημένος μου δίσκος των Μπιτλς είναι πάντα ο επόμενος». Ύστερα, τον ρώτησε αν έχει δει ποτέ ζωντανά την καλύτερη μπάντα της δεκαετίας του ‘80, τους The Smiths. Τότε ο προπονητής αποκρίθηκε «Αυτές είναι δύο ξεχωριστές ερωτήσεις. Έχω δει ζωντανά την καλύτερη μπάντα, τους Echo & The Bunnymen. Τους The Smiths, όχι».
Φυσικά, η στιχομυθία αυτή δεν στάθηκε καθοριστική για την πρόσληψη του μεγάλου τεχνικού. Αποτέλεσε όμως ένα δείγμα του χαρακτήρα και του ταμπεραμέντου του, που ενθουσίασε ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο της νέας του ομάδας. Μέχρι σήμερα, ο Κλοπ παραμένει στον πάγκο της βασίλισσας του αγγλικού ποδοσφαίρου μεσουρανώντας τόσο στα αγγλικά όσο και στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σαλόνια. Στα χρόνια του στη Λίβερπουλ, θεωρείται ότι ο γερμανός τεχνικός καταξιώθηκε ως ένας εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο, όπως υποστηρίζουν σπουδαίοι συνάδελφοί του, αλλά και ποδοσφαιριστές που τον έχουν ζήσει. Ο Κλοπ είναι κι αυτός θιασώτης του «γκέγκενπρέσινγκ» (“Gegenpressing”). Σημαίνει πως όταν μια ομάδα χάνει την κατοχή της μπάλας οι παίχτες ορμούν να την ανακτήσουν, αντί να λαμβάνουν αμυντικές θέσεις.
Πολιτικές απόψεις και δημόσιο προφίλ…
Σε αντίθεση με πολλές προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού, που επιλέγουν να μένουν αμέτοχες στα πολιτικά ζητήματα, ο Γιούργκεν Κλοπ λέει δημόσια τις απόψεις του. Πολύ συχνά, έχει εκφράσει σε συνεντεύξεις τις αριστερές του πεποιθήσεις. Έχει ταχθεί δημόσια εναντίον του Brexit. «Πιστεύω σ’ ένα κράτος πρόνοιας. Η κατανόησή μου όσον αφορά την πολιτική έχει ως εξής: αν εγώ τα πηγαίνω καλά, θέλω κι οι άλλοι να τα πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου είναι να ψηφίσω τη δεξιά.» Ο γερμανός τεχνικός είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα τόσο στην Αγγλία όπου ζει τα τελευταία χρόνια, όσο και στην πατρίδα του. Μάρκες όπως η Όπελ, η Πούμα και η Βολκσβάγκεν έχουν χρησιμοποιήσει τον «Κλόππο» ως κεντρικό πρόσωπο στις καμπάνιες τους. Όταν η Μπάγερν ενδιαφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί του λέγεται ότι είπε: «να και κάτι που δεν μπορούν να αγοράσουν με τα λεφτά τους». Όταν την απέκλεισε μέσα στο γήπεδό της, ο Μπεκενμπάουερ είπε ότι ο Κλοπ θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την Μπάγερν. Ο κόουτς απάντησε: «δε χρειάζομαι την Μπάγερν, ούτε αυτή χρειάζεται εμένα, αλλά είναι ωραίο ο Μπεκενμπάουερ να λέει καλά λόγια για μένα». Στο λιμάνι του Λίβερπουλ υπάρχει λατρεία για το πρόσωπό του. Όχι μόνο για το υπέροχο ποδόσφαιρο της ομάδας και της διακρίσεις αλλά γιατί έχει αναπτύξει μια τρομερή χημεία με τον κόσμο. Στο τέλος των ματς μπορεί να δίνει το δικό του σώου με την εξέδρα να τον χαιρετά εν χορώ και να το απολαμβάνουν όλοι. Αυτός, αυτοί και εμείς, οι τηλεθεατές……
πηγή: mixanitouxronou.gr