Με έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων αναβάθμισε η ΕΛ.ΑΣ. το κυνηγητό των μελών της Greek Mafia από τη στιγμή της επιστροφής του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον 7ο όροφο της Κατεχάκη.
Ο χορός των εκατομμυρίων δεν έχει τέλος: βρέθηκαν πολυτελή ακίνητα στο όνομα «νονών» στους πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας, καθώς οι εμπλεκόμενοι στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων έχουν «λευκάνει» μέσα στα χρόνια μέρος των τεράστιων κερδών τους, είτε μέσω καταθέσεων στις τράπεζες, είτε μέσω της κτηματαγοράς.
Μάλιστα, όπως έχει ήδη διαφανεί, η διαχείριση των παράνομων κερδών είναι σε αρκετές περιπτώσεις οικογενειακή υπόθεση, με συγγενείς «νονών» που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια από αντίπαλες συμμορίες να έχουν ανοίξει καφέ, πλυντήρια αυτοκινήτων, κλαμπ και εστιατόρια χωρίς να δικαιολογείται στις περισσότερες περιπτώσεις η προέλευση των ποσών για την επένδυση.
Οι Αρχές ανακαλύπτουν πλέον μεγάλες περιουσίες που δικαιολογούνται μόνο από τα κέρδη του λαθρεμπορίου και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της μαφίας, όπως η προστασία όχι μόνο σε καταστήματα, αλλά ακόμα και σε μαφιόζους που κάνουν λαθρεμπόριο τσιγάρων, γεγονός που έχει συμβάλει στο ξέσπασμα του πολέμου στο εσωτερικό του υποκόσμου.
Επίσης, στο στόχαστρο των Αρχών για το οικονομικό έγκλημα έχουν μπει και οι πολυιδιοκτησίες πρατηρίων βενζίνης – κατά κοινή εκτίμηση, γύρω στα 500 από τα 5.500 βενζινάδικα που λειτουργούν στη χώρα μας ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από την Greek Mafia. Σε ό,τι αφορά, δε, το ύψος των κερδών που έχουν οι λαθρέμποροι, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, τόσο από τα καύσιμα όσο και από τα τσιγάρα.
Οπως είναι γνωστό, μεγαλοϊδιοκτήτης πρατηρίων βενζίνης ήταν το τελευταίο θύμα στον πόλεμο της ελληνικής μαφίας – πρόκειται για τον 44χρονο Βαγγέλη Ζαμπούνη, ο οποίος θεωρούνταν τα τελευταία χρόνια από την ΕΛ.ΑΣ. ως το πλέον ισχυρό στέλεχός της, με δραστηριότητα, πέρα από το λαθρεμπόριο καυσίμων, στην προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά, αλλά και με διείσδυση στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων, στο οποίο κυριαρχεί η μαφία των Ρωσοπόντιων, που εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη, επίσης «μεγάλων ονομάτων» του υποκόσμου.
Ολιστική προσέγγιση
Στην Κατεχάκη κάνουν λόγο για «ταυτοποιήσεις νονών σε εξέλιξη», όπως και άλλων υπόπτων για εκτέλεση συμβολαίων θανάτου, έπειτα από τη σύλληψη των δύο ομογενών από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης για τις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου και του Βασίλη Ρουμπέτη.
Μετά την επανάκαμψη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν επιλέξει την «ολιστική προσέγγιση» στην έρευνα για την Greek Mafia: η γενική ιδέα είναι ότι δεν αρκεί η απλή αστυνομική έρευνα και η αναζήτηση πειστηρίων για το λαθρεμπόριο και τις δολοφονίες, αλλά απαιτείται και οικονομική ανάλυση για τους «νονούς» προκειμένου να επιτευχθεί η ταυτοποίηση τόσο των «κεφαλών» των εγκληματικών οργανώσεων όσο και των «στρατιωτών» που εκτελούν τα συμβόλαια θανάτου.
«Ερευνα σε ζώντες και νεκρούς για τις περιουσίες τους» είναι το μήνυμα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – όπως είναι γνωστό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει συναντήσεις το τελευταίο διάστημα με τους επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα και της ΑΑΔΕ προκειμένου, όπως έλεγαν στελέχη του περιβάλλοντός του, να διασφαλιστεί ότι οι δικογραφίες για τα μέλη της Greek Mafia θα είναι καλά τεκμηριωμένες, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον το φαινόμενο να συλλαμβάνονται μέλη του υποκόσμου αλλά στη συνέχεια να αφήνονται ελεύθερα λόγω ανεπαρκών στοιχείων για τη δράση τους.
Βεβαίως, οι παθογένειες -τόσο στους διωκτικούς μηχανισμούς, όσο και στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης- εξακολουθούν να φρενάρουν τη δράση της Πολιτείας εναντίον των «νονών» της νύχτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις εξάρθρωσης κυκλώματος λαθρεμπορίου τσιγάρων, με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, τον Δεκέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν 100.000.000 λαθραία τσιγάρα, ενώ έγιναν και 39 συλλήψεις, δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο για τα δικαστήρια.
Η δίκη των συλληφθέντων για εκείνη την υπόθεση, που είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της μαφίας του καπνού σε όλη την Ευρώπη, έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο, δηλαδή τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι είναι πλέον ελεύθεροι.
Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει παραεργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, με τυπογραφείο για την έκδοση ετικετών για 19 δισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο, ενώ χρησιμοποιούσε 22 χώρους σε διάφορες περιοχές της Αττικής ως αποθήκες και πάρκινγκ φορτηγών που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των λαθραίων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πέρα από την ελληνική αγορά.
«Νονοί» και «στρατιώτες»
Η αλήθεια είναι ότι η Αστυνομία έχει εικόνα -και σε πολλές περιπτώσεις καθαρή- για το ποια είναι μέλη της Greek Mafia, όπως και ποιοι είναι εκείνοι που εκτελούν τα συμβόλαια θανάτου. Οπως έχει εικόνα και για τις υπόλοιπες μαφίες που λυμαίνονται τον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα, έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό μύθος ότι επιστρατεύονται κυρίως αλλοδαποί για τις δολοφονίες. «Δικοί μας είναι οι περισσότεροι και σκοτώνουν για σχετικά λίγα χρήματα», λέει έμπειρο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν «επιστρατευτεί» σε αρκετές περιπτώσεις και αλλοδαποί πληρωμένοι δολοφόνοι για συγκεκριμένα συμβόλαια θανάτου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες στη δολοφονία του Ζαμπούνη ήταν κλεμμένο από την Ιταλία. Ο δολοφονηθείς θεωρούνταν ένα από τα πλέον ισχυρά πρόσωπα στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Μετά μάλιστα την εν ψυχρώ εκτέλεση τον Ιούνιο στον Κορυδαλλό του Βασίλη Ρουμπέτη, ο οποίος θεωρούνταν ο Νο 1 ανταγωνιστής του, ο Ζαμπούνης έμοιαζε, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ως ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ακόμη και ο ίδιος φέρεται να είχε εφησυχάσει, παρότι γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης. Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούσε δίχως φρουρά και μόνο περιστασιακά είχε εντοπιστεί να κινείται συνοδεία ενός ατόμου που εκτελούσε χρέη προπομπού. Ηταν οπλισμένος, αλλά είχε το πιστόλι περασμένο στη θήκη της ζώνης του και ένα καλάσνικοφ στον χώρο αποσκευών, οπότε τη στιγμή της επίθεσης εναντίον του αιφνιδιάστηκε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
Ο «εμφύλιος» της Greek Mafia, με τις δολοφονίες «νονών» μέσω συμβολαίων θανάτου ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 με την εκτέλεση του 48χρονου Βασίλη Γρίβα, ενός ανθρώπου με πολύ βαρύ ποινικό παρελθόν, ο οποίος ωστόσο είχε μόνο μία καταδίκη σε επτά χρόνια φυλάκισης και αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει ένα μέρος της ποινής του. Ο Γρίβας δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά – τον είχε μόλις αφήσει εκεί και δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί.
Το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» για την κυριαρχία στο οργανωμένο έγκλημα έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 20 θανάτους και ο πόλεμος στη μαφία είναι σε εξέλιξη: σημαδιακές δολοφονίες ήταν εκείνες του Σκαφτούρου, τον Μάιο του 2022 και του Ρουμπέτη, τον Ιούνιο του 2023, για τις οποίες έχουν συλληφθεί οι δύο ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Τώρα οι αστυνομικοί επιχειρούν να βρουν τη διασύνδεση ανάμεσα στις εκτελέσεις Ζαμπούνη και Ρουμπέτη, που ήταν αντίπαλοι στον χώρο της νύχτας.
Εχει ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι από τους «νονούς» έμειναν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα -ή και καθόλου- στη φυλακή, παρότι βαρύνονταν με διάφορα αδικήματα. Κι αυτό είναι κάτι που θέλει να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προωθεί νομοσχέδιο για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.