Η Τουρκία στο ναρκοπέδιο της εξωτερικής της πολιτικής!

Οι αποτυχίες και τα αδιέξοδα του Ερντογάν

Ο υπουργός εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου , κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, διένειμε το εγχειρίδιο της  πολιτικής που θα ακολουθήσει η υπηρεσία του, το οποίο φέρει τον τίτλο “ανθρωπιστική και δραστήρια εξωτερική πολιτική”.

Η λέξη ανθρωπιστική μάλλον δεν εκφράζει την στάση της  Άγκυρας στο διεθνές πεδίο , όπου κατέκτησε επάξια τον τίτλο του “ταραξία”.  Όσο  για την  δραστήρια και ενεργητική πολιτική αυτή συνήθως κρίνεται εκ του αποτελέσματος.  Από ότι φαίνεται η πολιτική που ακολουθεί μοιάζει με βηματισμό σε ναρκοπέδιο και χαρακτηρίζεται από πλήρη αποτυχία.  Πρόκειται για μια τραμπάλα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Ιράν. Ένα πραγματικό κουκλοθέατρο με μαριονέτες που αναγκάζονται να αλλάζουν ρόλους και ρητορική καθημερινά.

Πρώτα απ’ όλα δεν κατάφερε να επιβάλει τις απόψεις της Τουρκίας στον δυτικό κόσμο.  Οι σχέσεις της με την Ε.Ε σχεδόν τερματίστηκαν. Δεν χαίρει την παραμικρή εκτίμηση στον αραβικό κόσμο. Έπαυσε να είναι ο εκφραστής του ήπιου Ισλάμ και τον ρόλο αυτό τον ανέλαβε η Σαουδική Αραβία. Με την πτώση των Μουσουλμάνων Αδελφών στην Αίγυπτο έσβησαν τα όνειρα της για κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Δεν κάθισε ακόμα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που στήθηκε στη Λιβύη. Στην σύνοδο που οργανώθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας μεταξύ όλων των φατριών που ελέγχουν τη Λιβύη στην μετά Καντάφι εποχή, μια ομάδα από αυτούς τόνισε ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν συμμετέχει σε αυτό η Τουρκία.  Έτσι πραγματοποίησαν μια δεύτερη σύνοδο με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ε.Ε. από την οποία απουσίαζε ο Ερντογάν.

Οι Σαουδάραβες δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Κασόγκι μέσα στο Προξενείο τους  στην Πόλη, ο σουλτάνος δήλωσε ότι έχει μαγνητοφωνημένες τις τελευταίες στιγμές του θύματος, αλλά κανείς δεν του δίνει σημασία.

Οι αποτρόπαιες δολοφονίες αντιπάλων είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όλα τα δικτατορικά καθεστώτα. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το έγκλημα διαπράχθηκε στην Πόλη και όχι σε μια άλλη πόλη. Μήπως οι Σαουδάραβες ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ερντογάν;

Μήπως ο φιλόδοξος διάδοχος  Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήθελε να του πει “κοίτα μπορώ να κάνω εκτελέσεις στη χώρα σου”. Γιατί ως γνωστόν οι σχέσεις του νεαρού διαδόχου δεν είναι αγαστές με τον σουλτάνο.  Οι Σαουδάραβες θεωρούν εχθρούς τους Μουσουλμάνους Αδελφούς που στηρίζει ο Ερντογάν. Επίσης, στην κρίση της Σαουδικής Αραβίας  με το Κατάρ , η Άγκυρα υποστήριξε το Κατάρ. Τέλος , όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολα ο ¨αδελφός ¨ Άσαντ έγινε  ο “δολοφόνος”  Άσαντ.

Πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τα θέματα Ιράν-Ιράκ , Andrew Peek βρισκόταν στο Ερμπίλ, όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του “Συμβουλίου Ασφαλείας του Κουρδιστάν”, Μεσούτ Μπαρζανί. Οι δυο άνδρες συζήτησαν το θέμα της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου του Κιρκούκ που είχαν σταματήσει πριν από ένα χρόνο, καθώς και ζητήματα των “αμφισβητούμενων περιοχών”.   Οι αμφισβητούμενες περιοχές είναι τα κουρδικά εδάφη που βρίσκονται πέρα από την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων του Ιράκ. ..

Παρά τα  fake news των ΜΜΕ οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους. Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην  Άγκυρα , Jeffrey Hovelan καλεί κατά διαστήματα τους δημοσιογράφους και τους δίνει πληροφορίες , με την υπόδειξη να μη δημοσιευτούν, για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον στο καυτό Κουρδικό ζήτημα.  Βέβαια, οι λαλίστατοι δημοσιογράφοι αναδημοσιεύουν τις ειδήσεις που έχουν. Στόχος του Επιτετραμμένου είναι  την προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις υποχωρήσεις που θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των Κούρδων μαχητών του PYD-YPG, που είναι παρακλάδια του ΡΚΚ, αλλά δεν θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ.
Το εγχειρίδιο της ανθρωπιστικής εξωτερικής πολιτικής δεν πείθει κανέναν. Το παρελθόν και το παρών της χώρας είναι βεβαρημένο με τόσα εγκλήματα και τόσες γενοκτονίες που η λέξη “ανθρωπισμός” χάνει την σημασία της.

Συντάκτης: ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
πηγή: militaire.gr