«Μακάρι να μην επιβεβαιωθώ»: Η τρομακτική πρόβλεψη του Dr Ιωαννίδη γι’ αυτό που έρχεται στην Ελλάδα

Ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες σε όλον τον πλανήτη. Ο φονικός ιός που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα, έχει αφήσει σημαντικές πληγές σε όλον τον κόσμο.


Αυτό που ουδείς μπορεί να γνωρίζει είναι αν το δεύτερο κύμα θα είναι ισχυρότερο σε σχέση με το πρώτο. Μιλώντας στην ιστοσελίδα protagon.gr ο καθηγητής Ιωαννίδης εξέφρασε τους φόβους του για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα.

Όπως σημείωσε ένα γενικό lockdown και πάλι θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, οι χώρες που τα πήγαν καλά στην πρώτη φάση, αναμένεται να δεχθούν μεγάλο πλήγμα. Εκφράζει μάλιστα την απαισιοδοξία του για την ανακάλυψη εμβολίου σύντομα.

«Είναι εντελώς άγνωστο αν θα υπάρξει δεύτερο επιδημικό κύμα και, αν υπάρξει, πότε ακριβώς θα συμβεί και πόσο ισχυρό θα είναι. Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν την ύπαρξη δεύτερου κύματος και μάλιστα με πιο θεαματική ισχύ στις χώρες που τα πήγαν καλά στο πρώτο κύμα (π.χ. στην Ελλάδα). Με βάση όμως το πόσο θεαματικά έχουν πέσει έξω τα ταλαίπωρα μαθηματικά μοντέλα σε αυτή την πανδημία μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την πρόβλεψη της μετρητοίς, και μακάρι και αυτή η πρόβλεψη να βγει λανθασμένη.

Όμως έχει τεράστια σημασία να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, να κάνουμε εντατική χρήση τεστ, και ιδανικά κάθε 2 με 3 εβδομάδες αντιπροσωπευτική δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό (π.χ. δείγματα από περίπου 3.000 άτομα που αντιπροσωπεύουν τον γενικότερο πληθυσμό) για να διαπιστώσουμε από νωρίς πιθανή νέα αναζωπύρωση και να την καταστείλουμε εγκαίρως» σημείωσε για την ύπαρξη δεύτερου κύματος του ιού.

Όσον αφορά για την ανακάλυψη του εμβολίου σημείωσε ότι εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν αποτελεσματικό εμβόλιο για τους κορονοϊούς. Επεσήμανε μάλιστα ότι ακόμη και να ανακαλυφθεί το εμβόλιο, θα χρειαστούν ακόμη 6-12 μήνες μέχρι τη μαζική παραγωγή.