Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θέλουμε να στείλουμε μήνυμα και αν θέλετε να βοηθήσουμε τις γυναίκες εκείνες που είναι εγκλωβισμένες μέσα σε τέτοιες συμπεριφορές.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο
Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις κατά των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξης τους .
Σήμερα , με την κρίση που περνάμε στη χώρα μας , η κατάσταση θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχει ξεφύγει και το διαπιστώνουμε αυτό από τον περίγυρό μας.
Ο θυμόσοφος λαός μας λέει ότι «…η φτώχεια φέρνει γκρίνια» και για μια φορά ακόμη έχει δίκιο, αφού τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας αυξάνονται κάθε χρόνο κατακόρυφα τα κρούσματα βίας στην οικογένεια.
Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς βασανίζουν τουλάχιστον μια στις τρεις ελληνικές οικογένειες! Και τούτο ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου των μελών της. Μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες.
Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτει η πολιτεία. Η βία μέσα στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια.
Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αδιανόητα μεγάλου αριθμού γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων μέσα στην ίδια την οικογενειακή τους καθημερινότητα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι! Λίγες μέρες πριν είχαμε την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών, η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα και δυστυχώς τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν υπάρχει φροντίδα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών.
Κάθε χρόνο την ίδια ημέρα υπενθυμίζουμε με εκδηλώσεις και αφιερώματα Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν βιώσει και βιώνουν βία θέλουν βοήθεια, προσοχή και μέριμνα κάθε μέρα.
Η γραμμή SOS 15900 «ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2011, στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες και παρέχει, σε 24ωρη βάση καθημερινά, άμεση βοήθεια σε επείγοντα περιστατικά βίας. Η γραμμή απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας, κακοποίηση, βιασμό ή απόπειρα βιασμού.
Έχουμε συναντήσει αρκετές γυναίκες που είναι θύματα βιασμού και κάποια περιστατικά είναι αρκετά τραγικά. Αυτές τις γυναίκες προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε και να τις φέρουμε σε επικοινωνία με την ΓΓΙΦ. Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι πολύ δύσκολα η γυναίκα θα αποφασίσει να κάνει το βήμα. Μπορεί να πάρει τηλέφωνο για να αναφέρει το περιστατικό και να πάρει νομικές συμβουλές αλλά φοβάται και σταματάει είτε γιατί υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, είτε γιατί υπάρχουν παιδιά. Αυτές οι γυναίκες συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζονται περισσότερη δουλειά.Το σωματείο μας συνεργάζεται με άριστους ψυχολόγους και έχουμε βοηθήσει αρκετές γυναίκες αρκεί να το θέλουν.
Το υγιές οικογενειακό περιβάλλον προστατεύει όλα τα μέλη και κυρίως τα παιδιά και επιβάλλεται να το έχουμε.
Θα μπορούσα να σας μιλώ επί ώρες για το θέμα της Βίας που για εμένα είναι ανεξάντλητο αλλά ας αρκεστούμε σε αυτά τα σημαντικότερα κατά την άποψη μου και ας προσπαθούμε όλες μαζί να βοηθήσουμε η μία την άλλη. Αφιερώνω σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες το παρακάτω ποίημα του Καβάφη.
Κ. Καβάφης
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την,
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μιά ξένη φορτική.
Η Πρόεδρος της
Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας ‘εμείς’
Λένα Μαυρακάκη