Tο φθινόπωρο είναι καιρός για κάστανα! Από τις αρχές Οκτώβρη, μέχρι το Γενάρη ο ιδιαίτερος αυτός ξηρός καρπός έχει την τιμητική του. Πολλοί είναι εκείνοι, που δεν γνωρίζουν πως να τα καβουρδίσουν στο σπίτι. Όμως ο τρόπος είναι πολύ απλός, και τελικά τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν μία γευστική προσθήκη σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.
Τα κάστανα διαφέρουν από τους υπόλοιπους καρπούς
Η θρεπτική αξία των κάστανων τα κατατάσσει σε μία μοναδική διατροφική κατηγορία. Πρόκειται για έναν ξηρό καρπό, που πολύ μικρή σχέση έχει με τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα άλλα είδη.
Φουλ στους υδατάνθρακες!
Τα κάστανα περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων, σε σύγκριση με κάθε άλλο ξηρό καρπό. Αυτό βοηθά στο να έχουν λιγότερες θερμίδες. Τριάντα γραμμάρια (3 μεγάλα), αποδίδουν περίπου 65kcal. Δήλαδη, όσο περίπου 7 αμύγδαλα ή 2 καρύδια! Πρακτικά, κάτι τέτοιο σημαίνει πως μπορείτε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς!
Φτωχότερα σε λιπαρά και πρωτεΐνες
Το άμυλο, δηλαδή οι υδατάνθρακες, δυστυχώς παίρνουν τη θέση των καλών λιπαρών στα κάστανα. Τα τελευταία δεν περιέχουν καθόλου καρδιοπροστατευτικά ωμέγα 3 λιπαρά. Η απουσία λιπαρών, είναι εκείνη που “ρίχνει” το θερμιδικό περιεχόμενο. Θυμηθείτε πως οι υδατάνθρακες “κρύβουν” λιγότερη ενέργεια ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, αποδίδουν 4 έναντι 9 θερμίδων αντίστοιχα. Επιπλέον, τα κάστανα είναι φτωχά σε πρωτεΐνες.
Παράδοξη πηγή βιταμίνης C
Περιέχεται κυρίως στα λαχανάκια και στα φρούτα, στη φύση όμως υπάρχουν και παράδοξες πηγές της βιταμίνης C! Μία από αυτές είναι και τα κάστανα, που 3 μόλις από αυτά “χαρίζουν” το 10% των ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνηC είναι γνωστή όχι μόνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και για το δέρμα και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Ακόμη, τα κάστανα θεωρούνται πηγή μαγγανίου, για την υγεία των οστών,και χαλκούγια την υποστήριξη του μεταβολισμού. Σε αυτά θα βρείτε και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως το β- καροτένιο και οι πολυφαινόλες.
Χωρίς γλουτένη
Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη. Το υψηλό περιεχόμενό τους σε υδατάνθρακες, βοηθά στην υποκατάσταση άλευρων με πουρέ κάστανου, που βρίσκει εφαρμογές σε αρκετές συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Καβουρδίστε τα κάστανα σε 4 βήματα
Για να καβουρδίσετε τα κάστανα δεν αρκεί να τα βάλετε στο φούρνο. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και σίγουρα θα σας ανταμείψει!
- Χαράξτε: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε ένα μεγάλο σταυρό (Χ) στο κάτω, πλατύ μέρος του κάστανου.
- Μουλιάστε: Μουλιάστε τα κάστανα για περίπου ένα λεπτό σε ένα μπολ με νερό. Σκουπίστε τα καλά πριν τα βάλετε στο φούρνο. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά, όπως δενδρολίβανο, χοντρό αλάτι ή λίγο ελαιόλαδο.
- Τυλίξτε: Τυλίξτε τα κάστανα σε αλουμινόχαρτο. Φροντίστε να δημιουργήσετε μία μόνο στρώση, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε: Στους 1800Cψήστε για περίπου 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το κάτω μέρος των κάστανων. Αφήστε να κρυώσουν για λίγο και ξεφλουδίστε ξεκινώντας από τη χαραγή.
Τα κάστανα συνδυάζονται ιδανικά με το κρέας, αλλά και τα ψητά λαχανικά. Μπορούν να γίνουν σούπα, να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί ή στο κέικ σας.
πηγή: healthview.gr