Διαφημιστείτε εδώ

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι το υπουργείο Υγείας λίγο πριν από τις εκλογές δεν ακολούθησε την διαδικασία που πρέπει να εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ, για το άρθρο 96 του νομοσχεδίου που είχαν φέρει στη Βουλή η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης) και αφορούσε τα καπνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ότι η μη τήρηση της διαδικασίας που ακολουθούν πάντοτε τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθιστά το άρθρο 96 «ανενεργό» και «μη εφαρμόσιμο».

Στην εμπλοκή με την ΕΕ οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα… τρικ υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη, και να χρησιμοποιήσουν διαδικασίες επείγοντος που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών …

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις καπνικών προϊόντων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αποτελούσαν μέρος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας (άρθρο 96) παραβίασαν τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ για διαβούλευση, με αποτέλεσμα πλέον η Ελλάδα και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να είναι υποχρεωμένες να αποσύρουν τώρα το συγκεκριμένο άρθρο αφού καθίσταται «ανενεργό» μετά την απόφαση της Κομισιόν λόγω παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που είχε δημιουργήσει ο μη σεβασμός των διαδικασιών της ΕΕ που όλα τα κράτη-μέλη τηρούν, είναι ότι δυο χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία) κατέθεσαν επίσημα και δημόσια τις ενστάσεις τους για τις ελληνικές πρακτικές. Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση είναι σπάνια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα ιδιαίτερα όταν μια από τις χώρες διατηρεί την προεδρία της ΕΕ, όπως συνέβαινε με την Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού.

Οι ελληνικές αρχές είχαν υποβάλλει τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ…

Μάλιστα, οι υπάλληλοι του υπουργείου που παρέλειψαν την σχετική διαδικασία, προέβησαν στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα η σχετική κοινοποίηση να υποβλήθηκε εκ των υστέρων και μάλιστα, για λόγους ανεξήγητους, με αίτηση για διαδικασία επείγοντος.

Εκτός της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον επιστημονικό κόσμο που θεωρούν ότι οι διατάξεις έχουν σημαντικά λάθη και δεν έχουν λάβει υπόψη τους καμία απολύτως διεθνή επιστημονική εξέλιξη.

πηγή: euractiv.gr

Exit mobile version