“Το όραμα γίνεται πραγματικότητα !!! Ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχό μας Γιάννης Κωνσταντάτος Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρουπολης, καθώς και τους Fotis Iasonidis, Fotis-Angelos Mantalos , Αναστασία Ευαγγέλου-Στολίγκα, Minas Pertselakis, που αγκάλιασαν αυτή την ιδέα !!!
Το έμβλημα-λογότυπο του Λαογραφικού Μουσείου, είναι στεφάνι ελιάς, αντίγραφο από μνημείο που βρίσκεται στο Δήμο μας. ”
Χαρά Λαμπρινού, Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ :
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης επιθυμώντας να τιμήσει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας και προκειμένου να μη χαθεί ή καταστραφεί το υπάρχον πολιτιστικό υλικό, αποφάσισε, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, να ιδρύσει Λαογραφικό Μουσείο.
Ως γνωστόν, στον Δήμο μας κατοικούν άνθρωποι, που κατάγονται από περιοχές του Πόντου μας, όπως η Αργυρούπολη και τα Σούρμενα, με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο και τα λαογραφικά ήθη και έθιμα.
Επειδή επίσης με τον καιρό ο Δήμος μας εμπλουτίστηκε και με πληθυσμούς με έντονα τα δικά τους τοπικά πολιτιστικά στοιχεία, όπως Κρήτες, Ηπειρώτες, Πελοποννήσιους, Νησιώτες κ.λ.π., εκτιμούμε όλοι μας το μέγεθος της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο κατέχουμε στην Πόλη μας.
Έχουμε συνεπώς ιερή υποχρέωση να το συγκεντρώσουμε, να το συντηρήσουμε, να το καταγράψουμε και να το παρουσιάσουμε σε μόνιμη κατάλληλη έκθεση, έτσι ώστε να μείνει ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους μας και κυρίως στις επερχόμενες γενεές.
Παράλληλα στοχεύουμε να καταγραφεί και να φωτογραφηθεί κάθε αντικείμενο, που σχετίζεται με τον παραδοσιακό μας βίο και πολιτισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα αντικείμενα που θα καταγραφούν θα χρησιμοποιηθούν στην έκθεση του Μουσείου.
Έτσι τα αντικείμενα αυτά με την βοήθεια της τεχνολογίας θα διασωθούν από την αφάνεια και τη φθορά και θα μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να προσελκύσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό, μετέχοντας σε διάφορες ηλεκτρονικές εκθέσεις, μέσω διαδικτύου.
Για την επίτευξη του μεγάλου σκοπού αυτού έχει συσταθεί, με απόφαση του Δημάρχου, ειδική Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό της μεγάλης αυτής προσπάθειας. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα αρχίζει με την καταγραφή των διαφόρων αντικειμένων που βρίσκονται στα σπίτια των συμπολιτών μας. Αυτό θα γίνει από ειδικά συνεργεία, από συμπολίτες μας, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά.
Σας επισημαίνουμε ότι μετά την καταγραφή και φωτογράφηση τα αντικείμενα θα παραμένουν στο σπίτι σας. Όταν τελειώσει η διαδικασία της καταγραφής, όλα τα καταγεγραμμένα αντικείμενα θα ταξινομηθούν και θα αξιολογηθούν από ειδική επιστημονική ομάδα και θα επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα για την έκθεση του Μουσείου.
Για να διευκολύνουμε την καταγραφή και να έχετε μια ιδέα τι αναζητάμε, σας προτείνουμε ενδεικτικά ορισμένες κατηγορίες αντικειμένων που έχουν ενδιαφέρον για να καταγραφούν και να εμπλουτίσουν την έκθεση του Λαογραφικού μας Μουσείου. Αυτά είναι:
- 1. Αντικείμενα που σχετίζονται με την υφαντική τέχνη (βαφές, σχέδια, κατεργασία μαλλιού κ.α.).
- 2. Αντικείμενα υφαντουργίας, μάλλινα και βαμβακερά (χαλιά, κουρτίνες, τραπεζομάντηλα κ.α.).
- 3. Κεντήματα κάθε είδους.
- 4. Οικιακά αντικείμενα, έπιπλα και σκεύη (χάλκινα, ξύλινα, γυάλινα κ.α.).
- 5. Παραδοσιακή ενδυμασία (ανδρική, γυναικεία, υπόδηση, κοσμήματα κ.α.).
- 6. Αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με παραδοσιακά επαγγέλματα (όπως επί παραδείγματι γεωργός, αμπελουργός, πετράς, κουρέας, ράφτης, υποδηματοποιός, τσαρουχάς, πεταλωτής, φαναρτζής, σαμαράς, ρολογάς, χρυσοχόος, βαρελάς, κηροπλάστης, σιδηρουργός, ξυλουργός κ.α.).
- 7. Αρχειακές συλλογές (φωτογραφίες, έντυπα, επιστολές, βιβλία κάθε είδους κ.α.).
- 8. Έργα λαϊκών ζωγράφων (κάδρα, πάντες κ.α.).
- 9. Έργα αγιογράφων (φορητές εικόνες κ.α.).
Σας καλώ να συνεργαστείτε με τους καταγραφείς και την Επιτροπή για να στηρίξουμε όλοι μαζί την μεγάλη προσπάθεια να διασώσουμε και να αναδείξουμε τον λαϊκό μας πολιτισμό και τα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, να οργανώσουμε το δικό μας Λαογραφικό Μουσείο.
Σας περιμένουμε όλους προκειμένου να συμβάλλετε στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εμπλουτισμό του Λαογραφικού Μουσείου μας.
Υπεύθυνες καταγραφής των αντικειμένων:
α. κ. Χαρά Λαμπρινού, Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής (τηλ. επικοινωνίας 6932135620).
β. κ. Αναστασία Ευαγγέλου – Στολίγκα, Συντονίστρια (τηλ. επικοινωνίας 6946618727).
Με εκτίμηση και ευχαριστίες
Ο Δήμαρχος
Ελληνικού – Αργυρούπολης
Γιάννης Κωνσταντάτος