Mία από τις πιο διάσημες φράσεις του Oscar Wilde είναι η εξής: “Ο σαρκασμός είναι το χειρότερο είδος χιούμορ. Είναι όμως η υψηλότερη μορφή ευφυίας”. Φράση που μπορείς να επαναλάβεις σε όποιον σε κατηγορεί ότι τον προσβάλλεις με τα αστεία σου ή ότι απλά δεν καταλαβαίνει γιατί λες αυτά που λες.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Personality and Social Psychology έδειξε ότι ο σαρκασμός επιδρά θετικά στη δημιουργικότητα και στον τρόπο με τον συζητάς.
Ο λόγος; Τα σαρκαστικά σχόλια μπορεί να είναι αγενή, ωστόσο περνούν με έναν πιο αστείο τρόπο το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στον συνομιλητή σου, χαλαρώνοντας τόσο τον ίδιο, όσο και τη σοβαρότητα της εκάστοτε κατάστασης.
Σε εργαστηριακή μελέτη που διεξήχθη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν σενάρια στα οποία (1) κάποιος έκανε μία “κακή” πράξη, όπως να καπνίζει και (2) κάποιος άλλος σχολίαζε τη συμπεριφορά του πρώτου προσώπου. Αυτό το σχόλιο ήταν είτε κυριολεκτικό (“βλέπω δεν ανησυχείς για την υγεία σου”) ή σαρκαστικό (“βλέπω ότι ανησυχείς για την υγεία σου”). Οι συμμετέχοντες βρήκαν το σαρκαστικό σχόλιο να είναι πολύ πιο καθοριστικό ή καλύτερα επιδραστικό από το κυριολεκτικό.
Μία δεύτερη επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε τα πορίσματα της πρώτης, καθώς συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί σε σαρκαστικά σχόλια αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ καλύτεροι συνομιλητές από εκείνους που απέφευγαν τον σαρκασμό.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και ο σαρκασμός γίνεται αρχικά αντιληπτός ως μία αγενής μορφή επικοινωνίας, αν εκληφθεί σωστά από τον συνομιλητή μπορεί να έχει τεράστια οφέλη σε μία συζήτηση. Αρκεί αυτή να μην είναι για παράδειγμα στα social media. Όπως τόνισαν, ο σαρκασμός μπορεί να παρεξηγηθεί εύκολα στην περίπτωση μίας διαδικτυακής συνομιλίας, κατά την οποία δεν υπάρχει οπτική ή ακουστική επαφή.
Τέλος, όσον αφορά στο πώς ο σαρκασμός ανεβάζει τα επίπεδα ευφυίας του ατόμου, οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάνοντας σαρκαστικά σχόλια, βάζεις το μυαλό σου να λειτουργήσει παραπάνω από το κανονικό. Με απλά λόγια να σκεφτεί περισσότερο σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να κάνει ένα σαρκαστικό σχόλιο τη δεδομένη στιγμή, αλλά κι αν αυτό που έχει σκεφτεί είναι πράγματι σαρκαστικό ή κυριολεκτικό. Για να το πετύχει αυτό, ενεργοποιεί τη διαδικασία της αφαίρεσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη δημιουργική σκέψη.
Κοίτα να δεις τελικά, που ο Chandler από τα “Φιλαράκια” ήταν ο πιο ευφυής όλων.
πηγή: Ναταλί Αντωνίου / esquire.com.gr