Mαρίνα Αλίμου: 100 έμμεσες θέσεις εργασίας για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού

«Πήραμε μια μεγάλη απόφαση για το μέλλον της πόλης για τα επόμενα 40-50 χρόνια» είχε πει ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, όταν τον περασμένο Απρίλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, είπε το μεγάλο ΝΑΙ, υπερψηφίζοντας το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και το ΤΑΙΠΕΔ, για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας.

Πριν από δύο ημέρες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός  για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά με την έναρξη των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών:

«Η ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της παραχώρησης μαρινών, όπως είναι αυτές του Αλίμου και της Χίου.

Η προσέλκυση επενδύσεων στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας ολόκληρων περιοχών και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας».

«Εκτός από το κολυμβητήριο, που παραμένει στη θέση του, ο δήμος θα έχει και ένα μεγάλο κέρδος από τα δημοτικά τέλη που θα υποχρεούται να καταβάλλει ο επενδυτής και το ύψος τους θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο» λέει ο Ανδρέας Κονδύλης

«Μέχρι τώρα παίρναμε από τη μαρίνα 10.000 ευρώ το χρόνο.Το ποσό που θα λαμβάνουμε από τα 18.500 τετραγωνικά μέτρα που θα δομηθούν, θα είναι πολλαπλάσιο».

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας Marnet, που έχει εκπονήσει τη μελέτη για τη μαρίνα, τόνισαν ότι η μαρίνα Αλίμου είναι η αιχμή του δόρατος του θαλάσσιου τουρισμού της Ελλάδας. «Η μαρίνα Αλίμου είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της ιστιοπλοΐας» είπαν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2017 ενέκρινε Συμφωνία-Πλαίσιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Ταμείου και του Δήμου Αλίμου σε σχέση με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας στην περιοχή.

Η Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, μετά και την υπερψήφισή της χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλίμου.

Η Συμφωνία, μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Ανάληψη υποχρέωσης από το ΤΑΙΠΕΔ για επικαιροποίηση της θεωρημένης ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η οποία θα προβλέπει την παραμονή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση και υποβολή της στις αρμόδιες αρχές.

– Παροχή συναίνεσης του ΤΑΙΠΕΔ προς την ΕΤΑΔ για παράταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου Αλίμου για το κολυμβητήριο

Προσδιορισμός των χώρων του Κολυμβητηρίου βάσει της επικαιροποιημένης ΣΜΠΕ, δηλαδή των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων (πισίνες), αποδυτηρίων, γραφείων διοίκησης, κυλικείου, χώρου στάθμευσης, καθώς και ενός  κτιρίου αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών ή/και αθλητικών δράσεων του Δήμου Αλίμου.

–  Πρόβλεψη υποχρέωσης του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριλάβει στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, ρητές προβλέψεις σχετικά με την υποχρέωση του Παραχωρησιούχου για την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, τα οποία θα καθορίσει ο Δήμος Αλίμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο Δήμος Αλίμου από την πλευρά του, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, πέραν του ότι συμφωνεί και υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας, υποχρεούται να συμβάλλει στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για την βελτίωση της εικόνας της μαρίνας με την άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στη Μαρίνα Αλίμου, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση λοιπών στερεών αποβλήτων (ενδεικτικά σκραπ κ.λπ.), που επίσης βρίσκονται στη Μαρίνα.

Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με 1,100 θέσεις ελλιμενισμού. Η εξαιρετική στρατηγική της θέση ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη της χερσαία ζώνη αποτελούν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της. Η μαρίνα σήμερα λειτουργεί κυρίως ως μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής (bare boats).

Βασικά χαρακτηριστικά
Θέσεις Ελλιμενισμού: 1,100
Χερσαία Ζώνη: 210,000 τμ.

Στην κατοχή του δήμου παραμένει και το πάρκινγκ του κολυμβητηρίου με τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης. Το «Dia Noche» θα γκρεμιστεί και στη θέση του θα ανεγερθεί κτίριο 210τμ, στο οποίο θα στεγαστούν γραφεία και χώροι για πολιτιστικές δραστηριότητες. Στη μαρίνα προβλέπεται ακόμη και η δημιουργία ενός ξενοδοχείου (όχι μεγάλη μονάδα). Εκτός από τα καταστήματα θα δημιουργηθεί και χώρος για να γίνονται εκθέσεις τουριστικών σκαφών.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» είπε ο δήμαρχος.

«Τα κτίρια που θα χτιστούν θα είναι διώροφα. Ο φράχτης θα έχει ύψος δύο μέτρων από τα οποία μόνο τα 50-60 εκατοστά θα είναι τσιμεντένια.

Εκτός από τις δύο μεγάλες εισόδους στις άκρες της μαρίνας, θα δημιουργηθούν και άλλες για την πρόσβαση των πεζών.

Ο δήμος θα έχει το δικό του τουριστικό περίπτερο για να ενημερώνονται οι επισκέπτες για τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης μας.

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου θα συνεχίσει να έχει έδρα τη μαρίνα. Σε επόμενη φάση θα γίνουν συζητήσεις για τους επαγγελματίες ψαράδες που βρίσκονται στη μαρίνα.

Το ΤΑΙΠΕΔ άκουσε και σεβάστηκε τις απόψεις μας. Αν μεθαύριο γίνει κάτι παράλογο φυσικά και θα διεκδικήσουμε δικαστικά τα δικαιώματά μας».

Η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών. Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Στην Α΄ φάση το ΤΑΙΠΕΔ θα προσκαλέσει τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάθε μία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στις δύο προσκλήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.hradf.com), θα προκριθούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση.

Στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε μαρίνας και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μαρίνα Αλίμου έως τις 16.01.2018.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην Αθήνα σήμερα ……………., ημέρα της εβδομάδος ………………………., μεταξύ των κάτωθι συμβαλλόμενων μερών, ήτοι

αφενός

της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Κολοκοτρώνη αρ. 1 και οδός Σταδίου, Τ.Κ. 10562) και εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή του παρόντος από τον κ. ………………………………………………. δυνάμει του από …………..………. πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του, καλούμενης εφεξής και χάριν συντομίας το «ΤΑΙΠΕΔ» και

αφετέρου

του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Δήμος Αλίμου», που εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή του παρόντος από το Δήμαρχο Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη δυνάμει …………………………….. (καλούμενου εφεξής και χάριν συντομίας ο «Δήμος Αλίμου»),

συμφωνούνται και γίνονται αμοιβαία αποδεκτά τα παρακάτω:

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η περιοχή της Μαρίνας Αλίμου (εφεξής η «Μαρίνα Αλίμου») ανήκει σήμερα στην κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (εφεξής «ΕΤΑΔ») δυνάμει του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, σε συνδυασμό με (α) το άρθρο 47 § 5 του Ν. 3498/2006, (β) το άρθρο 22 §1 του Ν 2819/2000, το άρθρο 9 §1 του ν.δ 4109/1960 και το π.δ. 260/11.03.1981, καθώς και (γ) το άρθρο 4 §11 του Ν 3139/2003 και το π.δ. 242/25.07.1992.
Με την υπ’ αριθμ. 218/2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β/2322), όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 237/2013 απόφασης της ίδιας ως άνω Διυπουργικής Επιτροπής (ΦΕΚ Β’/1668) (εφεξής η «Απόφαση ΔΕΑΑ»), περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και ακινήτων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Αλίμου. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού σε δύο φάσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την προσέλκυση επενδυτών (εφεξής ο «Διαγωνισμός») για την ανάθεση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης (εφεξής η «Σύμβαση Παραχώρησης») και την αξιοποίηση του ανωτέρω δικαιώματός του στη Μαρίνα Αλίμου.
Στην Απόφαση ΔΕΑΑ ορίζεται ότι μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του αναδειχθέντος μέσω του ανωτέρω διαγωνισμού παραχωρησιούχου (εφεξής ο «Παραχωρησιούχος»), τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου συνεχίζουν να ασκούνται από το φορέα που ήδη τα ασκεί (ήτοι την ΕΤΑΔ), εξαιρουμένης της δυνατότητας παραχώρησής της σε τρίτο. Συνεπώς, δυνάμει της σχετικής πρόβλεψης στην Απόφαση ΔΕΑΑ σε συνδυασμό με τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του νόμου 3986/2011, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για οποιαδήποτε νέα μίσθωση / παραχώρηση χρήσης στη Μαρίνα Αλίμου θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως η έγγραφη συναίνεση του ΤΑΙΠΕΔ.
Με την από 9.11.1988 Σύμβαση Παραχώρησης Χρήσης Ακινήτου ο ΕΟΤ παραχώρησε στο Δήμου Αλίμου, κατά δικαίωμα χρήσης προς το σκοπό δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, άνευ ανταλλάγματος και για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, ήτοι μέχρι την 8.11.2018, έκταση της Μαρίνας Αλίμου εμβαδού 12.000 τ.μ., όπως αυτή απεικονίζεται στο υπ’ αριθμ. 799/142/44060/18.10.1988 τοπογραφικό διάγραμμα του Ε.Ο.Τ. υπό στοιχεία [……………………]. Εν συνεχεία, με την από 14.2.2001 Τροποποίηση της από 9.11.1988 Σύμβασης Παραχώρησης Χρήσης Ακινήτου μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (Ε.Τ.Α. Α.Ε.) και του Δήμου Αλίμου, τροποποιήθηκε η αρχική από 9.11.1988 Σύμβαση Παραχώρησης Χρήσης Ακινήτου ως προς τα όρια (μετατοπιζόμενων τούτων βορειότερα) και το εμβαδό της παραχωρούμενης έκτασης (από 12.000 τ.μ. σε 12.150 τ.μ.), απεικονιζόμενης πλέον της παραχωρούμενης έκτασης στο υπ’ αριθμ. 6/4.10.2000 τοπογραφικό διάγραμμα της Ε.Τ.Α. Α.Ε. υπό στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Α. Τέλος, με την υπ’ αριθμ. 151/26.2.2004 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Τ.Α. Α.Ε., η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Αλίμου με το με αρ. πρωτ. 1590/10.3.2004 έγγραφο της Ε.Τ.Α. Α.Ε, εγκρίθηκε η εκ νέου τροποποίηση της ανωτέρω αρχικής από 9.11.1988 σύμβασης παραχώρησης χρήσης, όπως αυτή τροποποιήθηκε σύμφωνα με τα ανωτέρω, ως προς το εμβαδό της παραχωρούμενης έκτασης (από 12.150 τ.μ. σε 13.522 τ.μ.), η οποία απεικονίζεται στο υπ’ αριθμ. 201/25.2.2004 τοπογραφικό διάγραμμα της Ε.Τ.Α. Α.Ε. υπό στοιχεία α25, α24, β5, β4, β3, β2, β1, α20, α19, α25. Η από 9.11.1988 Σύμβασης Παραχώρησης Χρήσης Ακινήτου, όπως τροποποιήθηκε σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και ισχύει σήμερα, καλείται εφεξής στο παρόν «Σύμβαση».
Ο Δήμος Αλίμου, στο πλαίσιο της Σύμβασης, κατασκεύασε στην παραχωρούμενη έκταση αθλητικές εγκαταστάσεις κολυμβητηρίου, οι οποίες αποτελούνται από κύρια και κολυμβητική δεξαμενή εκμάθησης, κερκίδες, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, Η/Μ εγκαταστάσεις και λοιπούς βοηθητικούς υπόγειους χώρους, όπως αυτές οι εγκαταστάσεις περιγράφονται κατωτέρω στην παράγραφο 1.2 του παρόντος (εφεξής το «Κολυμβητήριο»). Πέραν του συμβατικού πλαισίου, ο Δήμος Αλίμου κατασκεύασε στην παραχωρούμενη έκταση και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με νόμιμη κατά δήλωσή του άδεια έκτασης 100,3 τ.μ. (την υπ’ αριθμ.194/13.12.1999)
Με τη με αρ. πρωτ. οικ. 172824/22.5.2014 «Εισήγηση έγκρισης ΣΜΠΕ του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου της Μαρίνας Αλίμου στον Άλιμο Αττικής» της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΙΠΑ), εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (εφεξής η «Θεωρημένη ΣΜΠΕ») του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου της Μαρίνας Αλίμου (εφεξής «ΓΠΣ Μαρίνας Αλίμου»), το οποίο προβλέπει τη μετεγκατάσταση του Κολυμβητηρίου σε νέα θέση εκτός της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας Αλίμου.
Με την υπ’ αριθμ. 441/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου, ο Δήμος Αλίμου γνωμοδότησε υπέρ της Θεωρημένης ΣΜΠΕ, που προβλέπει μετεγκατάσταση του Κολυμβητηρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ενόψει των ανωτέρω:

ΑΡΘΡΟ 1 – ΣΜΠΕ – Παραμονή Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση

Το ΤΑΙΠΕΔ, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αλίμου έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της Θεωρημένης ΣΜΠΕ, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σημείο 7 του Προοιμίου, έλαβε υπόψη την μεταγενέστερη εκπεφρασμένη βούληση του Δήμου Αλίμου να παραμείνει το Κολυμβητήριο στην υφιστάμενη θέση, όπως αποτυπώνεται και στην υπ’ αριθμ. 392/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου. Ενόψει τούτου, το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να προχωρήσει σε σχετική επικαιροποίηση της ήδη Θεωρημένης ΣΜΠΕ (συμπεριλαμβανομένου του ΓΠΣ Μαρίνας Αλίμου, που περιλαμβάνεται στην Θεωρημένης ΣΜΠΕ), προκειμένου να προβλεφθεί η παραμονή του Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση του και να υποβάλει αυτή στις αρμόδιες αρχές, υπό τον όρο ότι η επικαιροποίηση αυτή θα θεωρηθεί απλή διευκρίνιση/τροποποίηση της Θεωρημένης ΣΜΠΕ και συνεπώς δεν θα απαιτηθεί σύνταξη νέας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και εκ νέου τήρηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία διαδικασιών (διαβούλευση κ.λπ.). Η Θεωρημένη ΣΜΠΕ, όπως θα υποβληθεί με τις απαραίτητες διευκρινίσεις/επικαιροποιήσεις στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα αποκαλείται εφεξής στο παρόν ως η «Επικαιροποιημένη ΣΜΠΕ».
Ειδικότερα, στην Επικαιροποιημένη ΣΜΠΕ θα προβλέπεται ότι η έκταση της Μαρίνας Αλίμου, που θα παραχωρηθεί στο Δήμο Αλίμου σύμφωνα με τα αναφερόμενα κατωτέρω στην παράγραφο 1.3 του παρόντος (εφεξής η «Παραχωρούμενη στον Δήμο Αλίμου Έκταση»), θα περιλαμβάνει το Κολυμβητήριο, ήτοι τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις (κύρια και κολυμβητική δεξαμενή εκμάθησης, κερκίδες, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, Η/Μ εγκαταστάσεις και λοιπούς βοηθητικούς υπόγειους χώρους), επαρκή χώρο στάθμευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ένα κτήριο αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών ή/και αθλητικών δράσεων του Δήμου Αλίμου, καθώς και για τη στέγαση γραφείου διοίκησης και κυλικείου, όπως το κυλικείο ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, όπως όλα τα παραπάνω εμφαίνονται στο σχέδιο σχηματικής απεικόνισης διατηρούμενων υφιστάμενων και νέων εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου, που επισυνάπτεται στο παρόν ως Παράρτημα 1 και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα περιλάβει στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, το οποίο θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, προβλέψεις ότι ο χώρος στάθμευσης θα διαμορφωθεί και το κτήριο κυλικείου – γραφείου διοίκησης θα κατασκευαστεί από τον Παραχωρησιούχο με δικές του δαπάνες εντός της Παραχωρούμενης στον Δήμο Αλίμου Έκτασης. Ο τελικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ανωτέρω έργων θα εξειδικευθούν σε σύμβαση μεταξύ του Παραχωρησιούχου και του Δήμου Αλίμου. Οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης και το υφιστάμενο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα περιλαμβάνονται στην Παραχωρούμενη στο Δήμο Αλίμου Έκταση κατά το χρόνο και υπό τις λοιπές προϋποθέσεις, που θα προβλέπονται στη σύμβαση της παραγράφου 1.3 του παρόντος μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου Αλίμου. Αναλυτικότερα, οι υποδομές που θα περιλαμβάνονται στην Παραχωρούμενη στον Δήμο Αλίμου Έκταση, θα περιλαμβάνουν:
Α.   Κτηριακές υποδομές συνολικής επιφάνειας 349,30 τ.μ. (η δόμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται στη μέγιστη συνολική εκμετάλλευση της Ζώνης 3 της Μαρίνας Αλίμου, όπως αυτή θα ορίζεται στο Π.Δ. χωροθέτησης της Μαρίνας Αλίμου), οι οποίες συνίστανται στις εξής:

υφιστάμενο κτίριο αποδυτηρίων παίδων (επιφάνειας 132,00 τ.μ.),
υφιστάμενα WC κοινού (επιφάνειας 17,30 τ.μ.) και
νέο διώροφο κτήριο κυλικείου και γραφείου διοίκησης (συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ.).
Β.   Υπόγειους συνοδούς χώρους, ήτοι:

υφιστάμενο υπερυψωμένο υπόγειο (επιφάνειας 200,70 τ.μ.)
υφιστάμενο υπόγειο (επιφάνειας 150,10 τ.μ.) και
υφιστάμενο υπόγειο κάτω από τα αποδυτήρια παίδων (επιφάνειας 30,50 τ.μ.).
Γ.   Λοιπές υποδομές, ήτοι:

υφιστάμενες κερκίδες (που καταλαμβάνουν επιφάνεια 510,10 τ.μ.) και
υφιστάμενος ανεμοφράκτης (που καταλαμβάνει επιφάνεια 5,00 τ.μ.).
Δ.   Κολυμβητικές δεξαμενές, ήτοι:

κύρια κολυμβητική δεξαμενή διαστάσεων 50 x 21 μ. (που αντιστοιχεί σε υδάτινη επιφάνεια 1.050 τ.μ.) και
δευτερεύουσα δεξαμενή κολυμβητικής εκμάθησης.
Κατά το δεύτερο στάδιο χωροθέτησης της Μαρίνας Αλίμου, που προβλέπεται στο άρθρο 31§1στ του Ν. 2160/1993, θα αντιμετωπιστούν εντός των πλαισίων που καθορίζονται από την ισχύουσα ΣΜΠΕ και το ΓΠΣ Μαρίνας Αλίμου λοιπά ζητήματα, που αφορούν στην Παραχωρούμενη στον Δήμο Αλίμου Έκταση και σχετίζονται με υποδομές, όπως ενδεικτικά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και η χάραξη του πεζόδρομου, η θέση του υποσταθμού ΔΕΗ και γενικότερα συνδέσεις με δίκτυα Ο.Κ.Ω., κυκλοφοριακές διευθετήσεις κ.λπ., κατά τα λοιπά σύμφωνα με τα αναφερόμενα κατωτέρω στην παράγραφο 3.1 του παρόντος.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να παρέχει την προηγούμενη συναίνεσή του για την τροποποίηση της υπάρχουσας Σύμβασης ή τη σύναψη τυχόν νέας σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλίμου και της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της Παραχωρούμενης στον Δήμο Αλίμου Έκτασης, συνολικής επιφάνειας 7.439 τ.μ., που απεικονίζεται στο από Ιανουάριο 2017 Απόσπασμα Σχεδίου Χωροταξικής Οργάνωσης Χερσαίας Ζώνης Μαρίνας Αλίμου, το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν ως Παράρτημα 2 και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτού, για χρονικό διάστημα [………………] σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις καταστατικές δεσμεύσεις της ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο των συνήθων συναλλαγών (ordinary course of business). Αναγνωρίζεται ότι μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου Αλίμου δύναται να προβλεφθεί ότι ο Δήμος Αλίμου παραμένει στην ήδη σήμερα παραχωρούμενη σε αυτόν από την ΕΤΑΔ έκταση, επιφάνειας 13.522 τ.μ, (δυνάμει της υφιστάμενης Σύμβασης), το αργότερο μέχρι την κατακύρωση του Διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ στον Παραχωρησιούχο.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την ρητή υποχρέωση να συμπεριλάβει στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, δεσμευτικές συμβατικές προβλέψεις για τη συνέχιση της χρήσης της Παραχωρούμενης στον Δήμο Αλίμου Έκτασης από το Δήμο Αλίμου σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1.3 του παρόντος.
To ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζει ότι ο Δήμος Αλίμου ενδέχεται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αφορούν στη Μαρίνα Αλίμου, όπως π.χ. και όλως ενδεικτικά τη διασύνδεση της Μαρίνας Αλίμου με τον λοιπό πολεοδομικό ιστό και το οδικό δίκτυο της περιφέρειας του Δήμου Αλίμου με λεωφορειογραμμή, οι οποίες πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν αντικείμενο καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ του Παραχωρησιούχου και του Δήμου Αλίμου.
ΑΡΘΡΟ 2 –   Δημοτικά τέλη

Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την υποχρέωση να συμπεριλάβει στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, ρητές προβλέψεις σχετικά με την εκ του νόμου υποχρέωση του Παραχωρησιούχου για την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, τα οποία θα καθορίσει ο Δήμος Αλίμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στην περίπτωση κατά την οποία ο Δήμος Αλίμου εκδώσει κανονιστική πράξη περί καθορισμού των ανωτέρω δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του Διαγωνισμού, τότε το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται η απόφαση αυτή να αναρτηθεί στο Virtual Data Room της δεύτερης φάσης του Διαγωνισμού προς γνώση όλων των διαγωνιζομένων.

ΑΡΘΡΟ 3 –      Δεύτερο στάδιο χωροθέτησης Μαρίνας Αλίμου, σύμφωνα με το άρθρο 31 Ν. 2160/1993 και λοιπά θέματα

Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει κατά το δεύτερο στάδιο χωροθέτησης της Μαρίνας Αλίμου, που προβλέπεται από το άρθρο 31§1στ του Ν. 2160/1993, να συνεργαστεί καλόπιστα με το Δήμο Αλίμου και να λάβει υπόψη του τις εύλογες παρατηρήσεις του Δήμου Αλίμου, κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών, εντός των πλαισίων που καθορίζονται από την ισχύουσα ΣΜΠΕ. Κατά τα λοιπά, θα τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των έργων, που πρόκειται να εκτελεστούν.
Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ, εντός πάντοτε του πλαισίου των θεσμικών δυνατοτήτων του, αναλαμβάνει να υποστηρίξει εναργώς τον Δήμο Αλίμου στη συνεργασία του με το Ελληνικό Δημόσιο για τη ρύθμιση ζητημάτων, που αφορούν στην αποτελεσματικότερη κυκλοφοριακή διασύνδεση της Μαρίνας Αλίμου με τον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Αλίμου.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσει ότι ο Παραχωρησιούχος θα διαπραγματευτεί κατά προτεραιότητα με ναυταθλητικά σωματεία και φορείς, οι οποίοι έχουν καταστατική έδρα στο Δήμο Αλίμου, όταν και εφόσον αποφασίσει να προβεί στην εκμίσθωση ή την παραχώρηση της χρήσης των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται στη Μαρίνα Αλίμου.
Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να μεριμνήσει, με την υιοθέτηση σχετικής συμβατικής πρόβλεψης στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, το οποίο θα τεθεί υπόψη των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, για την εξασφάλιση σημείου πληροφόρησης (information point) εντός της Μαρίνας Αλίμου, η χρήση του οποίου θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο Αλίμου υπό τους λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν με τον Παραχωρησιούχο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την τουριστική προβολή της πόλης του Αλίμου.
ΑΡΘΡΟ 4 – Υποχρεώσεις Δήμου Αλίμου

4.1 Ο Δήμος Αλίμου αναλαμβάνει να συνεργαστεί με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ και να συνδράμει με ίδια μέσα για την άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στη Μαρίνα Αλίμου, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση λοιπών στερεών αποβλήτων (ενδεικτικά σκραπ κ.λπ.), που επίσης βρίσκονται στη Μαρίνα Αλίμου, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων.

4.2 Ο Δήμος Αλίμου έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση σε σειρά συναντήσεων με την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και λοιπούς θεσμικούς φορείς και τα εμπλεκόμενα μέρη και γενικότερα έχει αναπτυχθεί και θα εξακολουθήσει να υφίσταται στενή συνεργασία μεταξύ τους για την υλοποίηση της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης. Ο Δήμος Αλίμου αναγνωρίζει και αποδέχεται με το παρόν την αναγκαιότητα αξιοποίησης της Μαρίνας Αλίμου και στο πλαίσιο της καλής πίστης δεσμεύεται να συνεργαστεί και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των όρων του παρόντος συμφωνητικού, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Ενόψει των προαναφερομένων, καθώς και των προβλέψεων των άρθρων 1 έως και 3 του παρόντος, ο Δήμος Αλίμου αναλαμβάνει ειδικότερα να μην προβεί σε ενέργειες, οι οποίες θα θέσουν με οποιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, ιδίως δε σε δικαστικές και λοιπές εξωδικαστικές ενέργειες, να αναστείλει κατά νόμο τυχόν εκκρεμείς διαδικασίες, καθώς και να συμπράξει καλόπιστα με το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο κατά τη διενέργεια του Διαγωνισμού και μέχρι την υπογραφή και θέση σε ισχύ της Σύμβασης Παραχώρησης αλλά και μετά από αυτήν εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης. Οι παραπάνω δεσμεύσεις του Δήμου τελούν υπό την αυτονόητη προϋπόθεση τήρησης από το ΤΑΙΠΕΔ όλων των με το παρόν συμφωνηθέντων, αλλά και των εν γένει κείμενων διατάξεων. Περαιτέρω, συμφωνείται ειδικώς ότι με την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας, ο Δήμος Αλίμου, διά του αρμοδίου οργάνου του, θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να παραιτηθεί παραδεκτώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την υπ’ αρ. καταθ. Ε 4684/2013 αίτηση ακυρώσεως που άσκησε κατά της υπ’ αριθμ. 237/7.11.2014 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΑΡΘΡΟ 5 – Τελικές διατάξεις

Οι υποχρεώσεις του ΤΑΙΠΕΔ κατά το παρόν, όσον αφορά στις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης, εξαντλούνται στο να καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με το παρόν. Ρητά δε συμφωνείται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση ούτε υπέχει ουδεμία ευθύνη για την υλοποίηση των διαλαμβανομένων στο παρόν, που εξαρτώνται από διοικητικές διαδικασίες άλλων οργάνων. Κάθε διαφορά από το παρόν συμφωνητικό θα διέπεται και θα ερμηνεύεται υπό το φως των κανόνων του ελληνικού δικαίου και αρμόδια κατ’ αποκλειστικότητα για κάθε μελλοντική διαφορά, που απορρέει από το παρόν, ορίζονται τα δικαστήρια των Αθηνών, τόσο κατά το σκέλος των τακτικών ενδίκων βοηθημάτων, όσο και για τα ασφαλιστικά μέτρα ή την τυχόν αναγκαστική εκτέλεση.

Αφού συμφωνήθηκαν τα παραπάνω, σε πίστωσή τους συντάχτηκε το παρόν σε δύο (2) όμοια πρωτότυπα και κάθε συμβαλλόμενο μέρος έλαβε από ένα (1).

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ                               ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ

 

Πηγή : Notia.gr