Διαφημιστείτε εδώ

Νέος Δορυφορικός Σταθμός στο Καβούρι

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο σταθμό στον κόσμο με δυνατότητα λήψης από τους Ευρωπαϊκούς Δορυφόρους πολικής τροχιάς δεύτερης γενιάς.

Ο Νέος δορυφορικός σταθμός EARS του EUMETSAT (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων) είναι γεγονός και βρίσκεται εγκατεστημένος στη χώρα μας . Είναι ένας από τους 5 κύριους σταθμούς (CORE) του Οργανισμού, με σκοπό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα από όλους του μετεωρολογικούς δορυφόρους πολικής τροχιάς και να διανέμει τα παραγόμενα προϊόντα σε πραγματικό χρόνο σε τελικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά τιμή για τον πρώην καλό συνάδελφο Μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Γιώργο Ποτηριάδη, ο οποίος αφού έμεινε πάνω από 2 και πλέον δεκαετίες στην ΕΜΥ, άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό και πλέον εργάζεται για την Eumetsat. Η αγάπη του όμως για την ΕΜΥ , τον χώρο που τον ανέδειξε παραμένει ακόμη και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση αυτού του νέου έργου , καθώς ο ίδιος πριν λίγα χρόνια είχε ανοίξει το δρόμο μαζί με άλλους συναδέλφους μας .

Ο ίδιος σήμερα με προσωπικό μήνυμά του απευθύνει ευχαριστήρια από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και σημειώνει : «Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΕΜΥ που όλο το διάστημα της υλοποίησης του έργου δούλευε πολλές φορές εκτός ωραρίου εργασίας. Χωρίς τη βοήθεια τους το έργο αυτό δεν θα είχε την ίδια επιτυχία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη MACON κατασκευαστική που πολλές φορές έδωσε λύσεις χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου. Σε μία άλλη χώρα το έργο αυτό θα ήταν πρώτη είδηση. Αρκεί όμως που ο σταθμός έγινε στην Ελλάδα και η ΕΜΥ μέσω του έργου θα αποκτήσει τεχνογνωσία και αναγνώριση στο εξωτερικό»

Ο Νέος Δορυφορικός σταθμός EARS του EUMETSAT στο Καβούρι είναι πλήρως επιχειρησιακός από 20.11.2018. Μία κοινή προσπάθεια του EUMETSAT και της ΕΜΥ, έφερε στην Ελλάδα τον πιο σύγχρονο επίγειο σταθμό λήψης δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους.

Λίγα λόγια για το σταθμό :

Ο σταθμός λαμβάνει σήμερα δεδομένα από τους παρακάτω δορυφόρους

Ευρωπαϊκούς – EUMETSAT: METOP-A, METOP-B και METOP-C

Αμερικάνικους: ΝΟΑΑ-18, ΝΟΑΑ-19, ΝΟΑΑ-20, SNPP

Κινέζικους: FY3-C

Είναι ο πρώτος σταθμός στον κόσμο με δυνατότητα λήψης από τους Ευρωπαϊκούς Δορυφόρους πολικής τροχιάς δεύτερης γενιάς (METOP-SG).

Ο δορυφορικός σταθμός αποτελείται από δύο Κινούμενες δορυφορικές κεραίες με μοτέρ διαμέτρου 3m οι οποίες λειτουργούν μέσα σε θόλο (Radome).

Οι δύο κεραίες του έχουν δυνατότητα λήψης σε X και L μπάντα (X/L Band).

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Η δεύτερη κεραία έχει τοποθετηθεί πάνω στο κτήριο όπου στεγάζεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του σταθμού. Υπερσύγχρονοι σταθμοί εργασίας, συστήματα αδιάλειπτη παροχής ενέργειας (UPS), κλιματισμού, πυρανίχνευσης και απομακρυσμένου ελέγχου είναι εγκατεστημένα σε αυτό το κτήριο.

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Η ΕΜΥ η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού έχει την ευθύνη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Σταθμού. Ο σταθμός εποπτεύεται απομακρυσμένα σε 24ωρη βάση από τα κεντρικά κτήρια της ΕΜΥ στο Ελληνικό και το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο στη Λάρισα.

Η ΕΜΥ επίσης λαμβάνει μία σειρά από δεδομένα απευθείας από το σταθμό πριν αυτά διανεμηθούν στην παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα.

Ο σταθμός παράγει δεδομένα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον επιχειρησιακό Μετεωρολόγο του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου , αλλά και για τον κάθε Μετεωρολόγο ή Κλιματολόγο για την μελέτη πάρα πολλών παραμέτρων της ατμόσφαιρας της γης και των ωκεανών .

Ενδεικτικά ως προϊόντα παράγονται τα εξής :

1. ASCAT (Advanced Scatterometer). Για την μέτρηση της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου στους ωκεανούς. Τα δεδομένα ASCAT είναι επίσης πολύ χρήσιμα σε μια ποικιλία μελετών, όπως ο πολικός πάγος και η τροπική βλάστηση.

2. ATOVS (Advanced TIROS Operational Vertical Sounders). Οι μετρήσεις της ακτινοβολίας από τα όργανα ATOVS μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε αριθμητικά ατμοσφαιρικά μοντέλα με προηγμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι πληροφορίες κατακόρυφου προφίλ είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση όλων των συστημάτων μοντέλων πρόγνωσης.

3. ATMS (Advanced Technology Microwave Sounder). Τα δεδομένα ATMS αποτελούν στην ουσία μία αναβάθμιση των δεδομένων ATOVS. Παρέχουν επιχειρησιακά ηχητικά δεδομένα πραγματικού χρόνου και χρησιμοποιούνται ευρέως σε αριθμητικά ατμοσφαιρικά μοντέλα.

4. AVHRR (Advanced Very High Resolution Radiometer). Ανιχνεύει την εξερχόμενη ακτινοβολία της γης σε έξι Φασματικά κανάλια (τρία κανάλια στην ορατή περιοχή κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία και τρία θερμικά υπέρυθρα κανάλια), με διακριτική ικανότητα 1Km.

Χρησιμοποιείται επιχειρησιακά στη Μετεωρολογία για μετρήσεις ιδιοτήτων νέφους (ύψος, θερμοκρασία, κλπ).

Ανάλυση Εδάφους – παροχή δεδομένων για τον υπολογισμό των δεικτών βλάστησης, υγρασίας του εδάφους, κάλυψη χιονιού και θερμοκρασία επιφάνειας του εδάφους.

Ανάλυση του ωκεανού – παροχή δεδομένων για τη λήψη της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και της συγκέντρωσης του πάγου στη θάλασσα, αερολυμάτων και ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Εσωτερικό Κτηρίου Ελέγχου/Λήψης/Επεξεργασίας

5. IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer). Παρέχει δεδομένα για την παραγωγή προφίλ θερμοκρασίας και υγρασίας με υψηλή κατακόρυφη ανάλυση και ακρίβεια.

Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό αερίων όπως το όζον, το οξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους και της θάλασσας καθώς και για τον καθορισμό των ιδιοτήτων των νεφών.

6. CrIS (Cross-track Infrared Sounder). Παρέχει ηχητικές μετρήσεις της ατμόσφαιρας σε 1305 φασματικά κανάλια, σε τρία μήκη κύματος: LWIR (9,14-15,38 μm), MWIR (5,71-8,26 μm) και SWIR (3,92-4,64 μm).

Μέσω του συστήματος EARS διανέμονται 399 φασματικά κανάλια από τον δορυφόρο S-NPP και 431 από το δορυφόρο NOAA-20.

Τα δεδομένα CrIS αποτελούν μία αναβάθμιση των δεδομένων IASI και ιδανικά για χρήση σε αριθμητικά ατμοσφαιρικά μοντέλα

7. NWC (Nowcasting and very short range weather forecasting). Παρέχει προϊόντα νεφών από τα δεδομένα του οργάνου AVHRR (Advanced very-high-resolution radiometer).

Τα τρία προϊόντα NWC είναι:

a. Cloud Mask (CM)

b. Cloud Type (CT)

c. Cloud Top Temperature και Height (CTTH)

8. VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite). Τα δεδομένα VIIRS χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των νεφών και των ατμοσφαιρικών αερίων, το χρώμα των ωκεανών, τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και της επιφάνειας της γης, την κίνηση και θερμοκρασία των πάγων, τις πυρκαγιές και το albedo της Γης.

Τα δεδομένα αυτά είναι πολύτιμα για τους κλιματολόγους για να βελτιώσουν την κατανόηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής

9. VASS (Vertical Atmospheric Sounding Service). Παρέχει πληροφορίες για την κατακόρυφη δομή της θερμοκρασίας και των υδρατμών σε μια ατμόσφαιρα χωρίς σύννεφα ή πάνω από αυτά. Το πλεονέκτημα των δεδομένων VASS είναι η δυνατότητα μετρήσεων σε συννεφιασμένες συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω από την μεριά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο και στον κάθε Έλληνα του εξωτερικού, που εξακολουθεί να τιμά τον χώρο που τον ανέδειξε και εμπράκτως βοηθά και στηρίζει την πατρίδα του απ’ όποιο πόστο κι αν βρίσκεται.

Μπράβο.

Συντάκτης: Θοδωρής Κολυδάς
πηγή: news247.gr

Exit mobile version