Από ότι φαίνεται στα φιλόδοξα σχέδια της Microsoft για το μέλλον του gaming δε περιλαμβάνεται ένα high-powered και ακριβό… κουτί που βρίσκεται δίπλα ή κάτω από την τηλεόραση. Το όραμα της είναι τόσο απλό, όσο το Netflix. Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε πως μπορείς με ακρίβεια να περιγράψεις την υπηρεσία ως «Netflix για παιχνίδια». Αυτό το χαρακτηρισμό μάλιστα χρησιμοποιούν και εσωτερικά στην Microsoft για να περιγράψουν το εγχείρημα.
Όπως το Netflix επιτρέπει στους συνδρομητές του να παρακολουθούν τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες από οποιαδήποτε συσκευές, μία υπηρεσία game streaming θα επιτρέπει στους gamers να παίζουν κορυφαία παιχνίδια οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή – με τον υπολογιστή, την κονσόλα, το laptop, το tablet, το κινητό ή ακόμα και με την τηλεόραση. Δεν θα απαιτεί κάποια κονσόλα πάντως.
Σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Business Insider πέρυσι τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer είχε δηλώσει: «Υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που παίζουν παιχνίδια στον πλανήτη σήμερα. Δεν πρόκειται να πουλήσουμε 2 δισεκατομμύρια κονσόλες. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν καν τηλεόραση. Άλλοι δεν είχαν ποτέ υπολογιστή. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως στον πλανήτη, το κινητό είναι ο βασικός υπολογιστής». «Το θέμα είναι να φτάσεις στους πελάτες οπουδήποτε και να είναι, και στις συσκευές που ήδη χρησιμοποιούν» συμπλήρωσε.
Σε συνάντηση του με δημοσιογράφους στα κεντρικά της Microsoft την περασμένη εβδομάδα, ο Satya Nadella δήλωσε ότι η Microsoft με το «Project xCloud» (έτσι ονομάζεται σήμερα η συνδρομητική υπηρεσία game streaming) θα έχει το πλεονέκτημα έναντι τον σημερινών ή των μελλοντικών ανταγωνιστικών υπηρεσιών του είδους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μεγάλη ποικιλία τίτλων που διαθέτει η εταιρεία μαζί με το Xbox Play Anywhere, που επιτρέπει σε gamers που χρησιμοποιούν PC ή Xbox One να παίζουν παιχνίδια μαζί, αποτελούν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο ανταγωνισμός βεβαίως θα είναι… αμείλικτος, αφού προέρχεται από εξίσου ισχυρές εταιρείες. Η Sony πηγαίνει την ιδέα ακόμα μακρύτερα με το PlayStation Now που επιτρέπει στους συνδρομητές της υπηρεσίας να παίζουν επιλεγμένα παιχνίδια των PlayStation 2, PlayStation 3 και PlayStation 4 που βρίσκονται στο cloud στις κονσόλες PlayStation 4 που διαθέτουν (βεβαίως η Microsoft με το Xbox Game Pass προσφέρει κάτι παρόμοιο).
H Google έχει την υπηρεσία «Project Stream» και πρόσφατα πραγματοποίησε επίδειξη των δυνατοτήτων της «στριμάροντας» το Assassin’s Creed Odyssey μέσω web browser (οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν από τα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου φέτος). Παρόμοιες υπηρεσίες game streaming ετοιμάζουν και οι Amazon και Verizon, με την υπηρεσία της τελευταίας να είναι συμβατή με το Nvidia Shield, αλλά να περιλαμβάνει και υποστήριξη για παιχνίδια σαν τα Battlefield V, God of War και Red Dead Redemption 2.
Η Amazon έχει ήδη ξεκινήσει επίσης να επενδύει στη δημιουργία των δικών της game studios, ωστόσο σε σύγκριση με την Microsoft βρίσκεται αρκετά πίσω, αφού δεν έχει τις ομάδες ανάπτυξης για να καλύψουν τις ανάγκες μίας υπηρεσίας του είδους με αποκλειστικούς τίτλους παιχνιδιών. Να θυμίσουμε ότι η Microsoft εξαγόρασε πρόσφατα εταιρείες σαν τις Ninja Theory, Compulsion Games, Playground Games, Obsidian Entertainment, InXile και Undead Labs ενώ δημιούργησε και το νέο στούντιο The Initiative. Η υπηρεσία της Microsoft θα λανσαριστεί φέτος, μαζί με ένα Xbox Οne βελτιστοποιημένο για “game streaming”.
πηγή: Γιώργος Ιωσηφίδης / insomnia.gr