Bourbon, μπέρμπον. Ή διαφορετικά το αμερικάνικο ουίσκι. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κομητεία του Kentucky, που “βαφτίστηκε” έτσι προς τιμήν της γαλλικής βασιλικής οικογένειας Βουρβόνων, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Eκεί ο πάτερ Elijah Craig ξεκίνησε τον 18ο αιώνα να φτιάχνει ουίσκι από καλαμπόκι (αργότερα βέβαια αποδείχτηκε πως ο ιερωμένος ζούσε στο Fayette της Virginia). Mερικές από τις πιο γνωστές ετικέτες bourbon είναι οι Four Roses, Jim Beam, Bulleit, Wild Turkey, Woodford Reserve και Blanton’s.
Αφού τα έμαθες όλα αυτά, διάβασε και 8 πραγματάκια που μάλλον αγνοούσες για το bourbon.
Δεν χρειάζεται να “κατάγεται” από το Kentucky
Το Kentucky μπορεί να είναι η γενέτειρα και το επίκεντρο της παραγωγής του ποτού, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να φτιάχνονται σε αυτό, αλλά δεν είναι το μόνο. Bourbon φτιάχνεται και σε περιοχές όπως το Colorado, η Pennsylvania, το Wisconsin και το Wyoming.
Οι κανόνες του
Για να θεωρηθεί ένα ουίσκι bourbon θα πρέπει να παράγεται κατά τουλάχιστον 51% από καλαμπόκι και να ακολουθούν σε ποσοστό περιεκτικότητας η σίκαλη και το κριθάρι, να είναι φιλτραρισμένο από κάρβουνο σφενδάμου και παλαιωμένο σε ολοκαίνουργια, αχρησιμοποίητα βαρέλια από απανθρακωμένη δρυ.
Οι εποχές του δίνουν γεύση
Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, τα βαρέλια στα οποία ωριμάζει το bourbon συστέλλονται και διαστέλλονται καθώς περνούν οι εποχές. Αυτό πολλές φορές οδηγεί το ποτό στο να “βγαίνει” από το ξύλινο εσωτερικό και να ξαναπέφτει μέσα σε αυτό. Έτσι το bourbon εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με τη γεύση του ξύλου της βελανιδιάς, πέρα από τα καραμελοποιημένα σάκχαρα που υπάρχουν εντός του βαρελιού.
Τα βαρέλια του bourbon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά
Τα αμερικανικά αποστακτήρια bourbon δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά το ίδιο βαρέλι μόλις τελειώσει η διαδικασία γήρανσης (όπως διάβασες και πιο πριν ωριμάζει σε νέα βαρέλια). Αυτό δεν εμποδίζει όμως άλλα αποστακτήρια ουίσκι στην Ευρώπη ή την Ιαπωνία να χρησιμοποιήσουν τα βαρέλια αυτά για την παλαίωση του δικού τους ποτού. Το ίδιο κάνουν και κάποιες εταιρείες με τεκίλα.
Το μη- παλαιωμένο bourbon ονομάζεται “white dog”
O “λευκός σκύλος”. Είναι εκείνο το bourbon που δεν έχει ακόμη ωριμάσει μέσα στα δρύινα βαρέλια και έχει πιο σκληρή γεύση.
Το μυστικό και η παλαίωση
Κάθε αποστακτήριο διαθέτει τη δική του μυστική ποικιλία μαγιάς που -ισχυρίζονται ότι- είναι ο βασικός παράγοντας για τον χαρακτήρα του ουίσκι τους. Η διαδικασία παλαίωσης διαρκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Το πιο ακριβό του πλανήτη
Το πιο σπάνιο, πολυπόθητο και -φυσικά- ακριβότερο είναι το Pappy Van Winkle Family Reserve, του αποστακτηρίου Old Rip Van Winkle. Η πολύ μικρή παραγωγή του όπως και η ποιότητά του δικαιολογεί την σχεδόν απλησίαστη τιμή του, που ξεκινά από τα $750 και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα $5.000, αναλόγως ηλικίας.
Όταν πρωταγωνίστησε στο Hollywood
Στη σκηνή από την ταινία “Μερικοί το προτιμούν καυτό” με τον εκρηκτικό συνδυασμό Marilyn Monroe, βερμούτ και bourbon, η Dolores έχει την ιδέα να συνδυάσει τα υλικά και να φτιάξει το γνωστό χολιγουντιανό κοκτέιλ Manhattan.
πηγή: esquire.com.gr