Σε περίοδο οικονομικής κρίσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου κατά 11 εκατομμύρια ευρώ. Κατήργησε τα δημοτικά τέλη για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ, ενώ τα μείωσε κατά 10% για όλους. Η δημοτική αρχή ανακάλυψε πως επί χρόνια πλήρωνε ο Δήμος στην ΕΥΔΑΠ τέλη αποχέτευσης σε ανοικτούς χώρους που δεν είχαν αποχέτευση.
Ο κ. Γιώργος Παπανικολάου και οι συνεργάτες του κατόπιν σύγκρισης των βάσεων δεδομένων της ΔΕΗ και του Δήμου Γλυφάδας αποκαλύψαν σχεδόν 900.000 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα εντός Γλυφάδας (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης), τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στο Δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, επομένως δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Πρόκειται συνολικά για περίπου 6.000 ακίνητα, στα οποία είχε γίνει κάποια μεταβολή. Με την καταχώριση αυτών, ο Δήμος εισπράττει επιπλέον περίπου 1.200.000 ευρώ ετησίως.
Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της Δημαρχίας στη Γλυφάδα, ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε; Τι έχετε πετύχει και τι όχι;
Από το ξεκίνημα της θητείας μας ως δημοτική αρχή το Σεπτέμβριο του 2014 βάλαμε φιλόδοξους στόχους, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των capital controls. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αφού πετύχαμε μάλιστα να βελτιώσουμε σημαντικά την οικονομική θέση του Δήμου, αλλά και να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοτικών έργων υψηλής ποιότητας.
– Θα μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα;
Απλώσαμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αδύναμους συμπολίτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση. Δώσαμε λύση στο μείζον και διαχρονικό πρόβλημα με την έλλειψη κοιμητηρίου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από δύο εβδομάδες. Βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη, εισάγοντας για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία (το 2015), δημιουργώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, κ.ά. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών φέραμε τη διοίκηση του Δήμου πιο κοντά στους πολίτες. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα παιδιά, με νέους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με ανακαινισμένα σχολεία, με καινούργιες και ασφαλείς παιδικές χαρές, με αναπλάσεις στους αθλητικούς χώρους, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Δημιουργήσαμε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές: Δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες. Να τονίσω εδώ ότι μιλάμε για χιλιάδες τετραγωνικά ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευών πεζοδρομίων. Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
– Προεκλογικά είχατε υποσχεθεί μείωση 10% των δημοτικών τελών. Υλοποιήσατε αυτή σας τη δέσμευση;
Πήγαμε πολύ παραπέρα! Από τις αρχές του 2015, απαλλάξαμε τις πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μειώσαμε οριζόντια τα δημοτικά τέλη κατά 10% για όλους (και για κατοικίες και για επαγγελματίες) και κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες, κάτι που έδωσε μεγάλη «ανάσα» στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας.
– Πως το πετύχατε αυτό μέσα σε περίοδο κρίσης;
Παραλάβαμε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στα 13 εκατ. ευρώ και μέσα στα τρία πρώτα χρόνια ξεπεράσαμε τα 24. Αυτό έγινε εφικτό με χρηστή διοίκηση, νοικοκύρεμα, σοβαρούς και διαφανείς διαγωνισμούς που έγιναν μετά από πολύ καλές μελέτες, σκληρή και ομαδική δουλειά με τους εργαζόμενους του δήμου, τους αντιδημάρχους και το δημοτικό συμβούλιο. Αξιοποιήσαμε επίσης κάθε πηγή χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ, τους πόρους από την Περιφέρεια Αττικής κλπ.
– Έχετε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα να μας δώσετε;
Υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η σύγκριση των αρχείων του Δήμου και των αρχείων της ΔΕΗ δεν γίνεται τακτικά, καθώς οι βάσεις δεδομένων της ΔΕΗ και του Δήμου δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. Με πολλή δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου – και μετά από σύγκριση των δύο αρχείων – αποκαλύφθηκαν σχεδόν 900.000 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα εντός Γλυφάδας (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης), τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στο Δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, επομένως δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Πρόκειται συνολικά για περίπου 6.000 ακίνητα, στα οποία είχε γίνει κάποια μεταβολή. Με την καταχώριση αυτών, ο Δήμος εισπράττει επιπλέον περίπου 1.200.000 ευρώ ετησίως, κάτι που άνοιξε το δρόμο για την ελάφρυνση των επιβαλλόμενων τελών. Σημαντικά ποσά εξοικονομήθηκαν και όταν διαπιστώσαμε ότι επί χρόνια πληρώναμε στην ΕΥΔΑΠ τέλη αποχέτευσης σε ανοιχτούς χώρους, ενώ δεν υπήρχε αποχέτευση και κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ασχοληθεί να το δει…
– Μόνο με αυτή τη «συνταγή» αυξήθηκαν τόσο πολύ τα έσοδα του Δήμου;
Όχι, αυτή είναι μία μόνο πτυχή της στρατηγικής μας. Άλλες ενέργειες που έγιναν ήταν η μηχανοργάνωση της αποθήκης, η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος εσόδων, ενώ στο σκέλος των δαπανών ρίξαμε το βάρος σε μεγάλους διαγωνισμούς (π.χ. για πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, προμήθεια και φύτευση δέντρων, κ.ά.), πετυχαίνοντας έτσι οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα, με την αξιοποίηση μεταξύ άλλων και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που ήταν πτυχιούχοι οικονομικών, λογιστικής και πληροφορικής, ο Δήμος μας κυνήγησε παλιές οφειλές και εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από βεβαιωμένα έσοδα από διάφορες πηγές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καινούργια πλατφόρμα Fix My City, μέσα από την οποία οι πολίτες δηλώνουν εύκολα και απλά οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά. Έτσι βελτιώθηκε θεαματικά η ροή εργασιών από τα συνεργεία του Δήμου με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
– Η κρίση πως αλλάζει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής;
Μέσα στην περίοδο της κρίσης αλλάζει ο ίδιος ο τρόπος που σκεπτόμαστε, όχι μόνο οι προτεραιότητες. Αποκτούν μεγαλύτερη αξία για παράδειγμα δομές που συνδέονται με την καθημερινότητα κάθε οικογένειας, όπως οι παιδικοί σταθμοί και οι παιδότοποι. Το Σεπτέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή, υπήρχε τεράστια πίεση και το άγχος από δεκάδες γονείς που – μέσα στη συνεχιζόμενη κρίση – δεν έβρισκαν θέση για τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περισσότερα από τα μισά παιδιά έμεναν εκτός! Μέχρι τότε, επίσης, οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούσαν να λειτουργούν Οκτώβριο, ακόμα και Νοέμβριο. Πλέον, για πρώτη φορά, χάρη στους τρεις νέους παιδικούς σταθμούς που δημιουργήσαμε – με πολύ κόπο και με ίδιους πόρους – και στην ενίσχυση σε προσωπικό, 9 στα 10 νήπια γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Γλυφάδας. Και βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που μπορούν κάλλιστα να συγκριθούν με τους καλύτερους ιδιωτικούς σε όλη την Αττική. Στο θέμα των παιδότοπων, ανακαινίσαμε ριζικά σχεδόν όλες τις παιδικές χαρές, που δέχονται πλήθος κόσμου καθημερινά. Μας γεμίζει χαρά να βλέπουμε τα παιδιά μας να ζουν το δικό τους παιδικό παραμύθι στην πόλη μας.
– Η Γλυφάδα ξεχωρίζει και για το παραλιακό της μέτωπο. Τι έχετε κάνει για τη βελτίωση του παράκτιου μετώπου;
Να ξεκινήσω από ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, που ήταν αίτημα δεκαετιών στη Γλυφάδα: Κατόπιν σύμβασης που υπογράψαμε με την ΕΤΑΔ, παραχωρήθηκε στο Δήμο Γλυφάδας η χρήση και η διοίκηση του παραλιακού μας μετώπου. Σε όλη την παραλία δημιουργήσαμε εκτεταμένες υποδομές για τους λουόμενους, φυτέψαμε εκατοντάδες νέα δέντρα, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά χώρους για τα παιδιά, φτιάξαμε ένα χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φιλοξένησε το Φεστιβάλ του Δήμου Γλυφάδας και κάναμε πολλές ακόμα παρεμβάσεις, όπως η ανάπλαση της ψαραγοράς. Η δουλειά αυτή οδήγησε στο να βραβευτεί φέτος το παραλιακό μας μέτωπο για πρώτη φορά με τρεις γαλάζιες σημαίες! Σύντομα, με την ολοκληρωμένη ανάπλαση που σχεδιάζουμε, η παραλία μας θα είναι το υπόδειγμα σε αυτό που αποκαλούμε «Αττική Ριβιέρα».
– Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα στη θητεία σας;
Εκτελέσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με έργα υποδομής μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ίδια στιγμή παρότι οι επενδύσεις στις υποδομές αυτές ήταν μεγάλες βελτιώσαμε σημαντικά την οικονομική θέση του Δήμου μας. Αυτό από μόνο του το θεωρούμε κορυφαίο επίτευγμα.
Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, τότε σίγουρα θα προέτασσα τη δημιουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου μετά από τόσες δεκαετίες – το προηγούμενο έγινε το 1940, όταν η Γλυφάδα ήταν ακόμα κοινότητα. Ένα δραματικό αδιέξοδο δεκαετιών τελείωσε και ολοκληρώθηκε το νέο δημοτικό κοιμητήριο Γλυφάδας, σε χώρο που μας παραχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ένα έργο μείζονος κοινωνικής σημασίας, που αφορά στο σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στον ίδιο μας τον πολιτισμό. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο ανηφορικός ήταν ο δρόμος και πόσες δυσκολίες συναντήσαμε. Το σημαντικό είναι ότι τις ξεπεράσαμε όλες και καταφέραμε και δημιουργήσαμε μια άρτια και σύγχρονη εγκατάσταση και παράλληλα ένα στρατιωτικό κοιμητήριο για πρώτη φορά στη χώρα μας και ένα σπάνιο μνημείο όπου θα τιμούμε τους πεσόντες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
– Πέρυσι η Γλυφάδα βραβεύθηκε ως «έξυπνη πόλη». Επειδή το σύνθημα είναι «πολυφορεμένο», τι ακριβώς έχετε πετύχει;
Στο Δήμο μας έχουμε πραγματοποιήσει την τελευταία τετραετία μία σειρά καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών με στόχο της βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους πολίτες, αλλά και την αναβάθμιση της εσωτερικής λειτουργίας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παραλαβής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, το Fix My City, με ταυτόχρονη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, το πενταψήφιο νούμερο 15464. Η εφαρμογή (application) «Γλυφάδα – Fix My City», δηλαδή «Διορθώνω την Πόλη μου», είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους, τόσο μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, όσο και μέσω υπολογιστή (glyfada.fixmycity.today). Μέσω αυτής της εύχρηστης εφαρμογής, κάθε δημότης ή κάτοικος της Γλυφάδας μπορεί εύκολα και γρήγορα να δηλώσει μία βλάβη που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Δήμου. Για παράδειγμα: καμένα φώτα, λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα οχήματα. Έτσι, οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνονται αμέσως για το σχετικό πρόβλημα, γνωρίζουν που έχει σημειωθεί αυτό και κινούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυσή του. Ο πολίτης, μάλιστα, μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη αποκατάστασης της βλάβης.
– Γνωρίζουμε πως σκοπεύετε να αλλάξετε το εμπορικό κέντρο της πόλης σας. Μιλήστε μας για τα έργα που έχουν ήδη γίνει και τα μελλοντικά.
Η Άγγελου Μεταξά, ο κεντρικός μας εμπορικός δρόμος, συσσώρευσε πλήθος προβλημάτων μετά την έλευση του Τραμ και ταλαιπωρεί καθημερινά πεζούς και οδηγούς. Στο πλαίσιο της ριζικής ανάπλασης που έχουμε ξεκινήσει στην περιοχή του εμπορικού κέντρου, ήδη ολοκληρώθηκε η δημιουργία ενός νέου χώρου στάθμευσης, πίσω από το κλειστό μας κολυμβητήριο, με ελεύθερη πρόσβαση. Με το έργο αυτό τριπλασιάστηκαν οι θέσεις στάθμευσης στην περιοχή, ενώ με τη δενδροφύτευση και τα νέα πεζοδρόμια δημιουργήθηκε συνολικά μια όμορφη και ξεχωριστή γωνιά στην πόλη. Το έργο συνεχίζεται με την ανάπλαση της Μεταξά και περιλαμβάνει νέο οδόστρωμα με υψηλής ποιότητας κυβόλιθους και υλικά, σύγχρονα πεζοδρόμια, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, φωτιστικά LED τελευταίας γενιάς, νέα δέντρα, κ.ά. Πρόκειται για μία ακόμα παρέμβαση που αναμορφώνει την πόλη μας και την αναβαθμίζει με τρόπο ποιοτικό και ουσιαστικό.
– Τι ακριβώς έχετε πράξει για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της πόλης σας;
Θεωρούμε καθήκον μας να απλώσουμε ένα όσο πιο ισχυρό μπορούμε δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Πρέπει να σημειώσω ότι στο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου Γλυφάδας είναι εγγεγραμμένες συνολικά περίπου 1000 οικογένειες που αριθμούν περίπου 2200 μέλη. Από την πρώτη στιγμή ενισχύσαμε με μέσα και προσωπικό το δίκτυο αυτό, το οποίο έχουμε διευρύνει και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό μαγειρείο (συσσίτιο) κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο και κοινωνικό φροντιστήριο. Ωστόσο, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο αποφάσεις που πήραμε, αφού πρώτα νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου μας. Πρώτον, την πλήρη κατάργηση των δημοτικών τελών για πολύτεκνους και για ΑΜΕΑ. Δεύτερον, την ενίσχυση των νέων πολύτεκνων οικογενειών, με τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο. Η έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου θα γίνει αμέσως μετά την απαιτούμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
– Συνεπώς, μετά την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, η προσπάθεια στο Δήμο Γλυφάδας έχει ολοκληρωθεί;
Έχουμε πολύ σημαντική δουλειά να κάνουμε ακόμα.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη, liberal.gr