Οι ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας έχουν ανακαλύψει σοβαρές ευπάθειες σε μια σειρά παιδικών smartwatches. Οι δυνητικοί hacker μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αδυναμίες ασφαλείας για να αναλάβουν την λειτουργία των συσκευών και ουσιαστικά να παρακολουθήσουν τα παιδιά και να συνομιλούν μαζί τους, προειδοποιούν ερευνητές.
Η εταιρεία ασφαλείας Rapid7 αποκάλυψε τρωτά σημεία σε τρία smartwatches που πωλούνται στην Amazon: το Duiwoim, το Jsbaby και το Smarturtle. Και τα τρία smartwatches απευθύνονται σε παιδιά και κοστίζουν λιγότερο από $ 40. Διατίθενται στο εμπόριο ως συσκευές παρακολούθησης για να διατηρούν οι γονείς την επαφή με τα παιδιά και τους επιτρέπουν να στέλνουν μηνύματα και να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις μαζί τους.
Αλλά οι ερευνητές της ασφάλειας της Rapid7 ανακάλυψαν ότι δεν είναι μόνο οι γονείς που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά που φορούν το ρολόι. Τα ρολόγια υποτίθεται ότι πρέπει να έρχονται σε επαφή μόνο μέσω εγκεκριμένων τηλεφωνικών αριθμών μέσω μιας whitelist, αλλά η Rapid7 διαπίστωσε ότι αυτό το φίλτρο δεν λειτουργούσε καθόλου.
Τα smartwatches δέχτηκαν επίσης εντολές διαμόρφωσης μέσω μηνυμάτων κειμένου, πράγμα που σημαίνει ότι ένας δυνητικός hacker θα μπορούσε να αλλάξει τις ρυθμίσεις στο ρολόι, θέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο.
“Μπορείτε να προσδιορίσετε πού είναι το τηλέφωνο ή το παιδί, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ήχο ή να τηλεφωνήσετε στα παιδιά”, δήλωσε ο Deral Heiland, επικεφαλής της έρευνας Rapid7 στο IoT.
Και τα τρία ρολόγια χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό, έτσι ώστε τα τρωτά σημεία να κατανέμονται σε όλους τους τομείς και για τα τρία, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτές δεν είναι οι μοναδικές συνδεδεμένες συσκευές για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια. Τον Ιούνιο του 2018, η Amazon τράβηξε το CloudPets από το κατάστημά της, αφού οι ερευνητές βρήκαν τρωτά σημεία με το Bluetooth. Τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές αποκάλυψαν ευπάθεια ασφαλείας για συσκευές παρακολούθησης GPS για παιδιά, εγκαταλείποντας τα δεδομένα τοποθεσίας σε τουλάχιστον 600.000 χρήστες.
Οι συσκευές Internet-of-Things μαστίζονται από ζητήματα ασφάλειας, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με το πόσο εύκολα μπορούν να παραβιαστούν αυτά τα προϊόντα. Οι συνδεδεμένες συσκευές δεν έχουν πρότυπα ασφαλείας, αφήνοντας στους πελάτες να μην γνωρίζουν πόσα τρωτά σημεία θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε ένα gadget.
Η Amazon δεν φαίνεται να έχει αφαιρέσει τα τρία ρολόγια από το κατάστημά της.
Οι ερευνητές της Rapid7 διαπίστωσαν επίσης ότι τα τρία smartwatches είχαν ακριβώς τον ίδιο προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης: 123456. Είναι απίθανο οι άνθρωποι να αλλάξουν αυτόν τον κωδικό πρόσβασης, καθώς οι συσκευές δεν λένε καν στους χρήστες ότι ο κωδικός πρόσβασης υπάρχει ή πώς μπορούν να το αλλάξουν, δήλωσε ο Rapid7.
Με αυτόν τον απλό κωδικό πρόσβασης και τη δυνατότητα αλλαγής των συνθέσεων μέσω μηνυμάτων κειμένου, ένας πιθανός hacker θα μπορούσε να αναλάβει την διαχείριση των συσκευών και να παρακολουθήσει τα παιδιά, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ένα άλλο φανερό ελάττωμα που βρέθηκε από την Rapid7 ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας με τους κατασκευαστές πίσω από τα τρία smartwatches που πωλούνται στην Amazon. Χωρίς να υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας με την εταιρεία, οι ερευνητές της Rapid7 εξέφρασαν ανησυχίες ότι δεν νομίζουν ότι θα διορθώσουν αυτά τα τρωτά σημεία.